André Verstraeten: natuurgids

andreverstraeten
andreverstraeten02
André Verstraeten werd geboren te Lokeren op 10 januari 1943. Zijn middelbare studies deed hij in het Sint-Lodewijkscollege te Lokeren. Hij behoorde daar tot de eerste lichting richting Wetenschappelijke A die voor het eerst werd opgericht. Daarna studeerde hij aan de regentaatsafdeling in de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde hij het diploma regent wiskunde-fysica in 1962. Hij werd leraar in de technische school Sint-Laurentius, nu VTI Sint-Laurentius, te Lokeren.

André Verstraeten was en is een echte natuurliefhebber. In 1968 was hij mede-oprichter en thans voorzitter van de natuurvereniging vzw Durme (Natuurbehoud langs Durme, Moervaart en Schelde) en betrokken bij de oprichting en de uitbouw van het natuurgebied Molsbroek te Lokeren. boekmolsbroekIn 2013 verscheen van hem het succesboek over 'Het Molsbroek'.

In 2000 werd hij ingelijfd in de Orde van de Wase Raap.

Wat begon met het observeren van vogels in 1963, evolueerde door de jaren heen tot excursies door het Durmeland met aandacht voor de vele facetten van de boeiende natuur, de rijke geschiedenis en het landelijk erfgoed van deze streek. Het werden talloze tochten, zowel tijdens een mooie zomerdag als in de duisternis en ook wel eens vroeg in de ochtend. Niet alleen wandelingen langs druk betreden en bijna onbetreden paden, maar ook fietstochten en talloze trips met de kajak brachten volwaardige natuur- en erfgoedbeleving. Deze veelzijdige ervaring in de Durmestreek werd in november 2017 gebundeld in een kleurrijk lees- en kijkboek: 'De Durme, van Tielt tot Tielrode'.

boekdurme