Filip Paelinck: muzikant
Filip Paelinck werd geboren te Sint-Gillis-Waas op 19 augustus 1970. Als kleine jongen was Filip al gefacineerd wanneer de fanfare van Meerdonk door de straten trok. Al was dat meer door het uniform dan door de muziek. Hij ging naar de Lagere Jongensschool te Meerdonk. Op negenjarige leeftijd, in het vierde leerjaar, zat Filip bij meester André De Meulenaer die lid was van de Meerdonkse fanfare en een oproep deed om bij de fanfare te komen. Filip aarzelde geen moment. Met twintig pupillen sloten ze aan. Alleen Filip en Jean Vonck zijn tot op vandaag nog muzikant bij de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk. Na zes maand notenleer gevolgd te hebben bij muzikant Kamiel Schroeyens werd het tijd om een instrument te krijgen. De lessen werden toen gegeven door toenmalig dirigent Etienne Rotthier, Ronan Dillis en Karel Kindt. Zij beslisten welk instrument bij wie paste. Etienne vond dat Filip een mond had om trompet te spelen. Maar Karel en Ronny vonden dat hij het postuur had om tuba te spelen zodat de keuze vrij vlug gemaakt was.
Vrij snel ging Filip naar de muziekschool in Sint-Gillis-Waas, maar de leerlingen van Meerdonk mochten het eerste jaar overschieten zodat ze onmiddellijk met de instrumentenlessen konden beginnen. Petrus De Vleesschouwer was Filips eerste leraar, gevolgd door Marc Van Wolvenaer die toen ook dirigent was geworden in Meerdonk. Daarna volgden vijf jaar notenleer in de muziekacademie van Sint-Niklaas. Hierna stopte hij een paar jaar met tubalessen. Dit kwam door een herstructurering van de muziekscholen waarbij de muziekschool van Sint-Niklaas als pilootschool fungeerde en waardoor er heel wat theorielessen zouden bijkomen en dat was moeilijk te combineren met zijn humaniorastudies Wetenschappelijke b in de Kasteelstraat en zijn bijkomende studies voor onderwijzer. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd in 1992 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en vanaf 21 september 1992 tot op heden is hij vastbenoemde leerkracht in het vijfde/zesde leerjaar van de gesubsidieerde Gemeentelijke Lagere School Sint-Gillis-Waas, afdeling Meerdonk.
Zijn muziekstudies kon Filip hervatten in de muziekschool te Beveren waar de herstructurering later werd doorgevoerd en hij in de oude structuur kon blijven. Daar behaalde hij het getuigschrift van de Hogere Graad in het D.K.O. (deeltijds kunstonderwijs) voor instrumentaal ensemble en tuba met grote onderscheiding. Hij kreeg er achtereenvolgens les van Petrus De Vleeschhouwer, Marc Van Wolvenaer, Joost Deryckere, Gunther Carlier en Dany De Dobbelaer. Op donderdag 25 november 1993 bracht de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk hem hiervoor een serenade.
Inmiddels (in 1987 bij de oprichting) was Filip ook spelend lid bij het jeugdensemble ‘Coda’ Meerdonk en in 1989 bij de Koninklijke Fanfare ‘Leopold- en Albertisten’ Kieldrecht waarvan hij in 1995 dirigent werd en nog steeds is. Hij behaalde er zeer mooie resultaten mee.
In 1992 was hij ook al dirigent van de muziekclub van De Sterre (muzikanten met een mentale beperking) in Clinge Nederland. In datzelfde jaar was hij tevens spelend lid geworden van ‘The Epcotband’ uit Sint-Niklaas. Via deze groep werd Filip ook nog eens muzikant bij de Koninklijke Harmonie ‘De Kunstvrienden’ Sint-Niklaas waarmee hij vice-wereldkampioen werd in Aix-les-Bains (Fr) in 1997.
Wanneer Filip in 1999 ook nog eens dirigent werd van het musicalgezelschap ‘Musical Exchange’ (waarbij hij de kerstmusical Scrooge’ dirigeerde) en van ‘De Wase Jeugdband’, het jeugdorkest van de Koninklijke Harmonie Excelsior Sint-Niklaas, stond zijn agenda wel volgeboekt met muziek. En toch, in 2000 werd hij ook nog eens muzikant bij ‘Mercator Brass’ in Rupelmonde waar hij bariton speelde. Met deze brass band nam hij deel aan het WMC (World Music Contest) te Kerkrade (Nl) in 2001.
In september 2000 dirigeerde Filip het Concert in B(everen) Groot in Ter Vesten te Beveren, een concert als afsluiter van een play-in van de Beverse fanfares en harmonieën. Dit concert zou Filips leven ingrijpend veranderen, want in het orkest speelde een meisje (Freya Temmermans) die later zijn echtgenote zou worden. Zijn muzikale drukke leventje werd hierdoor grondig gewijzigd. Filip gaf zijn ontslag in verschillende muziekmaatschappijen, werd lid van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Haasdonk en werd trombonist in het amusementsorkest AMOR van Steendorp.
Op 23 maart 2002 traden Filip en Freya in het huwelijk. De fanfares van Meerdonk, Haasdonk en Kieldrecht verzorgden samen de huwelijksmis. AMOR speelde op de receptie.
Momenteel speelt Filip euphonium in Meerdonk en Brassband Sint-Cecilia Steendorp en is er ook onderdirigent. In de konkinklijke Fanfare ‘Leopold- en Albertisten’ Kieldrecht en in de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Haasdonk (vanaf februari 2003 onderdirigent en vanaf december 2014 dirigent) hanteert hij het dirigeerstokje. Zijn echtgenote bespeelt in deze orkesten het slagwerk, vooral het melodisch slagwerk. En ondertussen spelen de kinderen ook op een instrument: Brent trompet, Ferre bugel en Jitse slagwerk. Van een muzikale familie gesproken!
= Als lid van talrijke orkesten deed hij ook mee aan verschillende orkestwedstrijden in binnen- en buitenland (Frankrijk, Nederland, Tsjechië).
= Filip wordt ook wel eens gevraagd door andere verenigingen die hun rangen tijdelijk versterkt willen zien of om het dirigeerstokje te hanteren.
= In 2016 werd hij gehuldigd als 35 jaar muzikant bij Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk.
= Hij werd opgenomen in de ‘Orde van Sint-Cecilia’ Meerdonk na meer dan 25 jaar spelend lid van de fanfare.
= Hij ontving het zilveren ereteken Vlamo (vzw die mensen wil samenbrengen en verbinden door instrumentale muziek.
Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Meerdonk in 2014
= Filip was 8 jaar leider bij Chiro Saleghem Meerdonk, waarvan 3 jaar groepsleider (brevet hoofdmonitor Centraal Kaderinstituut, Katholieke Jeugdraad Brussel).
- = In de toneelkring ‘Er kan nog eentje bij’ te Meerdonk speelde hij mee in 10 producties.
{gotop}