Rik Verniers

Rik Verniers werd geboren op 23.07.1955 te Gent. Hij ging naar de lagere school in Doorslaar (Lokeren). Hij ging daarna drie jaar op internaat in het Theresia-college in Eksaarde. De laatste drie jaar van het middelbaar volgde hij in het Sint-Lodewijkscollege in Lokeren.

Hij behaalde in 1975 het diploma regent wiskunde aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Hij was leraar wiskunde in de Humaniora-afdeling van de Bisschoppelijke Normaalschool van 1977 tot 1998.

Vanaf 1 september 1998 was hij wiskundeleraar in het College (SJKS) te Sint-Niklaas.

Op 01.09.2015 ging hij met pensioen.

2015 verniers pensioenZijn laatste les in het SJKS

Bij zijn pensionering in 2015 

 Vakman uit echt leraarshout gesneden

Rik Verniers stopt, gaat met pensioen, maar zijn opvolging is verzekerd.

Zijn beide dochters zijn nu ook SJKS-leerkracht (Katrijn en Lien Verniers) en kleinzoon Seb zit hier ook al op de schoolbanken (kleuterklas). We zijn dus nog niet van hem vanaf. Alsof we dat zouden willen. Rik is/was veelzijdig, gaf wiskunde en zoveel meer. Eens kijken hoe het allemaal begon. We weten waar het eindigt... in schoonheid.

Van baby tot adolescent

Rik: "Ik ben geboren in Gent maar niet getogen. Mijn jeugdjaren bracht ik op verschillende plaatsen door. Vele leerlingen gaan tegenwoordig 15 jaar naar dezelfde school, van peuterklas tot zesde middelbaar. Vroeger was dat wel anders. Je liep school dicht bij huis als dat kon. Als ik zie hoe ver sommige leerlingen nu komen, tot in Nederland heb ik collega's en leerlingen. In Doorslaar (gehucht van Lokeren) ging ik naar de lagere school. Daarna verhuisde ik naar het Theresia-college in Eksaarde waar ik drie jaar op internaat zat. De laatste drie jaren van het middelbaar moest ik weer veranderen omdat de school geen vierde, vijfde en zesde middelbaar inrichtte, dus ging ik naar Lokeren in het Sint-Lodewijkscollege mijn middelbaar diploma halen."

Je groeide op tijdens The Golden Sixties. Is het cliché van die gouden jaren (seks, drugs en rock and roll) bij jou enigszins van toepassing geweest?

Rik: "In de kantine van de sporthal in Wachtebeke (waar ik als jobstudent een centje bij verdiende) was het niet echt rock and roll, hoewel ik daar wel mijn vrouw leerde kennen." (lacht)

In 1975 word je regent en ICT aan de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas. Was er iets of iemand die jou in dit wiskundig vakgebied duwde? Wat bracht je ertoe effectief in het onderwijs te stappen na je studie?

Rik: "Ik kwam uit een echte onderwijsfamilie. Bijna de helft van mijn tantes en nonkels werkte in een school als leraar. De keuze voor wiskunde was puur omdat het me interesseerde. Ik beleefde een fijne tijd tijdens mijn studies en had echte voorbeelden als leerkrachten (wijlen Guido Roels en Marc Van Beeck)."

In 1977 blijf je in de Normaalschool en je wordt er leraar. Veel leerkrachten van nu hebben bij jou in de klas gezeten. We laten er een aan het woord.

Wim De Smet (leraar LO Lagere School): "Twee jaar geleden keerde ik na 20 jaar terug naar het College, nu niet als leerling, maar wel als leerkracht. Het was leuk om te zien hoe vele zaken nog steeds nagenoeg gelijk gebleven zijn: de lange gang, de Calfac,... maar ook sommige leerkrachten liepen hier nog steeds rond. De eerste dag kwam ik meneer Verniers al tegen. Meteen een vriendelijke begroeting en een korte babbel.

Het is intussen 24 jaar geleden dat ik bij hem in de klas zat voor de lessen wiskunde en technologische opvoeding. En zoals bij velen zijn er uit mijn schooltijd toch enkele leerkrachten die je niet vergeet, waarvan je zelfs nog leuke anekdotes kan vertellen. Rik is voor mij een leerkracht geweest die ons steeds wist te boeien. Met veel enthousiasme en passie kon hij ons motiveren om actief mee te denken. En werd het toch even teveel stond hij klaar met een leuke mop, een babbel over de voetbalwedstrijd die de avond voordien op televisie was, een verhaal over zijn kinderen waarop hij terecht trots is,...

Het zijn die momenten die ervoor zorgen dat een leerkracht een langdurige indruk op de leerlingen nalaat. En nu zien wij Rik Verniers vertrekken voor zijn welverdiend pensioen. Met een vrolijke glimlach, zoals steeds. Langs deze weg wens ik hem dan ook graag alle goede dingen in het leven toe: geniet ervan!"

 Rik: "Veel van mijn huidige collega's ken ik inderdaad al van mijn beginjaren als leerkracht in de Kasteelstraat. De Normaalschool was een grote school met een beperkte groep leerlingen wat voor een speciale sfeer zorgde. Ik beleefde er een fijne tijd. Vele collega's op school gaf ik daar hun eerste lessen wiskunde (Patrick Braem, Davy De Coninck, Pieter De Geest, Adriaan en Pieter-Jan De Waele, Jan Ongena, Wim Vanderveken, Filip Van Hamme (internaat), Stijn Van Royen, Jan Kegels, Wim De Smet en Matthias Weyn (lagere school) of begeleidde ik doorheen hun stage als leerkracht in wording (Kris Fels, Tony Torsy)."

Verdwaalde reiziger

Waaraan denk je graag terug en wat typeert je, Rik?

Rik: "Ik heb altijd gebruik gemaakt van het openbaar vervoer en heb mijn deel aan verhalen over dat transportmiddel. De trein is altijd een beetje reizen, ik nam dat veel te letterlijk soms. De volgende verhalen wil ik jullie dat ook niet onthouden.

Als het in de winter nogal koud was op het perron maakte ik graag gebruik van een trein die op het aanpalende perron stond te wachten en waarvan ik wist dat die pas vertrok na de trein die ik elke dag nam. Op een keer zat ik weer in de trein op te warmen toen die plots in beweging kwam. Blijkbaar was ik zo vroeg in het station dat die trein nog de eerdere trein was en ik ben dus mee moeten rijden in totaal verkeerde richting. 'Verdwaalde reiziger' ben je op dat moment...

Voor die ene keer dat ik toch eens met de auto was omdat ik een afspraak had voor de autokeuring, nam ik uit gewoonte om 16 uur de trein naar huis en pas daar besefte ik dat ik de auto op school had laten staan.

Mijn moeder is me zelfs eens in Beervelde moeten komen depaneren omdat er van daaruit geen verbinding terug was met de trein... hilarisch achteraf maar op die momenten vloek je toch wel." (lacht zuur)

Hoe heb je de fusie tussen de Normaalschool en College in 1999 ervaren?

Rik: "Ik heb met de fusie en de overgang naar de grote school geen problemen ervaren. We zijn hier goed ontvangen door de toenmalige prefect Benny Heyninck en oud-directeur Walter Roggeman. In 1984 was ik al eens gereaffecteerd naar deze school dus ik kende ze ook al van de binnenkant. Bovendien hadden de meeste collega's de laatste jaren al enkele uren op zowel de KOS (Collegestraat) als de KAS (Kasteelstraat) doorgebracht in de klas."

Je bent altijd een bezige bij geweest. Je verzorgde de remediëring voor het tweede jaar, je was jaren stagementor (werkte jarenlang goed samen met de hogeschool Odisee), je leidde de reeks van het tweede jaar in goede banen, schreef boeken voor de Gulden Engel, Plantyn en Van In voor wiskunde, je zette je schouders onder het internationale project Terneuzen en daarna Middelburg... hoe viel dit allemaal te combineren, zo'n waaier aan activiteiten?

Rik: "Het zijn/waren allemaal activiteiten die ik graag deed en waar ik en de leerlingen uit konden leren. De contacten met de mensen zowel binnen als buiten de school zijn verrijkend. Hopelijk mogen die projecten nog wat jaren meegaan."

Joepie of help?

r.verniers1
1 september 2015, de hervormingen voor het pensioen zijn bekend. Heeft dit je beslissing beïnvloed? Wat brengt de toekomst? Een zee van tijd... Hoe zal je deze opvullen?

Rik: "Ik ga niet ontkennen dat de hervormingen een beetje roet in de planning van mijn pensionering hebben gegooid. Misschien had ik dan een jaartje langer gewerkt. De beslissing is er plots gekomen. Ik ben zeker nog niet uitgeblust maar stop ook graag met dat gevoel. Dat gevoel is hoe dan ook een beetje dubbel. Het is eerder HELP ik ga op pensioen dan JOEP! ik ga op pensioen (voorlopig toch). Ik weet nochtans al wat te doen volgend jaar. De kleinkinderen zullen meer tijd krijgen, ik herneem mijn Spaanse les, er komt extra tijd vrij voor leuke citytrips, de tuin lonkt ook... ik zal me niet vervelen."

Heb je tips voor beginnende leerkrachten? Wat is voor hen belangrijk om te weten?

Rik: "Kies voor de lerarenopleiding uit passie, passie zowel voor het vak als voor jonge mensen. Maak de leerlingen niet te vriend maar zorg dat discipline belangrijk blijft en beleef er plezier aan hen iets bij te brengen. Dat doe je in de eerste plaats door je vak 100% te kennen."

Rik, wat als...

... je nog een jaar kon blijven zonder thuis te moeten voorbereiden of verbeteren?

Rik: "Direct!"

... ze je vragen in te springen voor wiskundeleerkrachten tijdens je pensioen?

Rik: "Zeker en vast!"

Blij dat te horen!

Bedankt voor het interview. Het ga je goed!

SH

(Uit IC HOU, juni 2015)