Maurits Moens: tekenaar

m moens1
Maurits Moens werd geboren te Wieze op 17 mei 1938. In 1957 behaalde hij aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van onderwijzer en in 1959 het diploma van regent Nederlands-Geschiedenis-Frans. Tijdens zijn opleiding werd zijn tekentalent al opgemerkt door Frans Bossaert. Geregeld kreeg hij al een pluimpje van de tekenleraar. Het heeft hem bewust gemaakt van zijn mogelijkheden en later gestimuleerd om er daadwerkelijk wat mee te doen.

Na zijn diplomering werd hij onmiddellijk leraar Nederlands, geschiedenis en Frans in de Broederschool te Sint-Niklaas en daar is hij gebleven tot zijn pensionering in 1994.

In 1964, zijn trouwjaar, is Maurits met zijn echtgenote in Sint-Niklaas (Heimolenstraat) komen wonen om dan in 1968 een eigen huis te bouwen in Elversele (Stokthoekstraat). De periode in Elversele werd de meest produktieve. Hij maaktt er prachtige en met een ongelooflijke precisie (uitsluitend) potloodtekeningen met zwart-witpotloden van verschillende hardheid. Maurits maakt eerst een foto van het onderwerp en tekent dit nauwkeurig na. Zijn gebruikte techniek beheerst hij perfect.

 

 

 

-0-

Een potlood is vermalen grafiet vermengd met klei en water. Met olie of was wordt het tussen hout geperst. Hoe meer klei er in het mengsel zit hoe harder het potlood is. Als er minder klei is gebruikt wordt het potlood minder hard, en geeft het meer kleur (of grijs) af.

potloden

9B is een erg zacht potlood, ook al zet je het lichtjes op papier, het zal snel een donkere lijn achterlaten.

9H is een erg hard potlood en daarmee kun je erg lichte lijnen zetten. Je moet erg hard op je potlood drukken voordat je er een donkere lijn mee kunt zetten.

Als je schetst gebruik je vaker een gemiddeld tot licht potlood, erg lichte potloden worden gebruikt voor meer technisch tekenwerk. De donkere potloden worden gebruikt om tekeningen diepe schaduwen en plasticiteit te geven.

-0-

Van 1979 tot en met 1984  en in het werkjaar 1992-93 nam hij met veel succes deel aan de jaarlijkse vrijetijdstentoonstellingen in Elversele, georganiseerd door de plaatselijke 'Heemkring Braem'. In 1984 werd hij dan zelf bestuurslid in de heemkring tot 1994, waarvan de laatste 8 jaar als voorzitter.

Hij nam ook nog deel aan een tentoonstelling in Kasteel Wissekerke in Bazel, weer met veel succes want al zijn werken werden er verkocht.

Hij maakte ook een reeks aansichtkaarten over Elversele. Vaak maakte hij tekeningen op aanvraag.

In december 1988 kochten Maurits en zijn echtgenote in Frankrijk een oude hoeve met grote tuin in het stille dorpje Samaran (gelegen tussen Lourdes en Toulouse) met amper 88 inwoners. De hoeve werd gerenoveerd en sindsdien werd het een vaste vakantieplaats voor de hele familie. Na zijn pensionering in 1994 werd het zelfs een bestendige verblijfplaats. Maar geregeld werd de nieuwe woonst in Sint-Niklaas opgezocht. En sinds 1988 is Sint-Niklaas weer hun vaste verblijfplaats.

 Bewonder enkele knappe potloodtekeningen in de 'Kunsttentoonstelling 11' op deze site: klik hier.