Norma-nieuws 26 juli 2023

- Op 6 juli 2023 overleed te Zele Etienne Van Malderen. Hij werd geboren te Zele op 18 februari 1936. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1954. Van 1954 tot 1963 was hij leerkracht in het eerste leerjaar van de jongensschool in de Rotstraat te Zele. Hij werd daarna mede-oprichter en eerste directeur van de Zeelse school voor bijzonder onderwijs, nu 'De Zonnewijzer'. In 1991 ging hij met pensioen.

De uitvaartplechtigheid had plaats op 15 juli 2023 in de Sint-Ludgardiskerk te Zele.

Lees meer op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Op 19 juli 2023 overleed thuis te Kemzeke oud-onderwijzer Aloïs 'Wies' Mortier. Hij werd geboren te Kemzeke op 12 oktober 1934. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953. Hij was onderwijzer en daarna directeur van de gemeentelijke lagere school van Kemzeke.

De familie nam afscheid in beperkte kring.

Lees meer op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Op 3 juli 2023 vierden Herman Persoons* (75 j) en Beatrijs Haerens (70 j) hun  gouden huwelijksverjaardag. Herman is nog steeds sportief actief als atletiektrainer van cadetten en scholieren bij Atletiek Land Van Aalst.

*Herman Persoons werd in juni 1969 gediplomeerd als onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij was 35 jaar lang onderwijzer in het eerste leerjaar van het Sint-Maarteninstituut te Aalst. Eind 2004 ging hij met pensioen.

Lees meer over Herman Persoons op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 14 juli 2023 vierden Guido Breugelmans* (77) en zijn echtgenote Maria Vissers hun gouden huwelijksverjaardag.

*Guido Breugelmans werd in 1966 gediplomeerd als onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

-0-

- Op 30 augustus 2023 viert oud-leraar Willy Coppens zijn tachtigste verjaardag. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 30 augustus 1943. In 1963 behaalde hij het diploma regent Wiskunde-Fysica aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij werd leraar aan de middelbare afdeling en de opleiding onderwijzers van de Bisschoppelijke Normaalschool tot einde schooljaar 1965-66.

Willy was tevens bekend als acteur bij het toneelgezelschap Sint-Genesius Sint-Niklaas.

Wil je oud-leraar Willy Coppens feliciteren met zijn 80e verjaardag, stuur dan je gelukwensen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Alle wensen worden gezamenlijk doorgestuurd naar de jarige.

-0-

- Op 1 september 2023 gaat Dirk Dobbeleers* met pensioen. Na omzwervingen in het Sint-Norbertusinstituut, Amerikalei te Antwerpen en Sint-Catharina te Stabroek werd hij in 1986 leerkracht in het Xaveriuscollege te Borgerhout. Hij had vooral het 5de leerjaar onder zijn hoede. In 2003 werd hij zorgcoördinator en vanaf 2014 directeur.
Dirk zal nu als gepensioneerde meer tijd hebben voor het schrijven van toneelstukken.

*Dirk Dobbeleers werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in juni 1981.

Lees meer over Dirk Dobbeleers op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Het gebouw van de Bisschoppelijke Normaalschool in de Kasteelstraat, nu Asielcentrum, kwam op 16 juli negatief in beeld in de kranten naar aanleiding van een steekpartij tijdens de zomerkermis op het marktplein van Sint-Niklaas waarbij twee rivaliserende bendes uit het asielcentrum het met elkaar aan de stok kregen. Een van hen stak er opeens met een mes een van zijn rivalen in het been. De hulpdiensten brachten de jongeman naar het ziekenhuis. Ondertussen was de vermoedelijke dader weggevlucht, maar de politie kon hem snel oppakken. In het asielcentrum nam men ondertussen de nodige maatregelen om dergelijke incidenten  in de toekomst te vermijden.

-0- 

- Tijdens de maanden juli en augustus 2023 geeft Dirk Bosschaert* intensieve individuele schilderlessen op maat aan absoluut beginners tot vergevorderden in zijn professioneel uitgerust atelier Warandestraat 37A te Waasmunster-Sombeke. Alle stijlen van de oude meesters tot moderne schilderkunst, met olieverf en acryltechnieken, zijn mogelijk.

Voor info en lesreservatie email je naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Prijs per les van 30 minuten: € 30.

*Dirk Bosschaert deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988. 

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 21 juli 2023 werd de Koninklijke Sint-Jozefsgilde Hamme met voorzitter Thom Nelis* voor haar 150-jarig bestaan gehuldigd door het gemeentebestuur met burgemeester Herman Vijt* en schepen Luk De Mey*. Voorzitter Thom Nelis en zijn bestuur ontvingen een ‘Erkentelijkheidsdiploma’.

*Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1995.

*Herman Vijt behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980. Sinds 2010 is hij burgemeester in Hamme.

Lees meer over Herman Vijt op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen - Burgemeesters’.

*Luc De Mey werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1984. Hij is directeur van de Vrije Lagere en Kleuterschool te Grembergen (Vlek Grembergen) van januari 1994 tot heden. Sinds 2018 is hij tevens schepen van Financiën en Begroting en Sport en Recreatie, onderwijs, markten en foren in Hamme.

-0-

- Op 3 augustus 2023 start het groots musicalspektakel ‘Damiaan’ achter de basiliek in Scherpenheuvel tot 2 september 2023. ‘Damiaan’ vertelt het verhaal van Jozef de Veuster, een jongeman uit Tremelo, die tijdens een bezoek aan Scherpenheuvel lid werd van de kerk. Door te kiezen voor het goede, verliet hij zijn geboorteland voorgoed voor een ongelooflijk levensverhaal in Molokai, Hawaï, waar hij zijn leven beëindigde.

De geweldige cast van de musical bestaat uit 9 professionele acteurs, een sterk ensemble en honderden figuranten waaronder Jan Luyten*.

Alle info over dit spektakel lees je op historalia.be/damiaan/. (De voorstellingen tot 6 augustus zijn al uitverkocht.)

*Jan Luyten werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980. Hij was onderwijzer aan de Vrije Basisschool in Lebbeke (1980-1986), aan de Vrije Basisschool Heizijde te Lebbeke (1986-1987) en directeur van de Vrije Basisschool te Wieze (1987-1998) en van 1998 tot 2021 coördinerend directeur van de Scholengemeenschap Vrij Basisonderwijs Dender-Noord.

-0-

- Ben je in augustus aan de zee dan kun je van 18 tot 20 augustus 2023 de tentoonstelling ‘Art[ist] Meeting’ bezoeken in het Grand Casino te Knokke met 6 schilderijen van Hubert De Smet*.

*Hubert De Smet behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958. Na verdere studies werkte hij als chemicus in de petrochemie.

Lees meer over Hubert De Smet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-