Norma-nieuws 27 februari 2024

- Op 9 februari 2024 overleed te Sint-Niklaas Guido Behiels, echtgenoot van Henriette Vermeiren (+2014), oud-lerares Lichamelijke Opvoeding aan de  Bisschoppelijke Normaalschool Onze-Lieve Vrouw Presentatie. Guido Behiels werd geboren te Belsele op 14 januari 1938. Hij is oud-leraar van het Technisch Instituut Glorieux te Oostakker.

De uitvaartplechtigheid had plaats op 17 februari 2024 te 10.00 uur in de parochiekerk Sint-Jozef, Tereken te Sint-Niklaas.

Lees meer op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – Nieuwsberichten 2024’.

-0-

- Leo August De Bock* maakte een podcast over Herman Van Rompuy. Hij zocht hem op bij hem thuis, in Sint-Genesius Rode. Het gesprek gaat over zijn ouders, over de heilzaamheid van meditatie, over nationalisme en oorlog en over wat en hoe hij gelooft. “Wie wij waren” is een podcast voor fijnproevers. De muziek is gecomponeerd en uitgevoerd  door Lennart De Bock, zoon van Leo en oud-leerling van de Bisschoppelijke Normaalschool (lagere oefenschool wijkafdeling)

Je kan deze podcast beluisteren via volgende link: Herman Van Rompuy: Wie wij waren - Kerknet radio | Podcast on Spotify (Ctrl + klikken voor koppeling)

In een tweede podcast ‘Dan doe je dat toch gewoon’, praat Leo August De Bock met Kristien Hemmerechts over haar jeugd, over de redeloos boze mens, het kwaad in de literatuur, over woke en cancel culture en over haar gevoel van omarming door een heilzaamheid die ze nog niet kan benoemen.

Je kunt deze podcast beluisteren via volgende link: Kristien Hemmerechts: 'Dan doe je dat toch gewoon' (audio) | Kerknet (Ctrl + klikken voor koppeling)

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979). 

Lees meer over Leo August De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Paul Vereecken* en 6 metgezellen, zijnde ‘Camino 2024’ zijn op 23 februari 2024 in Lissabon gestart met een wandeltocht die eindigt in de kathedraal van Santiago De Compostella, totale afstand 750 km.

Twee wandelaars stappen 3 dagen mee en steunen dan verder de groep vanuit het thuisfront. Paul Vereecken en een metgezel maken de tocht mee tot in Porto en zo hoopt men uiteindelijk met 3 wandelaars op 25 maart aan te komen in de kathedraal van Santiago De Compostella.

Deze tocht wordt gekoppeld aan een goed doel: de groep laat zich sponsoren voor een sociaal project ‘Plant een plan’ voor de bewoners/leerlingen van het orthopedagogisch centrum in Gent waar een van deelnemers werkt. Het is een voorziening voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en al dan niet gedrags- en emotionele stoornissen.

Je kunt dit goede doel steunen. Elke donatie wordt warm onthaald.

Je kunt storten op het volgende rekeningnummer:

Naam rekening: MFC Styrka

Rekeningnummer: KBC BE12 4410 5810 7192

Mededeling: Compostella 2024 – Plant een plan

Het geld komt integraal ten goede aan de bewoners en/of leerlingen die het minder goed hebben en die een steuntje in de rug heel goed kunnen gebruiken.

*Paul Vereecken werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

Lees meer over Paul Vereecken op de site 'Norma-Klasgenoten' bij het menu-item 'Hobby's & Talenten'.

-0-

- In de Norma-nieuwsbrief van 15 januari 2024 meldden we de optredens van de Zafflo & Co-band met Dirk Meul* met het woord- en muziekprogramma ‘Alledaagse dingen’ op 17 februari in Lochristi en 22 maart 2024 in ’t Ey te Belsele. Maar de voorstelling in Kunstencentrum ’t Ey in Belsele van vrijdag 22 maart zit al geruime tijd ‘eyvol’. Daarom is er nog op zaterdag 23 maart een namiddagvoorstelling om 15 u geprogrammeerd op dezelfde locatie, Koutermolenstraat 6b te Belsele.

Inkom: € 12 (aan kassa) - reservatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Dirk Meul behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels-Duits aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

Lees meer over Dirk Meul op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- De Norma-nieuwsbrief van 6 februari 2024, waarin werd verwezen naar twee artikels van Jef Boden*, verschenen op de website ‘Voertaal’, werd doorgestuurd naar de verantwoordelijke van ‘Voertaal’ in Zuid-Afrika. Jef kreeg volgende antwoord:

Dis gaaf, Jef. Hou my asseblief op hoogte.

Groete, Naomi

Naomi Meyer
LitNet: Senior inhoudsbestuurder | Senior Content Manager

*Jef Boden behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1976.

Lees meer over Jef Boden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 8 maart 2024 te 20.00 uur heeft een Lustrumconcert plaats in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaartkerk te Melsele met de koren Cantagilli Sint-Gillis-Waas en Melos Melsele onder leiding van Luc Martens en De Wase Kantorij – Zwijndrecht onder leiding van Willy Vriesacker*. Organist: Peter Van de Velde.

Op het programma:

    Mis Opus 4 – Joseph Callaerts

    Orgelsonate nr 6 – Felix Mendelssohn

    Psalm 42 – Wie der Hirch Schreit – Felix Mendelssohn

In het koor zingen o.a. Kathleen Jonkers, alt (O1989), Paul Lippens, tenor (O1982), Eddy Van de Velde, tenor (O1989), Jo Germeau, bas (O1975), Fredy Mels,bas (O1976).

Inkom: € 15

Kaarten kun je reserveren door overschrijving op Orgelcomité Melsele vzw

BE45 1030 5987 0589

*Willy Vriesacker deed zijn humaniorastudies Menselijke Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool (Hum1980).

Lees meer over Willy Vriesacker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby & Talenten’.

-0-

- Theater Laïka, met o.a. artistieke leider en bezieler van het eerste uur Jo Roets*, maakte zijn programmatie bekend voor 2024. Hierbij o.a. ‘Zeemaal’ en ‘Der Koch und der halbe Soldat’ (De kok en de halve soldaat) in een regie van Jo Roets. Voor ‘Aventuras’ stelde o.a. Jo Roets een begeleidende lesmap samen. ‘Aventuras’ won de prijs voor ‘beste voorstelling kinderjury Krokusfestival 2024’.

Lees hier meer over op de website van het toneelgezelschap: laika.be

*Jo Roets behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981. 

Lees meer over Jo Roets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen.

-0-

- In de ‘Goede Week’ van 2023 werd de film ‘De Passie’ uitgebracht door de Parochie Heilige Nicolaas van Myra in Sint-Niklaas. De regisseur was Stefan Van Guyse*. ‘De Passie’ is een moderne vertolking van Jezus’ lijdensverhaal.

Coördinator van dit project was Chris De Beer* samen met pastoor-deken Raf Vermeulen.

Tot het einde van de komende Paasvakantie, 14 april 2024, kan je ‘De Passie’ opnieuw online bekijken via volgende link:

Film De Passie - Thomas - Godsdienstonderwijs.be (kuleuven.be) (Ctrl + klikken voor koppeling)

*Stefan Van Guyse is onderwijzer (1996 KaHo Odisee) en werkzaam in het Jeugdtheater Ondersteboven; hij is de zoon van oud-onderwijzer en oud-directeur Etienne Van Guyse (O1958) van de gemeenteschool te Kemzeke.

*Chris de Beer behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1990.

-0-

- Recent verscheen het jubileumboek '40 jaar Culturele Vereniging Spirit Temse' van de auteurs Luc De Ryck*, Sascha Van Laeken en Raoul De Graeve. Spirit ligt, met het gemeentebestuur Temse, aan de basis van Temses reputatie als stripgemeente. In het boek staat alles te lezen over 'Temse stripgemeente'.

Het boek heeft een hard cover, bevat 224 pagina's en 373 foto's en illustraties.

Het boek is verkrijgbaar voor € 50 door overschrijving op rekeningnummer Spirit BE41 7370 0542 8710.

Lees meer over het boek op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2024’.

*Luc De Ryck behaalde het diploma van regent Nederlands, Engels en Duits aan de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas in 1969. In 1993 werd hij burgemeester van Temse tot 1 juni 2022.

-0-

- ’t Klavertheater Belsele speelt ‘Deuren Durnez NV’, een blijspel van Jeroen Maes in een regie van Johan Hessels en met Hans Buysse* in de hoofdrol, als bedrijfsleider René Durnez, op 15 en 16 maart 2024 te 20.00 uur en op 17 maart 2024 te 15 uur in het Cultureel Centrum ‘De Klavers, Sint-Andriesstraat 2 te Belsele.

Inkom: € 12 - Kaarten en reservaties: www.klavertheater.be

Lees hier ook over in ‘Norma-Nieuws’ van 15 januari 2024.

*Hans Buysse is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool) (1973-1979) en van de humaniora aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1980-1985).

-0-