Ludo Vandenbroeck (Ludo Vandeau)

vandeau13
Ludo Vandenbroeck werd geboren te Hamme. Hij deed zijn humaniorastudies Menswetenschappen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en behaalde zijn diploma in 1980. Hij volgde daarna godsdienstwetenschappen op het toenmalige Hoger Diocesaan Godsdienstinstituut (HDGI) te Gent. Hij kreeg er o.a. inspirerende lessen van professor Jozef De Kesel, nu aartsbisschop. Hij studeerde verder aan de Katholieke Universiteit te Leuven en behaalde er de licentie Godsdienstwetenschappen en baccalaureaat Filosofie. 

Vanaf de jaren negentig is hij beginnen lesgeven, maar intussen was hij ook al professioneel bezig met muziek. Thuis was er de ideale voedingsbodem om zijn muzikale carrière voor te bereiden.

Zijn moeder bracht een groot deel van haar jeugd door in Wallonië. Zijn vader speelde in zijn jonge jaren toneel en bleef zijn hele leven lang muziek spelen en zingen. Zijn ouders gaven hem dus de literatuur, muziek en creativiteit mee in zijn opvoeding. Zijn grootmoeder langs vaders zijde, Agnes de Castro, was van Spaanse oorsprong. Op verschillende manieren kwam zo de hele wereld binnen in huis.

Luc leerde al vlug gitaar spelen en ontdekte de mogelijkheden van zijn stem. Hij zong covers her en der. Pas aan de universiteit deed hij mee aan wedstrijden en kleine beperkte optredens. Sinds die periode schreef hij zijn eerste liederen. En in de tussentijd liet hij zich beïnvloeden door nieuwe soorten en genres muziek.

In de jaren negentig voelde hij zich aangetrokken door studie, reizen, muziek en wereld. Maar zijn keuze is gemaakt. Hij ontdekt het schrijven, hij zingt, speelt gitaar, treedt lange tijd solo op onder zijn artistennaam Ludo Vandeau en is actief in de wereld van het theater bij Theater Barrikade te Gent waar hij muzikale bijdragen levert.

vandeau4Van 1997 tot april 2004 is hij de stem van Ambrozijn (folkmuziek). Bij Olla Vogala was hij van 1996 tot 2004 een van de twee vocalisten. Hij was gastzanger bij Laïs (2001 - 2004), Transpirardansa (2008) en is nog steeds gastzanger bij Gabriël Yacoub (Fr).

Stilaan wilde Luc Vandeau ook zijn eigen liederen vormgeven. Met zijn eigen groep Bodixel verkent hij het landschap van het Franstalig en Spaanstalig chanson. De cd 'Margarite' is de eerste full cd Frans chanson. En daarmee tekent Vandeau de weg uit die hij verder wil gaan: zijn eigen weg.

vandeau12Een sabattical breekt aan. Sinds 2010 verzamelt Vandeau oude en nieuwe muzikanten om zich heen. Een periode van voorbereiding op een nieuwe cd breekt aan. Schrijven, schrappen, herschrijven, pre-opnames, nieuwe samenwerkingen, repetities, eindeloze uren in de wagen, kleine concerten, schoolconcerten, try-outs en studiowerk. De single 'Enfant' verschijnt.

vandeau1Er verschijnen nieuwe nummers voor een nieuw album dat in 2015 verscheen: 'Au Gré du Charme'.

Naast zijn optredens in zalen geeft hij ook schoolconcerten waarin hij de rijkdom van het Franse chanson brengt, met een veelheid aan sferen en verschillende instrumenten, voor leerlingen van de 2e en 3e graad.

Schoolconcert: Je t'aimais, je t'aime et je t'aimerai

Met zijn huisconcerten brengt hij muziek en verhalen in huiskamers, kerkjes, kapelletjes, kleine zaaltjes en scholen: 'Winterhanden' van november tot februari en 'Lange dagen' van april tot juli.

Beluister enkele van zijn chansons.

Esclave de l'amour (mei 2012 - uit cd 'Marguerite')

Suzy (2013)

Chloé (2014)

Tourne (2015)

Mer du Nord (2015 uit album 'Au Gré du Charme')

 

 

{gotop}