Rob Baetens

robbaetens
Rob Baetens werd geboren in een ijskoude winter op 17 februari 1956 te Lokeren. Hij was de jongste van vier kinderen in het gezin. Hij had een zalige jeugd op en rond een boerderij. 

Na zijn middelbare studies kwam hij in de Bisschoppelijke Normaalschool terecht en behaalde er in 1976 het diploma van regent Nederlands-Engels. Op 1 september 1976 werd hij studiemeester-opvoeder in de Normaalschool tot november 1976 toen zijn dienstplicht begon.

Rob Baetens werd daarna leraar in het Buitengewoon Secundair Onderwijs. Hij coacht laaggeschoolde jonge mensen in hun overstap van school naar de arbeidsplek in bedrijven en diensten.

Op zijn tiende wist hij zeker: "Later word ik schrijver." Hij zei ook: "Ik zal pas geloven dat ik schrijver ben als er minstens vijf boeken van mijn hand in de bibliotheek te vinden zijn." Later werd dat: "Telkens vijf bij minstens drie verschillende uitgeverijen."

De onmiddellijke aanleiding tot schrijven kwam er toen hij werd uitgedaagd door zijn dochter Sofie die thuiskwam met een keicool jeugdboek. Langs zijn neus weg liet hij zich ontvallen dat hij dat ook wel kon. "Dat wil ik wel eens zien!" zei ze.

Luister hoe Rob dat zelf vertelt tijdens één van zijn lezingen.

                                                               

En inderdaad, in 1995 verscheen het jeugdboek 'Johnny Shit' en in 1996 'Verrassing op de Pinta'. In 1997 verscheen het jeugdboek 'De schat van Boudelo'. Niet toevallig. Hij woont immers griezelig gezellig op het kerkhof van de abdij van Boudeloo in Klein-Sinaai en schrijft hoofdzakelijk 's nachts. Dan wordt alles stil en dwalen de geesten van de monniken er nog rond. Tijdens zijn schoollezingen kreeg Rob Baetens vaak de vraag of er ook een vervolg kwam. En ja, in 2015 verscheen 'De dubbelschat van Boudeloo', een avontuur dat zich grotendeels afspeelt onder de grond met een vleugje archeologie, spanning, gevaar maar bovenal mysterie.

Tussen 1997 en 2015 (en ook tot op heden) verscheen van Rob Baetens al een hele reeks kinderboeken, jeugdboeken en griezelboeken. Minstens één à twee per jaar. Zijn jeugduitspraken zijn dus al overtroffen: het zijn al minstens 26 boeken bij vier uitgeverijen (Clavis, De Boeck, Abimo, Kramat). Sinds 2012 verschijnt elk jaar een 'Junior Monsterboek'. We zijn nu al aan 'Junior Monsterboek 7'.

Als jeugdschrijver is Rob Baetens geboeid door de moderne jongere. Hij houdt van de natuur en legt graag contacten met andere mensen. Hij is een begeesterd verteller en humor is nooit ver weg. Hij houdt lezingen in bibliotheken, scholen, culturele centra,...

Wie Rob in 't echt wil meemaken contacteert hem op het nummer 09.3467155 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bekijk hier de voorstelling van één van zijn laatste boeken uit 2018: Wisselstroom