Flor Van de Velde

f vandeveldeFlor Van de Velde werd geboren op 14 maart 1939.

Dat Flor Van de Velde onderwijzer zou worden stond eigenlijk in de sterren geschreven. Misschien kwam dat omdat een tante, de zus van Flors moeder, ook in het onderwijs stond en Flor veel bij haar zat en toekeek hoe ze thuis haar verbeteringen en ander schoolwerk deed. Het jongetje woonde toen in Elver­sele en ging naar school in Temse bij de Broeders waar die tante les gaf. En bij haar in de klas mocht hij ’s middags zijn boterhammen gaan opeten.

In 1951 is het gezin Van de Velde met de acht kinderen naar Beveren gaan wonen.

Vanaf zijn 14 jaar werd hij vijf jaar intern in de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas. Hij behaalde het diploma van onderwijzer in 1958.

 Flor kon goed voetballen en stond op zijn zestiende al in de eerste ploeg van Red Star Haasdonk.  In de Normaalschool was hij kapitein van de voetbalploeg die successen behaalde in de Kardi­naalsbeker. Omer Janssens, later de grote voetbalvedette van SK Beveren en Julien Bal, de speaker op de Freethiel, stonden ook in die schoolploeg. Die Kardinaalsbeker haalde de pers en de scouts van La Gantoise (nu AA Gent) kwamen in 1958, toen Flor afstudeerde, bij voorzitter Robert Waterschoot van Red Star Haasdonk naar hem vragen en het seizoen daarop speelde hij in Gent met vedetten als Mance Segers.

Wat hem daar steeds is van bijgebleven is dat hij mocht voetballen met de eerste Congolees die ooit in de Belgische competitie speelde: Leon Mokuna. Die had een verschrikkelijk hard schot. Op training kreeg Flor eens zo’n schot, een echte ‘patat’ van hem, in zijn gezicht en hij heeft een halve week met een blauwe kaak voor de klas gestaan.

Maar niet het voetbal werd voor hem het voor­naamste, wel het lesgeven in de Centrumschool in Beveren waar hij onmiddellijk aan de slag kon in septem­ber 1958.

Van 1958 tot in 1994 bleef hij werkzaam in dezelfde school.

Hij begon er als ‘meester Van de Velde’ en ein­digde als ‘meester Flor’. Vroeger zou geen enkel kind het gewaagd hebben de voornaam van een ‘meester’ uit te spreken.

Bekende  oud-leerlingen zijn o.a. de  onderwijzers Ronny Aelbrecht, Eric Smet en Rudi Leys, judoscheidsrechter Franky De Moor die op de Olympische Spelen actief was, profwielrenner Joh­nny Vanderveken, journalist  Steven Tin­demans, kunstschilder Pierre Vriesacker en keeper Jean-Marie Pfaff.

fl vandeveldeGelijktijdig met en ook na zijn onderwijzersloop­baan was Flor na zijn periode als voetballer en voetbaltrainer, een gekende sportpresentator en -organisator. Verder was hij vele jaren persmede­werker voor Het Volk, Gazet Van Antwerpen, Het Vrije Waasland, De Cirkel (later Hét Blad), een paar jaar De Beverse Klok, De Wielergazet. En voor de regionale radio’s zat hij nogal wat uren achter de knopjes bij Radio Waasland, bij Land van Waas en Radio Beverland. En we vergeten de internetkrant de Waaskrant niet.

f vandevelde2Hij schreef boeken over het wielrennen in de regio Waasland: ‘Spurten naar de jaren zeventig’ en ‘Wielererfgoed Beveren 1972 - 2009: leven met wielersport’.