Norma-nieuws 28 september 2023

- Op 19 september 2023 overleed te Lokeren Josepha Van Duyse, de oudste zus van oud-subregent en oud-leraar van de Bisschoppelijke Normaalschool E.H. André Van Duyse. Josepha werd geboren te Lokeren op 4 juli 1940.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Op 8 september 2023 overleed thuis te Melle op 101-jarige leeftijd Denise Rotens, de moeder van E.H. Patrick Bourgoignie, de oud-kok van de Bisschoppelijke Normaalschool van 1976 tot 1981. Denise werd geboren te Ninove op 11 januari 1922.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- In juni 2023 verscheen de eerste gedichtenbundel van oud-onderwijzer Marc Roets*: 'Kronkelsgewijs'. De gedichtenbundel bestaat uit 50 pagina's met gedichten, gegrepen uit het alledaagse leven. Deze gebundelde gedichten worden nu te koop aangeboden voor € 15. De opbrengst van deze verkoop gaat volledig naar twee initiatieven: het Berrefonds (dit fonds wil een houvast zijn voor (groot)ouders, familie en vrienden op het moment dat hen het ondenkbare overkomt: het verlies van een kind.) en naar AZ Sint-Lucas palliatieve eenheid Gent

Voor de aankoop van de gedichtenbundel: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees meer over de gedichtenbundel op de site ‘Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

*Marc Roets werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1972.

-0-

- Freddy Cloet*, voorzitter ‘Dienst aan de gemeenschap’ van Rotary Club Sint-Gillis-Stekene Camasiacum, nodigt uit voor de Rotary Quiz 2023 op zaterdagavond 21 oktober 2023 te 20.00 uur in Centrum De Route, Stationsstraat 201 te Sint-Gillis-Waas. De opbrengst gaat dit jaar naar Mama’s for Africa voor een preventieve vaccinatiecampagne tegen hepatitis voor vrouwen, die in het gebied Oost-Congo hoog risico lopen op seksueel misbruik en besmetting.

Prijs is 30 euro per deelnemende ploeg van 5 mensen te storten aan  RC Camasiacum  BE63 7370 3737 0608 met vermelding "Quiz+ploegnaam".

Meer inlichtingen vind je op www.rccamasiacum.be.

Welke Norma-ploeg schrijft in en verdedigt onze eer?

*Freddy Cloet was leraar Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1976 tot 1986.

Lees meer over Freddy Cloet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Leraars’ en ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- De Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Eksaarde stelt haar concert ‘Mmm…ooi’ voor met dirigent Marc Weyers* op 14 oktober 2023 te 20.00 uur in theaterzaal ‘Vrijetijdscentrum De Meermin’, Abdij van Roosenberglaan 6 te Waasmunster

Tickets via www.harmonie-eksaarde.be

Voorverkoop: € 15 Aan de kassa:: € 17  Kinderen < 12 € 8

*Marc Weyers is oud-leerling van de lagere oefenschool (wijk- en hoofdschool) van de Normaalschool (1972-1978).

Lees meer over Marc Weyers op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

-Voor de twaalfde keer organiseerden de onderwijzers, diplomajaar 1972, een klasreünie op 15 september 2023, ditmaal in Waasmunster.

Lees meer over de reünie op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Reünies’.

-0-

- Tonny Roels* en zijn echtgenote Lieve Van Oost werden onlangs voor de derde keer overgrootouders.

*Tonny Roels werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958.

-0-

- Zopas verscheen het boek ‘Geschiedenis van de Massemse Gemeenteschool’ geschreven door oud-onderwijzer en heemkundige Jan Lampaert*.

Het boek bevat naast een diepgaande historische inkijk, de bouwgeschiedenis, een overzicht van alle leerkrachten en interimarissen, vele wist-je-datjes en grappige getuigenissen van oud-leerlingen en ook bijna 40 klasfoto's, van 1902 tot 1980.

Voorintekenprijs (tot 31.12.2023): € 30 te storten op rekening BE 53 0630 5613 5753 met vermelding 'Gemeenteschool, je adres en e-mail. (Nadien: € 35)

Lees meer over het boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

*Jan Lampaert werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

Lees meer over Jan Lampaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Figurentheater Vlinders & C° met zijn artistieke leider Ronny Aelbrecht* zet zijn 40-jarig bestaan op passende wijze in met de première van Aadje Piraatje, tekst en spel van Ronny Aelbrecht (ook regie) & Althaya Baeten. Het gebeurt op de manier die we al jaren van het figurentheater en Ronny Aelbrecht kennen: grappig, vol herkenbare onderwerpen, met heel leuk poppenspel en veel muziek. Heel toegankelijk en op maat van jonge kinderen.

De twee voorstellingen zijn op zondag 15 oktober 2023 in Ter Vesten, Gravenplein 2 te Beveren om 10.30 uur en om 15.00 uur.

Standaardprijs: € 8 - <26: € 5

*Ronny Aelbrecht deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool en studeerde er af in 1974.

Lees meer over Ronny Aelbrecht op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Jeugdauteur Dirk Bracke* overleed op 15 juni 2021. Nu, twee jaar na zijn dood, verschijnt bij Standaard Uitgeverij postuum het laatste boek van Dirk Bracke: ‘Chicago’, dat hij in de zomer van 2020 schreef, net voor hij de diagnose van zijn ziekte kreeg. In februari 2021 kondigde hij aan dat hij zou stoppen met schrijven.

Nadat Rowans vriendinnetje Zohal voor het leven verminkt werd bij een zuuraanval, vluchtte Rowan met haar moeder en zusje naar Antwerpen. Rowan trekt er op met vrienden die, evenals zij, in het Chicagoblok wonen en dikwijls rondhangen in een parkje in de buurt. Ze vullen hun dagen met drank, drugs, afpersing en diefstal. Tot ze op een dag de man ziet die Zohal heeft verminkt...

‘Chicago’ is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal.

*Dirk Bracke volgde de lagere humaniorajaren (1965-1968) in de Bisschoppelijke Normaalschool, daarna volgde hij een handelsopleiding.

Lees meer over Dirk Bracke op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Regi Van Acker* is zopas de nieuwe trainer geworden van Eendracht Aalst dat in tweede nationale speelt. Zijn streefdoel is duidelijk: Aalst naar eerste nationale brengen, iets wat hij twee jaar geleden al bij FCV Dender realiseerde.

*Regi Van Acker is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool en hij voltooide zijn lager middelbare studies in de humaniora van de Bisschoppelijke Normaalschool.

-0-

- E.H. Luc Mertens* pastoor-moderator van de parochie Heilige Drie-eenheid in Maldegem wordt daarnaast ook benoemd tot parochie-administrator van de parochie H. Maarten (Lievegem).

*Luc Mertens behaalde het onderwijzersdiploma aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1990.

Lees meer over E.H. Luc Mertens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Priesterroepingen’.

-0-