Het ontstaan van de Wijkschool Sint-Franciscus Bisschoppelijke Normaalschool

 

Op 2 september 1968 werd het eerste en tweede leerjaar van de wijkschool, afdeling Watermolenstraat te Belsele geopend.

Vele verschillende motieven hebben er toe bijgedragen die sprong te wagen. De lagere school binnen de ruimte van de normaalschool nam steeds uitbreiding zodat elk jaar op nieuwe lokalen beslag moest gelegd. 

Waar moest men plaatsruimte vinden? Daarnaast stond het ook vast dat vele leerlingen van de lagere school woonachtig waren over de spoorweg op het grondgebied van Sint-Niklaas zelf, ofwel in de aangrenzende Watermolenwijk op het grondgebied van de gemeente Belsele waar een nieuwe woonwijk in volle expansie is. Elke dag moesten deze jonge kinderen door het drukke stadsverkeer naar de centrumschool. Was het dan niet beter dat de school zelf zich ging vestigen midden de woongelegenheden van de kinderen, in een wijk met bevolkingstoekomst?

Komt daar ten slotte dan nog bij dat het dekanaal schoolcomité er reeds herhaaldelijk op aangedrongen had dat de grote scholen van het stadscentrum, in plaats van uitbreiding in de binnenstad, eerder zouden zoeken naar mogelijke uitzwerming aan de rand van de stad. Al deze bedenkingen hebben uiteindelijk, alhoewel niet zonder aarzeling, geleid tot daden.

wijkschoolgrondIn december 1966 werd een geschikt stuk weide aangekocht midden de nieuwe Watermolenwijk. Dat was de eerste stap van de vele die van dan af moesten gezet. Natuurlijk diende de normale administratieve weg gevolgd en iedereen weet hoelang die is. De aanvraag om de lagere afdeling uit te breiden op de gemeente Belsele kwam nog juist op tijd om, dank zij de goede zorgen van het N.V.K.N.O., bij de lopende zaken geplaatst te worden die door de vorige regering moesten afgehandeld.

Op 18 april 1968 kreeg men bericht van de adjunct-kabinetschef van de Heer Minister van Nationale Opvoeding dat de aanvraag werd ingewilligd!

In de maand mei verscheen een speciaal Koninklijk Besluit waardoor aan de Gesubsidieerde Normaalschool te Sint-Niklaas, Kasteelstraat, toelating werd verleend een lagere oefenschool op te richten in de gemeente Belsele. Tevens werd hierin ook bepaald dat deze oefenschool één pedagogisch geheel zou vormen met de Normaalschool en onder eenzelfde directie zal ressorteren.

Van dan af konden de bouwplannen worden ingediend. Pas in de loop van de maand augustus kwam dit alles in orde en… er moest op 1 september worden gestart.

Het optrekken van noodzakelijke gebouwen werd toevertrouwd aan de firma Roodhooft uit Haasdonk. De grote vraag werd nu… zal het klaar komen?

Inderdaad, er werden vele vraagtekens gesteld. Hoe hard er ook door de arbeiders werd gewerkt, toch konden de gebouwen op 1 september niet betrokken worden al stonden zij onder dak. Niets kon directie en personeel van de lagere afdeling echter tegenhouden om het nu eenmaal genomen besluit toch uit te voeren. In de oude noodkerk van de Watermolenwijk werden voorlopige klassen ingericht. Directeur Dhont en de twee onderwijzers van de lagere afdeling die als pioniers naar de Watermolenwijk zouden gaan, Bert Van Goethem (eerste leerjaar) en Basiel Anné (tweede leerjaar), sleurden en haalden alle mogelijke toeren uit, en op vrijdagavond 30 augustus kon in de Watermolenwijk de eerste ouderavond worden belegd in de voorlopige klassen, waarvan niemand had kunnen denken dat zij zo fijn ingericht konden worden.

Vanaf de eerste klasdagen verliep alles vlot en normaal en kreeg het schoolleven vaste vorm. Ondertussen werden de gebouwen zover voltooid dat op maandag 7 oktober kon worden verhuisd naar de nieuwe school, ook al was alles nog niet perfect klaar.

Het derde leerjaar werd er georganiseerd vanaf het schooljaar 1969-70 (onderwijzer Urbain Marin) en twee jaar later, schooljaar 1971-72, kwam er ook een vierde leerjaar (onderwijzer André Boel).

Na het vierde leerjaar maakten de leerlingen de overstap naar het vijfde leerjaar in de hoofdschool in de Kasteelstraat. A149 WS speelplaats eind jaren 80

Aanvankelijk was er geen afdak, maar ook dat veranderde.! Een eetzaal, een afdak, en met de actie-school-speelplaats in 1981 kwam er een pareltje van een 'koer' met als toemaatje een 'echte speeltuin'. De 'toren' werd door de ouders gebouwd, evenals de zandbak voor de kleinsten. Maar ook de groteren bouwden nog graag zandkastelen. En dan, in 1983... ons 'paradijs': de kinderboerderij, een attractie voor de kinderen, maar ook voor de inwoners van de wijk. Iedereen is geboeid door de capriolen van Remi, de bok, en Noortje, de geit. Gefascineerd door de verscheidenheid aan dieren.

 Schooljaar 1987-88: uitbreiding

 1988 chalet 1
1988 chalet 2
1988 chalet 3
1988 chalet 4
Schooljaar 1990-91: nieuwe klas...

1990 klas 4Wwl