Cyriel Geerinck: onderwijzer - dichter

Cyriel geerinck
Cyriel Geerinck werd geboren te Waasmunster op 5 augustus 1889. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1909. Hij kon onmiddellijk aan de slag als leerkracht in de Gemeentelijke Jongensschool te Waasmunster en bleef er les geven tot het schooljaar 1945-46. Hij gaf ook les in de Franse taal, zowel aan schoolkinderen als aan volwassenen.

Naast zijn onderwijsopdracht was hij in Waasmunster actief als regisseur van het toneelgezelschap 'Rust Roest' en later van 'Onder ons'. Hij was ook meer dan 30 jaar actief als bestuurslid in het feestcomité van Waasmunster en was de stuwende kracht achter de Roosenbergfeesten van de Abdij van Roosenberg. Hij was ook nog actief in de gemeentelijke politiek voor de CVP in Waasmunster.

Als dichter schreef hij verschillende dichtbundels, zowel in het Nederlands als het Frans. Zijn bekendste dichtwerk 'L 'Etang Bleu', uitgegeven door uitgeverij Vermaut in 1938, werd ook in Frankrijk enthousiast ontvangen en meerdere keren herdrukt. Door zijn letterkundige affiniteit met de Franse taal, is het werk van Cyriel Geerinck als literator beïnvloed door de literatuur uit de 19e eeuw. De dichtstijl van Geerinck wordt gekenmerkt door heel wat elementen en aspecten uit zowel het symbolisme als het realisme. Hij was een groot bewonderaar van de Vlaamse Franstalige dichter Emile Verhaeren, wiens werken een blijvende stimulans waren doorheen zijn literaire loopbaan. Daarnaast merk je in zijn werk ook sterke invloeden van spiritualisme. Hij stond als overtuigde katholiek en Vlaming in het leven.

Op een tragische wijze kwam hij om het leven op 19 oktober 1955. Hij werd met zijn fiets gegrepen door een voertuig in Sinaai. Hij werd met een schedelbreuk overgebracht naar het ziekenhuis in Sint-Niklaas waar hij overleed.

cyriel geerinck