Norma-nieuws 15 juli 2023

- Directeur Jan Macharis* (62) van de Vrije Basisschool ‘De Schatkist’ te Wieze gaat met pensioen. Op 30 juni 2023 werd afscheid genomen met een musical over zijn eigen leven in de Oktoberhallen met 1100 aanwezigen.

*Jan Macharis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982. Zijn onderwijsloopbaan begon met enkele tijdelijke opdrachten in Lebbeke en Wieze. Na zijn legerdienst was hij 15 jaar lang leerkracht in het eerste leerjaar aan de Vrije Basisschool te Wieze en daarna was hij er 25 jaar directeur.

Jan is gek op koers en gaat nu met de motor wielerwedstrijden begeleiden en meer tijd maken voor zijn familie.

-0-

- Ook directeur Dirk De Vrieze* (63) gaat met pensioen. Sinds 2007 was hij directeur van de Vrije Basisschool ‘De Heirakker’ te Lembeke. Hij startte zijn onderwijsloopbaan als ‘hulpmeester’ in het 5e en 6e leerjaar tot aan zijn legerdienst. Hierna kwam hij via een meisjesschool in Lovendegem in september 1984 terug naar Lembeke in het 4e leerjaar om er dan in 2007 directeur te worden.

Op 29 juni gaf Dirk een groot feest op school voor zijn 326 leerlingen.

In de krant verscheen een oproep om, als blijk van dank en waardering voor zijn jarenlange inzet, zoveel mogelijk kaartjes te sturen naar de school van Dirk De Vrieze, Heihoekse Kerkwegel 9 te 9971 Lembeke.

*Dirk De Vrieze werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982. Hij studeerde eerst af aan het Provinciaal Technisch Instituut (PTI) als elektricien.

-0-

- Directeur Bart Van Huffel* (62) en meester Erik Tavernier* (62) van de Broederschool te Sint-Niklaas werden, na een loopbaan van meer dan 40 jaar, eveneens uitgewuifd door collega’s en leerlingen met een groot afscheidsfeest in de sporthal nu ze met pensioen gaan.

*Bart Van Huffel en *Erik Tavernier werden als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982.

-0-

- E.H. Patrick Derde*, 59 jaar, werd op 28 mei benoemd tot lid van de dekenale equipe van het dekenaat Deinze, en tot pastoor-moderator van de parochie Heilige Marta en Maria. Dat is de parochie voor alle kerken van groot-Aalter. Op 3 september 2023 start hij officieel.

Hij was pastoor-moderator van de parochies in Horebeke, Oudenaarde-Ename, Mater en Nederename, Volkegem en Welden. Hij verlaat 19 kerken en drie fusiegemeenten.

*Patrick Derde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988.

Lees meer over Patrick Derde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Priesterroepingen’.

-0-

Op 26 juni 2023 verscheen bij uitgeverij 'Het Punt' te Dendermonde het boek 'Het dagboek van meester Bert', geschreven door oud-onderwijzer Bart Tettelin. Het is een autobiografisch verhaal over zijn loopbaan, waar hij fictie van maakte. 

Het boek kost € 20 en is verkrijgbaar in elke boekhandel, op de website van uitgeverij Het Punt te Dendermonde en ook bij Bart Tettelin zelf, Hoogstraat 121 te Lokeren.

Lees meer over dit boek en over Bart Tettelin op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

*Bart Tettelin werd gediplomeerd als onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982.

-0-

- Roger Colaes* (87) en Annie Catthoor (85) vierden hun 60e huwelijksverjaardag. Ze werden ontvangen op het gemeentehuis in Temse waar ze een attentie van het koninklijk paleis en van het gemeentebestuur in ontvangst mochten nemen.

*Roger Colaes werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1954. Hij was onderwijzer aan de Lagere School van Sint-Willibrordus in Temse. Hij houdt zich nu nog bezig met stamboekopzoekingen en het schrijven van geschiedkundige artikelen over Temse.

-0-

- E.H. Patrick Bourgoignie (68) gaat op rust. Op 1 juli 2023 legde hij zijn functie als aangesteld priester van de parochie Heilige Damiaan, die alle acht de deelgemeenten van Erpe-Mere omvat, neer.

*Patrick Bourgoignie was kok van de Bisschoppelijke Normaalschool van november 1976 tot juli 1981.

Lees meer over Patrick Bourgoignie op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Personeel’ – ‘Dienstpersoneel’.

-0-

- Op zondag 27 augustus 2023 vormt Meerdonk (Park Leo Vercruyssen) voor de eerste keer het decor van ‘Dichters Thuis in Meerdonk!’ Je kunt in de tuinen genieten van de poëzie van Joke Van Leeuwen, Maud Vanhauwaert, Hilde van Cauteren, Hilde De Paepe (echtgenote van Luc Van den Branden (R1983))en curator/gastheer Paul Vereecken*. Een poëtische en muzikale apotheose is voorzien in de kerk van Meerdonk met muziek van Sofie Bauwens en poëzie van jeugddorpsdichter Vince Noens. Daar kan je ook napraten en genieten bij een hapje en drankje.

De gereserveerde tickets en het plannetje met de locaties liggen klaar vanaf 13 uur in de Sint-Corneliuskerk van Meerdonk. Er zijn sessies voorzien om 14, 15 en 16 uur, en een muzikale en poëtische afsluiter in de kerk om 17 uur.

Tip: Met de fiets gaat het pendelen tussen de locaties veel vlotter!

Organisatie: Cultuurraad en Gemeente Sint-Gillis-Waas

Reservatie via link: https://www.sint-gillis-waas.be/dichters-thuis-in-meerdonk

Meer info:• tel: 03 229 02 00 • Paul Vereecken, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Paul Vereecken werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

Lees meer over Paul Vereecken op de site 'Norma-Klasgenoten' bij het menu-item 'Hobby's & Talenten'.

-0-

- De Oude Vismijn in Lokeren werd heraangelegd. Er zijn enkele wijzigingen en nieuwigheden doorgevoerd. Doorgaand verkeer is terug al mogelijk. Er worden nog bomen geplant en het borstbeeld van Fons De Page, ‘De Fonne’, een roemrijk cafébaas, werd nu al terug geplaatst op het plein. Het standbeeld is een beeldhouwwerk van Marc Wymeersch*.

*Marc Wymeersch werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1973. Hij gaf les aan de Yavne school (Joodse school) te Antwerpen. Hij was creatief en artistiek aangelegd. Hij overleed in 1998.

-0-

- Op 18 oktober 2023 verschijnt bij uitgeverij ‘De Eenhoorn’ een nieuw boek van Wally De Doncker*: ‘Het overkwam me gewoon’. Het is een magisch-realistisch boek waarin hij personen uit zijn vroegste kindertijd tot leven wekt.

*Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1979.

-0-