Gilbert De Muynck: heemkundige en kunstschilder

gilbertdemuynck.bmp
Gilbert De Muynck werd geboren te Waarschoot op 13 maart 1938. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1957. Hij werd leerkracht in de plaatselijke school. Naast zijn opdracht in de klas was hij ook vast medewerker aan het opvoedkundig tijdschrift 'De Opvoeder'.

Daarnaast was hij zeer actief als heemkundige in zijn geboortedorp Waarschoot. Hij was redactiesecretaris van het tijdschrift 'Heemkundig Erfgoed'. Hij maakte zich zeer verdienstelijk met heel wat publicaties met o.a. een boek over priester-dichter Basiel De Craene (geboren in Waarschoot). Hij was bezieler en oprichter van het Godsdienstig en Heemkundig erfgoed en inventariseerde ook de geschiedenis van de Sint-Ghislenuskerk. Zijn foto-archief stelde hij ter beschikking op Erfgoedbank Meetjesland.

demuynck2Op 8 april 2013 ontving hij van de cultuurraad in Waarschoot de cultuurprijs voor zijn verdiensten op het vlak van de heemkunde.

Daarnaast is Gilbert De Muynck ook een verdienstelijk kunstschilder. Zijn artistieke aanleg deed hem besluiten les te volgen in het schilderen. In 1968 behaalde hij het diploma van Hogere Plastische Kunsten, afdeling Schilderkunst, aan de Academie van Eeklo. In 1973 werd hij lid van het Christelijk Vlaams Kunstenaarsverbond, later erelid van de Asociación Belgo-Hispania, in 1997 lid van de Société Academique 'Arts-Sciences-Lettres' van Parijs en in 1998 werd hij Ridder in de internationale broederschap 'Het Gulden Vlies' van Brugge. Hij is ook lid van Kunstgroep Brugge vzw, die, naast de atelierwerking, ook Brugse kunstenaars mogelijkheden geeft om te kunnen tentoonstellen.

In het binnenland nam hij deel aan groepstentoonstellingen in Brussel, Chatelet, Dinant, Eeklo, Enghien, Gent, Groot-Bijgaarden, Jette, Lebbeke, Leuven, Meise, Philippeville, Profondeville, Sint-Agatha-Berchem, Waarschoot, Wanze en Waregem. In het buitenland in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Griekenland en Noord-Afrika.  

demuynck3Zijn schilderkunst gaat van colorisme in de aanvangsperiode, over expressionisme en surrealisme in de academietijd, naar computerkunst en religieuze schilderkunst in de hedendaagse periode.

Hij werd meerdere keren gelauwerd.

1986: hij behaalde de Prijs Oscar Ovide in het Château Royal de Blois, de tweede plaats in de Itinerario Artistico te Frankfurt en de Internationale Zilveren Medaille in de Grote Internationale Prijskamp te Enghien.

1987: de Nationale Zilveren Medaille van de Internationale Kunstkring Klassieke Kunsten en Nieuwe Technieken te Sint-Agatha-Berchem en Cum laude 1987 in de Casa de Espana te Utrecht.

1988: te Madrid de Gran Premio Goya 1988 voor Schilderkunst, te Wanze de Eerste Prijs voor Fotografie in de Galerie de l'Europe in de Intinerario Artistico 1988, te Thorn Eervolle Vermelding.

Ook als illustrator van kunstboeken heeft Gilbert De Muynck zijn sporen verdiend. Hij illustreerde het boek 'Basiel De Craene, 20 jaar na zijn dood: zijn werk leeft!' (1976) en het boek 'Mozes, de Volksmenner bij een landverhuizing' (1980).