Alfons Ryserhove

Foto F Ryserhove

Geboren te Knesselare op 05.11.1920

Overleden te Knesselare op 11.12.1997

Gediplomeerd als onderwijzer in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1940 na een vijfjarige opleiding vanaf 1935.

Hij werkte eerst als onderwijzer (Hij werd benoemd op 23.07.1941 aan de aangenomen school te Knesselare.), nadien als diocesaan inspecteur Lager Onderwijs.

Hij genoot in bredere kring vooral bekendheid als heemkundige en Vlaamse schrijver. Vooral om zijn verhalenreeks over de ‘Moorden van Beernem’ kreeg hij veel aandacht, over wat zich daar te Beernem afspeelde tussen en tijdens de beide wereldoorlogen. Hij reisde gans Vlaanderen af om zijn verhaal aan de man te brengen in een tijd waar het niet gemakkelijk was om aan informatie te komen. Vele van dichtbij betrokken mensen durfden – jaren na de feiten – nog niet te spreken over de gebeurtenissen omwille van een of andere (familie)verband. Met een situatiekaart aan de muur kon hij de luisteraars stilaan laten   leven in het verleden en hun uren boeiende informatie geven over de omstandigheden en het meestal sociaal onrecht uit die tijd. En hoe de verschillende - toen nog niet gescheiden - machten samenwerkten om een en ander in de doofpot te krijgen.

In 1991 kwamen deze verhalen op de BRT-televisie onder de naam ‘De bossen van Vlaanderen’,   met Jo De Meyere in de hoofdrol.

‘Het proces Beernem’, ‘De geheimzinnige Zaken van Beernem’, ‘Dossier Beernem’, ‘Stamboom van de familie de Vrière’, zijn de 4 boekdelen in verband met ‘De Moorden van   Beernem’ die hij in eigen beheer uitgaf.

(Bron:   Wikepedia)