Toon (Antoine) Vercauteren

Toon werd geboren te Nieuwkerken-Waas op 7 november 1941. Hij volgde het eerste jaar regentaat Moderne Talen tijdens het schooljaar 1961-62, slaagde, maar moest dan zijn legerdienst vervullen. Hierna, schooljaar 1963-64, wou hij zich terug inschrijven voor het tweede jaar Moderne Talen maar... die studierichting werd niet meer gegeven. Volgens directeur Beirnaert moest hij zich inschrijven in het eerste jaar van een 'bestaande' richting. Dit heeft hij verontwaardigd geweigerd en hij stond erop het tweede jaar te beginnen en de vakken Moderne Talen te volgen in de verschillende, bestaande richtingen, bv. Frans in de richting Frans-Geschiedenis, Nederlands en Engels in de richting Nederlands-Engels, Duits in de richting Nederlands-Duits. Na een lang gesprek kreeg hij uiteindelijk toch de toestemming om zijn vakken van het tweede jaar Moderne Talen gespreid te mogen doen. Bij de examens kwam er nog een addertje van onder het gras gekropen: na het afleggen van zijn laatste examen kreeg hij een telefoontje thuis waarmee hij dringend opgeroepen werd om examen te komen afleggen voor... Lichamelijke Opvoeding. Blijkbaar hoorde dat vak ook bij de opleiding Moderne Talen. Leraar Van de Walle heeft er toen nog eens stevig de zweep opgelegd tijdens het examen. Gelukkig was hij ook voor die test geslaagd en behaalde hij het diploma regent Moderne Talen in 1964.

Toon stapte dan in het onderwijs als leerkracht Moderne Talen in het Sint-Vincentiuscollege te Eeklo. Hij werd vervolgens achtereenvolgend directeur in het Eduard Poppe-Instituut van Sint-Laureins (middenschool) en in het Instituut Sint-Lutgardis in Zomergem (bovenbouw). Hij werkte ook 25 jaar als assistent bij de lerarenopleiding van de Universiteit Gent.

Hij herinnert zich nog als leraren E.H. Alfons Pilaete (Frans), Gerard Haes (Duits), Guido Goedemé (Nederlands en Engels), E.H. Ignace De Sutter (muziek), André Van de Walle (Lichamelijke Opvoeding), als klasgenoten Jan Delait, Boudewijn Dom, Luc De Smet,...