Leo Van de Voorde

l.vandevoorde

Naam: Leo Van de Voorde

Geboortedatum: 17.04.1925

Geboorteplaats: Sint-Pauwels

Diplomajaar: 1944

Oefenschoolperiode: 1946 - 1980

Functie in de oefenschool: klastitularis

Loopbaan:  Begon als onderwijzer in de aangenomen school te Stekene, maar werd in 1946 benoemd aan de oefenschool, in vervanging van August Wauters. 

Pensioen: 01.09.1980

Overleden: 22.03.2003

bidprent Leo

Bij zijn pensionering...

Dat iedereen kan gemist worden is maar al te zeer een slagzin die waar is. Maar... daaruit besluiten dat we niets missen, is verkeerd.

Sinds september 1980 geen slaande deuren meer, geen neerploffende gelddozen tussen twee onderwijzershoofden in, geen scherp gekras van metalen stoelpoten. De oorsprong van deze opwekkende geluiden? Leo!

Het moet zowat 41 jaar geleden zijn dat Leo op onze school verbleven heeft als student en onderwijzer. Tijd zat dus om verborgen, voorbijgaande en blijvende talenten tentoon te spreiden. Zijn actief lidmaatschap van 'caritas' in die tijd was zo'n voorbijgaand iets. Verborgen talenten bezat hij genoeg, en juist daarom weten we er zo weinig over. Maar blijvend is zeker zijn 'hand'-vaardigheid waar menig stielman jaloers op was. Of het nu metselen, boren, timmeren, C.V.-buizen draaien was, Leo kon het! (Ik schreef bijna: den ijzeren kon het.) Ik meen te weten dat het allemaal begon met het construeren van een... zandbak!

Dat een lastige leerling vroeger lastiger was dan nu, dat studenten veel rakere uitspraken pleegden te doen (je weet wel van ons Heer en zijn kruis), dat mochten we dikwijls van je horen. Ontelbaar zijn de anekdotes die jij uit studentenlessen wist te vissen, vooral dan in je lievelingsvak: geschiedenis.

Je scherpe, vlugge geest en... je rake tong brachten ons zo vaak aan 't lachen als zij ons tot nadenken stemden. Soms ook wel eens een scheut vernijn, meestal met één slok te nemen, best zonder repliek of... Neen, je moest niet zoeken naar je woorden. Trap zo'n Vlaming niet op de tenen!

Jammer, een 'type' verdween uit de school. Weet je nog, die echte geschiedenislessen (van vroeger), je commentaar bij de eucharistieviering, je zangherhalingen? 't Is anders nu. Stefan nam jouw klas over (een beetje je wens, niet?), Marc 'doet de soep', Eric geeft commentaar en zingen doen we nu zèlf. Waarom toch lopen veel studenten rond het middaguur nog zo onzeker voorbij de overdekte speelplaats? Vrezen zij die groene té laagvliegende Volvo nog?

Leo, je collega's van 'toen' (die altijd je vrienden van 'nu' zullen blijven) weten wel dat je het thuis samen met Marieke, de kinderen en kleine Wouter goed hebt. Betekent gezond zijn, gelukkig zijn en vrienden hebben op wie je rekenen kunt niet heel veel? En graag wensen wij je bij de koffie een groot gebak met slagroom. (Hoe die man niet dikker is!) Vertel ons maar niet hoe je je nu voelt. Dat prachtige fluwelen pak spreekt voor zichzelf: jonger zijn dan je bent. Dat het zo lang, lang mag blijven. Het doet ons enorm plezier.

Namens de hele schoolgemeenschap: dank voor alles! Het ga je goed, en... je komt toch nog eens langs?

Bijna in 't zelfde schuitje!

(Kasteelgalm 1980)