Norma-nieuws 21 juni 2023

- Van 7 augustus 2023 tot 27 oktober 2023 loopt de fototentoonstelling ‘Ik, Jij, samen mens’ van fotograaf Leo August De Bock* in het Cera-gebouw, Muntstraat 1 te Leuven. Leo De Bock toont met zijn foto’s wat mensen met dementie nog wél kunnen en dat ze volwaardige ménsen zijn. De keuze van zijn tentoongestelde foto’s liet hij aan hen over.

De tentoonstelling is elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag te bezoeken van 10 tot 17 uur.

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Vanaf 10 juni 2023 tot en met 24 september 2023 loopt de tentoonstelling ‘Belgische Kust op affiche 1885 – 1960’ in het gemeentehuis, Zeelaan 21 in De Panne. Tweehonderd originele affiches tonen in al hun visuele kracht de gouden eeuw van het Belgische kusttoerisme.

Bij deze tentoonstelling verscheen een prachtig begeleidend boek van kunsthistoricus Karl Scheerlinck* waarin hij op een heldere maar uitermate deskundige wijze duiding geeft bij deze magnifieke grafische ontwerpen.

De tentoonstelling is dagelijks toegankelijk van 14 tot 18 uur.

Lees meer over de tentoonstelling en het boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

*Karl Scheerlinck behaalde het diploma regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982

Lees meer over Karl Scheerlinck op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Onderwijzer Jan Van Gysel* ging in maart 2023 met pensioen nadat hij 23 jaar leerkracht was in de Basisschool ‘Gavertje Vier’ in Belsele. In juni werd op een originele manier van hem afscheid genomen door de leerlingen, de collega’s en de ouders. Jan, die een voetbalfanaat is en fan van AA Gent, werd verrast met ludieke voetbalwedstrijdjes die werden geleid door oud-leerling van de school Bart Staessens, scheidsrechter uit de hoogste voetbalklasse. Jan mocht commentaar geven bij deze wedstrijdjes.

*Jan Van Gysel werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

-0-

- Na 8 jaar is ‘Vlaanderen Muziekland’ terug van weggeweest. In acht steden (Dendermonde, Kortrijk, Aalst, Lommel, Bilzen, Tienen, Maaseik en Brugge) treden deze zomer Vlaamse artiesten op. De organisator van deze concertreeks is Bruno Verhofstede* met zijn bureau ‘Verhofstede & Partners’. ‘Vlaanderen Muziekland’ start op 6 juli in Dendermonde en is telkens gratis toegankelijk. De reeks is ook te zien op Pickx+, de exclusieve tv-zender van Proximus. Vanaf 13 juli zijn de optredens telkens op donderdag te zien vanaf 21.15 uur, met heruitzendingen op zondag om 12 uur en 22.15 uur en dinsdag rond 18 uur. TV Oost zendt alle concerten in uitgesteld relais uit.

*Bruno Verhofstede is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool) en van de Humaniora Economische Afdeling van de Bisschoppelijke Normaalschool (1979-1985).

Lees meer over Bruno Verhofstede op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hoe is het met…?’ – ‘Humaniora nu’.

-0-

- Na 45 jaar actief in het onderwijs gaat lerares Ingrid Dekeyser deze maand met pensioen. In 1979 werd ze lerares Frans en Engels aan de humaniora van de Bisschoppelijke Normaalschool. Later werd ze leerkracht aan het College (SJKS) te Sint-Niklaas.

Lees meer over Ingrid Dekeyser op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- Onder de naam ‘Orgelmuziek na de noen’ wordt elke zondag in juli en augustus telkens tussen 16 en 16.30 u orgelmuziek gespeeld in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Daknam-Lokeren door Jo Van Eetvelde*. Jo geeft tevens duiding bij de muziek. Gratis toegang.

*Jo Van Eetvelde behaalde het diploma van koster-organist aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In de reeks audiodocumentaires ‘De Krijtberg’ van Leo August De Bock* over de jezuïeten in de Lage Landen heeft Leo in de zevende aflevering ‘Ik kan God werkelijk ontmoeten’ een gesprek met jezuïet Ben Frie. Ben trad in bij de jezuïeten in 1971. Hij is redacteur van het Ignis webmagazine, overste voor de zusters van het heilig Hart in Nijmegen en sinds oktober 2022 is hij actief in het werkveld Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola en in de persoonlijke spirituele begeleiding in Nederland en Vlaanderen.

In de achtste en laatste aflevering ‘Elk van de zaligsprekingen past in een tweet’ heeft Leo een gesprek met Nikolaas Sintubin, internetpastor van de jezuïeten. Hij woont en werkt in Amsterdam. Als jongeling raakte hij danig geïntrigeerd door de Ignatiaanse spiritualiteit. De geestelijke oefeningen van Ignatius van Loyola, helpt volgelingen onder andere uit te maken hoe ze het best een zinvol leven leiden.

Je kunt nu deze zevende en achtste aflevering beluisteren via volgende link: Kerknet radio | Podcast on Spotify (Ctr + klikken voor koppeling)

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-