Leo De Bock

leodebock1
Leo De Bock werd geboren op 01.08.1959 te Sint-Niklaas. Zijn hele onderwijsopleiding is in de Bisschoppelijke Normaalschool verlopen. Wij laten hem zelf aan het woord.

“Ik heb eigenlijk alléén maar schoolgelopen aan de Bisschoppelijke Normaalschool in Sint-Niklaas. Het schooljaar 1965-66 kwam ik in het eerste leerjaar van de oefenschool in de Wappi-klas van meester André Boel. Dan meester René Stuer (2e leerjaar), dan interimmeester Marc Neetesonne (3e leerjaar), dan meester Romain Bombeke (4e leerjaar), dan meester Leo Van de Voorde (5e leerjaar) en tenslotte meester Jan Van Poucke.

Na de lagere school ben ik naar het middelbaar verhuisd in de Normaalschool. Het heeft toen weinig gescheeld of ik was naar de VTS gegaan. Dat kwam doordat mijn belangstelling toen duidelijk uitging naar radio's, elektriciteitsschakelingen, lichtconstructies, ... Iemand in de familie vond het toch beter 'de moderne' eerst te proberen. Gelukkig wellicht.

In de zesdes was mijn klastitularis Robert Mossu. Ik herinner mij nog dat mijn vader wat verslagen terugkwam van het eerste oudercontact. Mijn klastitularis had gezegd dat ik het moeilijk had om te volgen en dat de beste verwachting kon zijn dat ik mijn lagere cyclus zonder kleerscheuren zou doorkomen. Meer zou er niet in zitten. Dat is voor mij waarschijnlijk een wake up call geweest. Ik bewaar zeer goede herinneringen aan Marc Van Beek, mijn leraar Nederlands en geschiedenis. Door hem heb ik toen de Ilias gelezen. Hij ligt nu op het kerkhof in Belsele, vlak naast mijn oudste zoon die op zijn 19de, toen hij een douche nam, overleed aan de gevolgen van een koolstofmonoxidevergiftiging. Ze liggen naast mekaar.

Na de lagere cyclus heb ik voor 'menswetenschappen' gekozen, dat toen het etiket had de afvalbak van de humaniora te zijn. Sommige leerkrachten onderstreepten die perceptie. Op studievlak ben ik die jaren goed doorgekomen. Ik ben hopeloos verliefd geworden op één van de eerste vrouwen die het mannenbastion dat de Normaalschool was binnengedrongen: mijn lerares Frans Anne-Marie De Gendt, uit de Akkerstraat in Temse. De film 'Mourir d'Aimer' met Annie Girardot moedigde mij aan in de gedachte dat het kon, een student die met zijn lerares ging. Ik was verloren. Het heeft niet mogen zijn.

Na mijn humaniora ben ik begonnen aan het regentaat (Nederlands-Engels-Duits). Ik wou eigenlijk Germaanse doen, maar dat plan heb ik moeten opgeven als gevolg van ernstige problemen thuis, met mijn moeder. Dat ik dat niet heb kunnen doen, heeft mij lang achtervolgd. Ik ben afgestudeerd met onderscheiding in 1979.

leodebock2Ik vond geen werk in het onderwijs en ben in het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Lucia in de Ankerstraat begonnen met de uitbouw van een dienst die patiënten moest vertrouwd maken met openbare diensten, met geld leren omgaan, ... Dat heb ik drie jaar gedaan, dan legerdienst in Burcht, dan nog een jaar Sint-Lucia, dan leraar geworden aan het Biotechnisch Instituut Sint-Isidorus (de Broeders). De maand dat ik vast benoemd zou worden, ik denk in 1987, heb ik ontslag genomen. Mijn droom, al van toen ik 10 was schat ik, was voor de radio te kunnen werken. Daar heb ik veel moeite voor gedaan, aan veel examens deelgenomen, zeven jaar lang, tot ik geslaagd was. Door een speling van het lot ben ik bij televisie (toenmalige BRTN) terecht gekomen. En daar heb ik een mooie tijd beleefd, de mooiste van mijn leven, denk ik nu. Ik ben net geen kabelsleper geweest, maar voor het overige ben ik helemaal onderaan begonnen, uiteindelijk reporter ‘Terloops’ geworden, enzovoort. Ik heb er 'carrière' gemaakt, ben netmanager geworden en hoofdredacteur, daarna wat gerommel in de marge, dan woordvoerder van de minister van justitie en vice-premier (Stefaan De Clerck), dan van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Jo Van Deurzen).

Al meer dan een jaar werk ik nog louter vanuit mijn vennootschap: als fotograaf, mediatrainer, adviseur communicatie en dat bevalt mij zeer.”

Een hele lijst van functies:

1987: tekstschrijver en scenarist bij BRTN, daarna programmamaker. De reportages en dokumentaires van Leo De Bock werden veelvuldig internationaal bekroond en hebben over de hele wereld een publiek gevonden.  

1997: productiemanager bij de VRT-televisie

1999: adjunct-hoofdredacteur van Humo – Sanamo

2000 - 2002: netmanager van Canvas - Ketnet VRT

8/2002 - 9/2004: hoofdredacteur van de tv-nieuwsdienst VRT

2004: algemeen directeur van het productiehuis Kanakna

6/2004 - 2011: hoofd media-adviseur - auteur - bedrijfsleider GeleKousen bvba

2007 - 2008: leraar

1/2008 - 8/2009: woordvoerder van de federale minister van Justitie en vice-premier, Stefaan De Clerck

2008 tot nu: hoofd-adviseur Callebaut en Co

8/2009 - 1/2012: woordvoerder van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Van Deurzen.

12/2012: Zaakvoerder bvba GeleKousen: mediatraining, moderator, journalist, fotografie, videoproductie

1/2013 tot nu: International mediatrainer – De Bock & Van Wijk

Leo geeft/gaf regelmatig gastcolleges over media aan het RITS, VLEKHO, UFSIA, SYNTRA, European Broadcasting Union. Hij traint toppolitici, managers en woordvoerders uit het bedrijfsleven.

leodebock5