Onderwijzers 1945 - Lokeren 2.08.1954

Zoals in 1953 afgesproken, kwam de klas 1945 op een tweede onderonsje samen op maandag 2 augustus 1954. Ditmaal was Lokeren het uitverkoren centrum, waar de vrienden Paul (Van Wouwe) en Robert (Henderickx) ondanks vele moeilijkheden hadden gezorgd voor een prima onthaal.

Iets na 10 uur werd gestart in deze ééndaagse met 13 klagenoten. In de voor enkelen onvindbare kapel van het Sint-Antoniuscollege, fijn opgesmukt voor democratische onderwijzers en leraars-met-22-uren-stelsel, celebreerde onze pater Scheutist Paul (Witzoreck) de H. Mis. Het vroom gedeelte was kort doch gemeend. In het lokaal 'De Reisduif' was het middagmaal voorzien te 12.30 uur, doch daar aan het biljart 'het spelletje nog niet uit was', kregen de anderen terloops een interessante uiteenzetting over 'hoe men van een economisch-zwak naar economisch-sterk kan overgaan'.

Onze rondbuikige gastheer bediende vriendelijk zijn klanten, terwijl de ex-normalisten smulden van de heerlijke spijzen en nog eens de wannekens-periode uit hun geschiedenis herdachten.

Zo zaten daar gezellig samen: pater Paul Witzoreck, Georges Adriaenssens, Ghisleen De Prijcker, Robert Henderickx, Robert Heyse, Firmin Van de Voorde, André Van Gasse en Paul Van Wouwe (om alfabetisch te blijven), die allen twee aanwezigheidsstreepjes voor 1953 en 1954 achter hun naam hadden, met de nieuwe gezichten van het duo Arthur en Marcel Colpaert, André Lowie, Cyriel Persoon en Richard Van den Bussche.

 Na het middagmaal werden er ijverig foto's gemaakt op een zeer gevaarlijke plaats door een fotograaf die nog 'en rodage' was. (Onze beroepsfotograaf had zijn gerief niet bij.) En zo geraakten we terug op dreef over darmstoornissen en muzikale ingewanden, over het heden en het verleden, over de toekomst en de voorbereiding van Paul (Witzoreck) zijn missieapostolaat, over Tuur (Colpaert) zijn kommerloos jonggezellenleven en de zorgen van de elf resterende huisvaders met hun veertien kinderen (gezamenlijk!).

O1945reunie1954

Spijtig genoeg moest onze vriend Richard (Van den Bussche) ons reeds vlug verlaten, doch we wensten hem tot weerziens voor volgend jaar. We stellen hem tevens voor tot voorbeeld van al de aanwezigen. Hij heeft bewezen dat afstanden tegenwoordig geen rol meer spelen. Zo verliep de namiddag met een koutje en een spelletje, het aangenaam ondereen zijn met vrienden die we vier jaar lang dagelijks gekend hebben. Stemmig was het ogenblik waarop Pater Paul (Witzoreck) ons verliet met een gulle lach, een krachtige handdruk en de verlangende woorden: "Tot over tien jaar".

Pater Ignatius verbreidde ook reeds lang deze vriendendag, doch een heelkundige bewerking liet hem enkel toe in gedachten bij ons aanwezig te zijn. Aan deze beide missionarissen, welke begin september afreisden, wensen we een edele missiearbeid. Wij vergezellen hen met ons gebed en hopen op een blij weerzien binnen enkele jaren.

Mannen van 1945, volgend jaar (1955) vieren we onze koperen jubilee op de laatste maandag van juli, ditmaal te Sint-Niklaas. Onze vrienden Flor (Verbeke) en André (Van Gasse) zorgen voor deze dag. Houd van nu af deze dag vrij en laat enkel een dodelijke ziekte een beletsel zijn om afwezig te zijn.

(Robert Henderickx in Kasteelgalm - december 1954 - 11e jaargang nr 3)