Sportschooljaar Lagere Oefenschool 1984-85

Sportanimator Pieter Vereecken en de schoolsportraad zorgden ieder jaar voor een waaier van activiteiten. Daarin komt zo wel jong als oud aan zijn trekken. Bekijk het jaarprogramma van het schooljaar 1984-85.

3 oktober 1984

De sportwerkgroep staat in voor de organisatie van de N.S.V.O.-veldloop op het openluchtterrein Hoge Kouter. Duizend kinderen uit het Waasland kunnen de benen uitslaan.

7 oktober 1984

De gezinsfietstocht vormt de eerste familieactiviteit. Opnieuw is het vertrekpunt Hoge Kouter. Jong en oud worstelen zich door een plassende regen in de richting van de Barbierbeek. Onderweg wacht de deelnemers een melkje. Kletsnat, maar sportief voldaan vinden we iedereen terug op Hoge Kouter.

24 oktober 1984

Een bus vol leerlingen trok naar Waasmunster om daar deel te nemen aan een N.S.V.O.-wandeling. Dichtbij en toch onbekend. Iedereen op pad, de kilometers naar eigen vermogen aaneenrijgend. Nadien een drankje om te bekomen en om onderling de wandelervaringen uit te wisselen.

 18 november 1984

De zwemmers kunnen meedoen aan de interscolaire zwemwedstrijden in het stedelijk zwembad. Wij hebben er een eer hoog te houden. Ieder jaar lukken we er in het onderste uit de kan te halen. Ook nu slagen we weer. Een proficiat aan iedereen die deze zondag actief was.

19 en 20 november 1984

Tijdens de gewone zwembeurten doen we mee aan de zwemrally. Iedereen stelt zijn beoogde meters voorop. Het komt er op aan ze zwemmend waar te maken. De ogen lijken vaak meer te kunnen dan de echte zwemkracht. Toch werden er vele metertjes gezwommen.

24 november 1984

Een tweede familieactiviteit onder de vorm van een kaartavond. Whisten en bieden vinden aantrekkingskracht bij de vader-met-of-zonder-werk of de moeder-aan de-haard. Het is moeilijk om op te houden. Dat gebeurt pas in de kleine uurtjes.

26-27-28 november 1984

Al onze zwemmers komen aan bod in de swimmathonwedstrijden. Het ene baantje na het andere trekkend, stapelen de kilometers zich op. En dat men met gezamelijke inspanning ver kan geraken, moet je maar eens aan de N.S.V.O.-verantwoordelijken vragen.

december 1984

 Een voetbalploeg, geselecteerd uit het vijfde en zesde leerjaar, zet zijn eerste stappen in het scholentornooi van Red Star Haasdonk. In de loop van het tweede trimester komt het vervolg. Alles mondt uit in de finaledag op 12 mei 1985. Daar behalen we een fraaie derde plaats.

26 januari 1985

Een uitschieter van formaat. De samenwerking schoolsportraad en oudercomité mondt uit in een succesrijke avond met 'De Strangers'. Een bomvolle stadsschouwburg bewijst dat het een schot in de roos was. Meteen zit de derde familieactiviteit er op.

2 februari 1985

 Nummer drie is pas voorbij of de vierde familiedag kondigt zich aan. Deze keer is het een volkssportendag. Spelen van vroeger en spelen van nu kunnen naar hartelust uitgeprobeerd worden. Het geheel wordt in een Breugheliaanse sfeer geplaatst. Het typeert de Pallieter die elke Vlaming in wezen toch is.

6 maart 1985

Jongens uit het vijfde en zesde leerjaar gaan netbal spelen in de sporthal van het College. Verrassend, maar zeker niet onverdiend komen onze jongens uit het vijfde leerjaar als winnaar uit de bus. Zij gaan op 5 juni naar Zwijndrecht om er de provinciale finale te betwisten. Alvast een beloning voor hun inzet.

13 maart 1985

Door het goede resultaat op de gewestelijke veldloop, mogen onze jongens ook meedoen aan de grote Vlaamse finale te Edegem. Een prachtig parcours inspireert onze jongens. Ze halen dan ook fraaie ereresultaten.

24 maart 1985

Heel de familie kan er weer op uittrekken. Aan de hand van de opdrachten van de fotozoektocht komen onze deelnemers doorheen de stadskern van Sint-Niklaas. Vele zaken waar men normaal gewoonweg aan voorbijgaat, komen nu in de kijker te staan. Iedereen is er verbaasd over.

27 maart 1985

Vijf en zes kan weer voetballend aan de slag. Het N.S.V.O. roept ons naar Nieuwkerken. Het vijfde brengt opnieuw de verrassing door het tornooi te winnen. Vreugdekreten alom. En terecht.

7 april 1985

Zelfs deze Paasdag weerhoudt de kinderen en de ouders niet om met velen op te komen voor de eerste Reinaertjogging. Het feit dan men er met zovelen waren werd terecht dik in de verf gezet door de organisatoren.

9 en 10 april 1985

Jongens uit het derde en vierde leerjaar nemen deel aan het derde Watermolentornooi. Het is een voetbaltornooi bedoeld voor jongens die nog niet in een voetbalclub spelen. Voor deze debutanten is het echt een uniek gebeuren.

24 april 1985

Opnieuw nemen we deel aan de V.T.S.-veldloop. Succes alom, want alle bekers voor de lagere scholen gaan naar Norma-Sport. Een glunderende Pieter Vereecken torst voor het tweede jaar de grote wisselbeker. Hij droomt er nu al van hem defintief in bezit te krijgen.

27 april 1985

Opnieuw trekken we naar de veldloop in De Klinge. Daar behoren we al tot de 'vaste' klanten. Een dertigtal jongens komen opdagen, zodat we ook op deze zondag weer best voldaan kunnen zijn.

8 en 15 mei 1985

Nog zo een klassieker: het Jean-Marie Pfafftornooi te Haasdonk. Nee, laat je niet door de naam misleiden. Naast voetbal komen hier nog andere activiteiten aan bod. Tafeltennis, schaken, zwemmen, atletiek en volksspelen maken ook deel uit van het programma. Een juweel van een tornooi.

11 mei 1985

Voor de eerste maal nemen we deel aan de stratenloop te Belsele. Een vraagteken voor iedereen. Toch valt de opkomst best mee. De puike organisatie maakt de geestdrift nog groter. Het kan best ook een klassieker worden.

18 mei 1985

Ondanks de open-deurdag, zien we toch de mogelijkheid om mee te doen aan de DIWI-swimmathon. Samen zwemmen met andersvaliden vormt een verrijkende levenservaring. Is ook dat niet een deel van de opvoeding van de kinderen?

21 mei 1985

Met de zomer in het vooruitzicht komt ook de atletiek weer op de voorgrond. De atletiekdriekamp (tennisbal gooien, verspringen en 60 m sprint) is er voor de kinderen vanaf het derde leerjaar. Een beetje aanporren is er wel bij, maar toch zijn weer velen op post.

2 juni 1985

Het jaarlijst zomerfeest! De kinderen komen aan hun trekken in de kinderspelenmarkt. Voor de wat ouderen: een ploeg van de BRT komt voetballen tegen de ouders uit de sportraad en oudercomité.

30 juni 1985

De laatste schooldag. Alle kinderen krijgen nu de kans om aan de spelenmarkt mee te doen. Een mooier afscheid aan het schooljaar kan men zich niet indenken.

 

Naast al deze activiteiten zijn er ook nog:

- zwemmoeders en zwemvaders die helpen bij het leren zwemmen van de jongsten;

- omnisportbrevetten via het afleggen van diverse proeven;

- op Hoge Kouter: lentecross, herfstwandeling, atletiekproeven, voetbal;

- voor iedere klas de jaarlijkse sportdag;

- iedere donderdag 'sport voor ouders'.  

(Kasteelgalm nr 2, zomer 1985)