Oud-leraar Bert De Wolf: "Matondo Mawombo"

bertdewolf
Bert De Wolf is oud-student (regent Frans-Geschiedenis-Godsdienst - 1968) en als licentiaat Pedagogische Wetenschappen oud-leraar (1975-76) van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. In 2006 richtte hij, samen met enkele collega’s, de vzw KALASI op met als doel ‘het verbeteren van de onderwijskwaliteit’ in de 12 (lagere- en secundaire) scholen van de Zusters van Gijzegem in de provincie Kongo-Central in de Mayombe-regio.

We plaatsen dit project even in de kijker. Lees wat Bert De Wolf zelf hierover schrijft.

Beste normaalschoolvrienden,

Mijn passage als leraar in de ‘Normaalschool’ was maar kort: één jaartje (1975-76) interim-pedagoog in het eerste jaar van de onderwijzersopleiding en enkele uren psychologie in Menswetenschappen. Daarna verhuisde ik voor tien jaar naar Gijzegem. Mijn inzet voor de scholen in Congo heeft met Gijzegem te maken. De twaalf scholen (lager- en secundair) die we daar sinds 2006 helpen zijn immers scholen die geleid worden door de Congolese zusters van Gijzegem.

kongo3
We hebben samen met enkele collega’s van Gijzegem vzw KALASI opgericht met als doel “het verbeteren van de onderwijskwaliteit” in de scholen van de zusters. We zijn een zeer kleine groep met zes bestuursleden en daarrond nog een tiental leden van de algemene vergadering. De projecten kiezen we samen met de Congolese directrices uit. Vaak gaat het over verbetering van de infrastructuur, maar gelukkig ook over bijscholing en aankoop van handboeken en didactisch materiaal. kongo2De laatste twee jaar hebben we in al deze scholen de eerste computers en beamers ingevoerd (we hadden 80 afgedankte pc’s gekregen van Odisee en we hebben er daar nog 65 goede uit kunnen samenstellen.) In 2017 hebben we op vier scholen een zonnepanelen-installatie geplaatst met batterijen zodat de computerklassen ook constant kunnen draaien.  Dit is echt uniek in de regio. In 2018 zullen we er nog eens twee bijplaatsen.

kongo1
Elk jaar gaan we ter plaatse voor een maand. We evalueren de voorbije projecten en maken, samen met de directies en de Congolese overste van de Congregatie nieuwe plannen. We hebben van bij het begin een strikt systeem van controle uitgebouwd: alle uitgaven moeten zij verantwoorden met  facturen, foto’s enz.. De sterke lange-termijnrelatie van wederzijds vertrouwen, die we in de loop der jaren hebben uitgebouwd, is precies gebaseerd op die strikte, door hen loyaal aanvaarde controle. kongo4Zij ondervinden dat wij correct zijn en onze engagementen trouw nakomen, en zij spannen zich in om het goed te doen en zo kans te maken op verdere steun. Dit werkt zeer goed. Ondertussen verbeteren ook de communicatiemogelijkheden: er circuleren bijna dagelijks whatsapp-berichten en foto’s van de vordering van de projecten, hetgeen de band uiteraard nog versterkt.

Hoe verzamelt KALASI het geld dat voor dit alles nodig is? Eén keer per jaar (half november) sturen we een nieuwsbrief-bedelbrief (je vindt die ook op onze website www.kalasi.be). Dit is onze belangrijkste bron van inkomsten. Belastingvoordeel kan dank zij VIA Don Bosco. Daarnaast gaan we spreken in (basis)-scholen die daarna een sponsortocht of een andere financiële actie houden. Om de drie jaar is er een benefietconcert in Waasmunster. We dienen subsidiedossiers in bij de provincie Oost-Vlaanderen of andere instanties die goede doelen steunen. We zijn ook geregistreerd bij Music for Life. Er komt heel wat bij kijken. Alle steun is meer dan welkom: kijk op onze website www.kalasi.be onder rubriek “Hoe steunen?”.

Ken je scholen, clubs, verenigingen, parochies die ons eens willen uitnodigen voor een spreekbeurt over het dagelijks leven in Congo? We hebben aangepaste presentaties met film- en fotobeelden voor alle leeftijden en interesses. Laat het ons weten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  0487 94 84 62

Matondo Mawombo ('Hartelijk dank' in de Kiyombe-taal)

Met vriendelijke groeten,

Bert De Wolf

 (Lees meer over Bert De Wolf: klik hier)