Norma-nieuws 26 april 2023

- Op 19 april 2023 overleed te Sint-Niklaas Hugo De Hauwere. Hij werd geboren te Buggenhout op 16 januari 1942. Hij behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Nederlands - Geschiedenis in 1962. Hij is oud-directeur van het Maria Boodschap Instituut te Antwerpen en ere-voorzitter van het schoolbestuur SJKS College te Sint-Niklaas.

De afscheidsplechtigheid heeft plaats in de aula van het Crematorium 'Heimolen', Waasmunsterse Steenweg 13 te Sint-Niklaas op zaterdag 29 april 2023 om 11.30 uur.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’.

-0-

- Hans Burm* liep op zondag 16 april 2023 de ‘Marathon Rotterdam 2023’ in een tijd van 3:02:46. Knap voor een 57-jarige.

*Hans Burm werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987.

-0-

- In het kader van ‘Atelier in Beeld’ in Vlaanderen en Brussel kun je de ateliers van beeldende kunstenaars bezoeken op 6 en 7 mei 2023. Ook oud-studenten van de Bisschoppelijke Normaalschool doen hieraan mee.

Het atelier van Leo Van der Heyden*, Oostberg 51 te Temse

Al meer dan 40 jaar is hij bezig met klei waarvan 20 jaar opleidingen aan de academies van Hamme en Temse (beeldhouwen en keramiek). Sedert 2000 heeft hij een eigen atelier van 50 m² waar hij vooral gebruikskeramiek maakt maar op aanvraag ook beeldhouwwerk dat hij dan van een glazuur voorziet. Al 15 jaar is hij lesgever keramiek in eigen atelier en de laatste 5 jaar geeft hij ook cursussen glazuur in de vestigingen van keramiekketen Colpaert. Het zoeken naar nieuwe boeiende glazuren en stoken in een gasoven blijft steeds een uitdaging.

*Leo Van der Heyden werd als onderwijzer gediplomeerd in 1975.

Lees meer over Leo Van der Heyden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

Het atelier van Hugo Kaïret*, Klinkaardstraat 1 te Stekene

Naast de afgewerkte constructies zijn er in zijn atelier ook werken in opbouw te zien.

Voor het buigen en verlijmen van hout heeft hij eigen technieken ontwikkeld en hulpstukken ontworpen.

Zijn beeldende constructies en wandsculpturen zijn veelal het resultaat van de wiskundige ontleding van een natuurlijk fenomeen, verwerkt in een harmonieuze vorm.

Gaandeweg komen in zijn werk ook vloeiende en organische vormen voor.

Ontegensprekelijk is zijn werk getekend door zijn ervaringen als wiskundeleraar, als muzikant, als beeldhouwer en als schilder.

*Hugo Kaïret deed zijn middelbare studies aan de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er ook het diploma van regent wiskunde-fysica-godsdient in 1972.

Lees meer over Hugo Kaïret op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

Meer info vinden jullie ook op www.hugokairet.weebly.com

Het atelier van Jan Stremes*, Casinostraat 21 te Sint-Niklaas

De schilderijen van Jan Stremes raken je op de één of andere manier. Dat is de kracht van de kunstwerken van Jan Stremes: ze sluipen geduldig, traag maar effectief je ziel binnen waardoor je steeds nieuwsgierig blijft en wil blijven meegaan in de continuïteit van het oeuvre van deze kunstenaar.

*Jan Stremes doorliep het lager onderwijs in de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1969-1975). Hij vervolgde zijn studies aan de middelbare afdeling (Menswetenschappen) van de Normaalschool (1975-1981).

Lees meer over Jan Stremes op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

De ateliers zijn te bezoeken op 6 mei van 14 tot 18 uur (bij Jan Stremes ook van 19 tot 22 uur) en op 7 mei van 11 tot 17 uur.

-0-

- Je kunt de drie audiodocumentaires van Leo De Bock* beluisteren van de nieuwe reeks ‘Terug naar Affligem’ via volgende link:

https://open.spotify.com/episode/2Qd192P4BuqMJvcAg0H8sB... (Ctr + klikken voor koppeling)

Aflevering 1: Bezoek aan d’helle

In de Sint-Pieters en Paulusabdij Affligem verbleven ooit tientallen monniken die de vrij strenge regel van Sint-Benedictus hadden aangenomen. Nu zijn er nog drie. Toch leeft de abdij. In deze aflevering staat oud-leraar en publicist Ben Vermoesen centraal. Hij is sinds zijn jeugd verknocht aan de abdij en haar rijke geschiedenis, die teruggaat tot de elfde eeuw en veel hoogtes én laagtes kende.

Aflevering 2: Over de nuntius en de vrouw van de kardinaal

Dom Jan Goetghebeur vertelt sappig over het abdijleven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en over de Kerk van vroeger: strak hiërarchisch en berustend bij gehoorzaamheid.

Aflevering 3: Zwart en wit en vooral heel veel grijs 

Professor Kim Christaens duidt de situatie in kloosterordes en bij uitbreiding in de Kerk die tijdens het interbellum en de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd wordt met het nazisme. Hoewel die Kerk toentertijd strak hiërarchisch geleid werd, bestonden er intern net zoveel uiteenlopende sympathieën en antipathieën als in de buitenwereld.

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Onderwijzer Paul Vincent* gaat met pensioen op 1 mei 2023. Van 1987 tot 1997 was hij leerkracht aan het Sint-Jozefscollege te Aalst en van 1997 tot op heden leerkracht aan de Vrije Basisschool 'Trapop' te Retie. Paul wist zich al bijzonder te onderscheiden met zijn gedichten die al vaak werden bekroond. In 2023 won Paul al twee poëziewedstrijden. Op 25 januari won hij de wedstrijd 'Dichter van Gavere 2023' met het gedicht 'de vrienden van weleer'. Op 28 januari behaalde hij met 'waarom we onze vriendschap verzwijgen' de eerste plaats in een poëziewedstrijd ingericht door de bib van Zaventem. Telkens was 'vriendschap' het verplichte onderwerp.

*Paul Vincent werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987.

Lees meer over Paul Vincent op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- De Koninklijke Harmonie van Eksaarde onder leiding van dirigent Marc Weyers* nodigt uit voor haar concert 'Divine' op 19 en 20 mei 2023 in het Sint-Lodewijkscollege, Markt 18 te Lokeren van 20 uur tot 23 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.harmonie-eksaarde.be : vvk: € 20 - kassa: € 22 - tot 12 jaar: € 10c

*Marc Weyers is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1972-1978). Op 7 september 2022 speelde hij met de Gidsen (van het Belgische leger) zijn laatste concert in Bozar. Op 1 oktober 2022 ging hij officieel met pensioen. Sinds 1996 is hij dirigent van de Koninklijke Harmonie van Eksaarde.

Lees meer over Marc Weyers op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-