1978: Feest 10 jaar wijkschool

Op 2 september 1968 startte de wijkschool van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool in de Watermolenstraat te Belsele het nieuwe schooljaar met twee klasjes: een eerste leerjaar met onderwijzer Albert Van Goethem en een tweede leerjaar met onderwijzer Basiel Anné. Zij waren de pioniers van een schooltje dat steeds maar groeide, in 1969 met drie klassen (derde leerjaar met onderwijzer Urbain Marin) en in 1971 met vier klassen (vierde leerjaar met onderwijzer André Boel).

In 1978 werd het tienjarig bestaan van de wijkschool feestelijk gevierd, met steun van het oudercomité. Er werd een grote tent geplaatst op de grond naast de speelplaats voor een gevarieerde kindernamiddag en een muzikaal avondprogramma.

Er werd een grote talentenjacht georganiseerd voor kinderen van de lagere school en via de media bekendgemaakt. Heel wat jeugdige talenten, meisjes en jongens, meer dan zeventig, schreven zich in en toonden tijdens de kindernamiddag hun talenten. Ze werden beoordeeld door enkele leraars uit de Normaalschool. De talentenjacht was zeer gevarieerd, solonummers of in groep: op één been staan, trucs, kaatsen, scate-board, zang, dans, voorstelling van boetseerwerk en verzamelingen, spreken, voordracht, toneel, goochelen, turnen,... samen een vijftigtal nummers.

Tijdens die namiddag, die aan elkaar werd gepraat door onderwijzer Willy Jonkers, waren ook enkele voetbalvedetten van Sint-Niklase S.K., o.a. Danny Veyt en Djamel Zidane voor een interview op het podium.

's Avonds was er een muzikaal feest met orkest en een optreden van zangeres Ann Michel en The Blue Diamonds.