Dirk Dobbeleers: acteur, schrijver en theatermaker

Dirk dobbeleers
Dirk Dobbeleers werd geboren te Merksem op 8 juni 1961. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1981.Hij was onderwijzer aan de Sint-Catharinaschool te Stabroek en is momenteel directeur van de basisschool van het Xaveriuscollege te Borgerhout.

In zijn normaalschooltijd had de toneelmicrobe hem al te pakken. Hij bracht er samen met enkele andere studenten een theatervoorstelling voor de kinderen van de lagere oefenschool: 'Krentenkoek met krieken' van Alice Toen.

Hij sloot zich aan als acteur bij de amateurtoneelgroep  'Het Gulden Masker' uit Ekeren. Hij speelde er in stukken als 'De Spaanse vlieg', 'Jan Rap en z'n maat', 'Schat, je bent een schat', 'Harten twee, harten drie'... Hij speelde ook mee in professionele producties als het door de Theatersuite opgezette Hercule Poirotproject en van september 2001 tot februari 2002 vertolkte hij de rol van professor Sanders in de musical 'Kuifje de Zonnetempel'.

De aanleiding om zelf schrijver te worden waren de jaarlijkse traditionele schoolfeesten. Hij en zijn collega's van de Sint-Catharinaschool in Stabroek wilden iets anders dan de Vlaamse kermissen met kraampjes. Ze zouden toneel spelen. Dirk kroop in de rol van regisseur-acteur en samen met zijn collega's brachten ze 'Krentenkoek met krieken' op de planken. Het werd zo'n groot succes dat dit de volgende jaren moest herhaald worden. Maar in de bestaande toneelstukken vond Dirk niet zijn gading. Hij begon zelf toneelstukken te schrijven en zo zag in juni 1986 'De nar van de koning' het levenslicht.

Het schrijven van toneelstukken werd een jaarlijkse traditie. Vaak stond Dirk zelf op de planken met zijn vader als regisseur. 'Help! Spoken losgebroken', Krabben en dabben', 'Nico en Nina' en 'Met heksen naar school' kenden veel succes. Ook andere amateurgroepen voerden deze stukken op.

Na Stabroek kwam hij in het Xaveriuscollege te Borgerhout dat al een toneeltraditie had met de kinderen van de lagere school zelf op de planken. Musicals als 'Jungleboek', 'De klokkenluider van de Notre-Dame', 'Robin Hood' en 'Wees' werden er opgevoerd.

bokkenrijdersMaar Dirk wilde ook voor een volwassenpubliek schrijven, aanvankelijk blijspelen zoals 'Zaken in Cannes' en 'De Mackx'. Maar hij schreef ook massaspektakels. Zijn creatie 'De Canterbury Tales' won in 1994 het Antwerpse Stadsjuweel met grote onderscheiding. 'De Bokkenrijders van waarheid naar waanzin' werd in 1999 genomineerd voor de ASLK-Toneelschrijfprijs van VVTS en behaalde een eervolle vierde plaats.

In 2001 leert Dirk beroepsauteur Marc Hendrickx kennen. Samen kiezen ze voor de unieke combinatie jeugdboek/jeugdtheaterstuk. Het duo werkte vijf boek- en theaterprojecten rond sociaal-maatschappelijke thema’s uit voor jongeren vanaf twaalf jaar.

wanhoopIn maart 2002 ging 'Getreinde Wanhoop' in première. Boek en theaterstuk kregen prima kritieken. Deze productie over de Tweede Wereldoorlog toerde meer dan 12 jaar rond in Vlaanderen (170 voorstellingen). Het boek kende al een tweede druk.

wolkenVoor 'Wolken en een beetje regen' verbeterden beide auteurs de werkomstandigheden nog. Door met een andere uitgeverij (Abimo) en een andere theaterproducent (Educatief Theater Antwerpen) in zee te gaan, ontstaat een schaalvergroting. Er werden 362 voorstellingen gespeeld en bijna 6000 boeken verkocht.

puinhoopMet 'Ma, pa, puinhoop!? / 'Père, mère... quelle galère!?' (in beide landstalen in boekvorm en op de planken) trekken ze in het najaar 2007 de lijn nog verder door. Een ongeziene prestatie anno 21e eeuw.

In maart 2010 ging 'Nuages et quelques gouttes de pluie' in première, de Franstalige versie van 'Wolken en een beetje regen'.

Op 30 april 2014 ging de film 'Booster' met o.a. Joke Devynck, Jurgen Delmaet en Tatyana Beloy, gebaseerd op 'Wolken en een beetje regen', in première.
procesIn het najaar van 2005 verscheen het boek 'Het proces Philippus Mertens - Een bokkenrijder berecht in Antwerpen'. In datzelfde jaar verscheen ook het boekje 'Toneel met kinderen', een handleiding voor wie toneel met kinderen wil spelen.

In febuari 2008 verscheen zijn eerste boek voor jongere én zwakkere lezers: 'Spoken losgebroken'

Op 16 september 2010 ging 'Wapenland' in première. De voorstelling speelde 145 keer en er werden 2 500 boeken verkocht.

allevijfOp 14 oktober 2013 kende 'Heb jij ze wel alle vijf?' een dubbelpremière, zowel in Antwerpen als in Brussel. (120 keer gespeeld en het boek 2200 verkocht)

De laatste productie voor jongeren was 'Grenzen'. De productie toerde van 21 september 2016 tot juni 2019 door Vlaanderen.

Avondvullend theater van het duo Hendrickx/Dobbeleers kwam er met Coopman Campioen! (2009), Den Derby (2009), Den Derby 2 (2012), Op weg naar Wembelie (2018) en Armand (2020). 

Dirk Dobbeleers schreef ook al voor het radioprogramma 'Het Feestcomité' en voor Radio Donna enkele misdaadverhaaltjes in de stijl van Flikken. Televisiewerk bleef voorlopig beperkt tot het schrijven van enkele sketches voor 'Twee Straten verder'.

In totaal schreef Dirk Dobbeleers 36 theaterstukken voor het amateur- of scholencircuit, 18 stukken werden door een beroepsgezelschap opgevoerd. Hij publiceerde ook 13 boeken.

Naast al dat schrijfwerk begeleidt hij stadswandelingen in Antwerpen (bokkenrijderswandeling, wandeling over sagen en legenden, stadswandeling over de V-bommen).

Hij werkt ook geregeld mee aan projecten voor uitgeverij Van In (Vakantiekalenders, Zomertoppers,...). Van 2009 tot 2011 coördineerde hij de taalmethode 'Tijd voor taal - Accent' en van 2016 tot 2019 was hij coördinator voor de nieuwe taalmethode 'Talent'.

En wie graag Vlaamse filmpjes leest die vindt er ook van Dobbeleers: Jesse Owens, de held van Berlijn (2000), Het lab boven de dierentuin (augustus 2001) en De vrek en de vogelvanger (september 2001).