Chrétien Vermachelen

vermachelen01a
Chrétien Vermachelen werd geboren in Hamme op 13 december 1957. Hij ging naar de Lagere school in de plaatselijke gemeenteschool. Op 10-jarige leeftijd trok hij naar het college van Dendermonde en volgde daar Latijn-Wiskunde. Na zijn humaniora, op 16-jarige leeftijd, voelde hij zich door God geroepen en trok naar het seminarie in Drongen. Na het jaar filosofie volgde hij twee jaar regentaat in de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas (Nederlands-Engels-godsdienst) (1975-1977). Na twee jaar theologie op het Bisschoppelijk Seminarie op de Reep in Gent stelde hij zijn roeping in vraag en verliet hij het seminarie. Vanaf dat moment heeft hij 25 jaar les gegeven in het secundair onderwijs (12 verschillende vakken gegeven, les gegeven aan 1e Latijnse tot 6e beroeps). In 2005 vroeg zijn schoolbestuur van KoHa (Katholiek Onderwijs Hamme) of hij het niet zag zitten om directeur te worden van hun basisschool Sint-Pieter in Hamme. Een hele uitdaging (2005-2014). En dan in 2014 vroeg inspecteur Marc Verwaeren (die werd aangesteld tot deken in Aalst) of de job van inspecteur-adviseur godsdienst (regio Waasland) niet iets voor hem zou zijn. In die functie heeft hij er negen jaar van genoten om leerkrachten bij te staan en tips te geven in de vandaag niet zo evidente opdracht ‘godsdienst geven’.

In 1982 is hij gehuwd met Marijke, die hij in Lourdes leerde kennen, dan vader geworden van 3 kinderen en inmiddels ook grootvader van 3.

Naast zijn professionele loopbaan is hij, samen met zijn echtgenote, altijd heel actief geweest in de koorwereld (als dirigent en zanger – nog steeds; dirigent van het Koninklijk Gemengd Nobelkoor Kemzeke) en de pastorale wereld (lid van twee parochieploegen (Sint-Gillis-Waas en Stekene)– lid van de diocesane pastorale raad – voorganger bij gebedsdiensten en uitvaarten).

Op 1 september 2023, na 44 jaar in het onderwijs, gaat hij met pensioen. Op 23 juni 2023 om 19.00 uur wordt er een dankviering gehouden in de kerk te Kemzeke waarin de vroegere bisschop van Gent, mgr. Van Looy, zal voorgaan.