Philemon De Plecker: gehandicaptenzorg en WO II. Willen we dat allemaal nog weten?

2017deplecker02
Philemon De Plecker werd geboren te Baardegem op 5 augustus 1945. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1965. Gedurende 5 jaar werkte hij na zijn diplomering als onderwijzer in het Buitengewoon Onderwijs (type 1) van het H. Maagdcollege te Dendermonde. In 1970 kreeg hij de kans te starten met 'Blijdorp' in Dendermonde. Op dat ogenblik was dat een school type 2, met 4 klasjes en 5 medewerkers.

Toen Philemon De Plecker in 2005 met pensioen ging was hij algemeen directeur van Blijdorp met ongeveer 350 medewerkers. Dan omvatte Blijdorp (een dienstverleningscentrum voor personen met een uitgsproken verstandelijke handicap uit de regio Dendermonde) een school voor Buitengewoon Kleuter, Lager en Secundair Onderwijs, een semi-internaat, een internaat, een centrum voor korte opvang, een bezigheidshome, een dienst voor begeleid en beschermd wonen, een dagcentrum voor volwassenen en dit gespreid over diverse vestigingsplaatsen.

In 2000 werd dit project bekroond met de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement.

Phil De Plecker is ook de oprichter van 'Blijdorp Roemenië', een dagcentrum in Roemenië voor kinderen en volwassenen met een uitgesproken verstandelijke handicap. Dit project wordt in Roemenië aanzien als toonaangevend. Er zijn nu bijna 50 mensen  tewerkgesteld. Meer informatie over dit project lees je op www.blijdorproemenie.be. Een persoonlijk verslag van het ontstaan en de groei van dit project (1997 - 2007) schreef Phil De Plecker in 2006. Dit uitgebreid verslag word je graag toegestuurd. Stuur hiervoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (Vermeld: 'Blijdorp')

In het filmpje hieronder wordt een overzicht gegeven van het ontstaan en de groei van 'Blijdorp Roemenië'.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 In 2005 ging Phil als directeur van Blijdorp met pensioen. In 2007 trok hij zich ook terug uit de concrete realisatie van het Blijdorp Roemenië project.

De laatste jaren is Philemon De Plecker zich gaan verdiepen in de Tweede Wereldoorlog. Op 6 augustus 1945, één dag na zijn geboorte werd de eerste atoombom op Hiroshima gegooid. Deze Tweede Wereldoorlog heeft hij dus zelf niet bewust meegemaakt. Maar 'Willen we dat nog allemaal weten?' heeft Phil zich de vraag gesteld. En door lectuur, opzoekwerk en talrijke filmbeelden heeft hij nu deze nieuwe verzamelde kennis gebundeld in een boekje 'Beknopt-Chronologisch-Handboek over de Tweede Wereldoorlog'. Hij doet dit aan de hand van het chronologisch levensverhaal van Adolf Hitler, de man die uiteindelijk verantwoordelijk wordt gesteld voor deze zwarte periode uit onze eigen geschiedenis.

2017deplecker01Geïntresseerden kunnen dit werk (41 pag.) thuis in hun mailbox ontvangen. Stuur hiervoor een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (Vermeld: WOII)

De hobby's van Philemon zijn nu fotografie en fietsen.