René Stuer

René Stuer

rene.stuer
Naam:
René Stuer

Geboortedatum: 18.09.1941

Geboorteplaats: Temse

Diplomajaar: 1960

Oefenschoolperiode: 01.09.1961 - 1994

Functie in de oefenschool: klastitularis

Loopbaan: schooljaar 1960-61: klastitularis Broederschool Sint-Niklaas; vanaf 01.09.1961: oefenschoolonderwijzer

Pensioen: 31.08.1994

1986: 25 jaar in de oefenschool

René is een geboren Temsenaar. Hij heeft school gelopen te Temse-Velle, daarna drie jaar College en tenslotte vijf jaar Normaalschool, op het internaat, wat in die tijd meer op internering leek, voegt hij eraan toe.

René woont in de Kouterstraat te Belsele en heeft twee kinderen: Filip volgt T.E.W. te Antwerpen en Annemie zit in de moderne humaniora.

De 25 jaar in de oefenschool verliepen als volgt: eerst vijftien jaar in het tweede leerjaar. Dan kwam de overschakeling naar het eindjaar, waar 'Stuerke' nu dus al bijna elf jaar staat.

Over de traditionele al dan niet onbescheiden vragen wilde René het volgende kwijt.

"Op restaurant gaan eten vind ik te duur. Ik eet graag gewone gerechten die lekker bereid zijn, b.v. een gebraden haan (een echte, geen uit de supermarkt, maar op de hof gekweekt) met gebakken witloof. Af en toe wordt er wel een goede rode wijn geproefd of een jonge jenever. Mijn lievelingsdrank is echter water, want hoofd en buik verwerken de alcohol  erg verschillend."

"Om me fit te houden speel ik wekelijks enkele partijtjes tennis. Je kunt me ook gemakkelijk overhalen om te kaarten, schaken of dammen."

"Als ik wat lees, dan is het vakliteratuur. Ik hoor graag licht klassieke muziek maar smaak ook sommige populaire wijsjes."

"Reizen spreekt me niet erg aan. Ik kom steeds liever naar huis dan dat ik op reis vertrek. Dé ideale ontspanning na de dagtaak is werken in de hof. Er is geen karwei die ik niet graag doe; sommige zaken moeten nu eenmaal...".

"Als prettigste ervaring zou ik de spontane, originele reacties van de kinderen vooropstellen. Minder prettig is de amateuristische aanpak in het onderwijs. Het wordt de hoogste tijd dat men het onderwijs professioneel aanpakt!".

"Mocht ik een tweede kans om te studeren krijgen, dan werd ik leraar lichamelijke opvoeding of... pedagoog i.p.v. onderwijzer. Buiten het onderwijs zou ik het liefst... wisselagent zijn."

"In de voorbije 25 jaar lijkt me het godsdienstonderwijs het meest veranderd. Waar is de tijd van 'De Zusters van Vorselaar'? Er kwam een bruuske wending toen de leraar catechese een tekening in verband met het Aards Paradijs veroordeelde met de opmerking: "Geloof jij daarin nog?"

"Ook de schoolorganisatie is totaal gewijzigd. De lagere school evolueerde van een schoolhoofd met onderwijzers naar een team (dat zou het moeten zijn) met een schoolhoofd, de titularissen, de bijzondere leermeesters lichamelijke opvoeding, de taakleerkracht, de ambulante leerkracht, een administratieve hulp om de taak van 'het hoofd' draagbaar te maken."

"Of de kinderen anders zijn dan vroeger? Ze zijn spontaner en drukken zich gemakkelijker uit. Het zijn vooral de ouders-van-nu die anders zijn dan de ouders-van-toen."

 

 

 

{gotop}