6 december 1959

Sinterklaasfeest

Het sinterklaasfeest (met toneelvoorstelling) werd door het vierde jaar (klas 1960) georganiseerd. Op 5 december werd gespeeld voor de leerlingen van de oefenschool, op 6 december voor de normalisten.

PROGRAMMA

Inleidend woord door Z.E.H. Directeur

Conferencier: Marc MeulmarcmeulMarc Meul

= Muziek: de gatenstoppers: Valère Van Walle (klarinet) en Gerard Emmen (piano)

= Turnen: Sinterklaas zal komen

= Ontspanning: Benny Goedman

Turnen: Gaby Buytaert, René Stuer, Willy Slock, Gaby Van Opstaele

turnen1960Gaby Buytaert, René Stuer, Willy Slock, Gaby Van Opstaele

PAUZE

Toneel: de hoofdschotel: 'Het rare hotel'

 

Toneel: Het rare hotel

IMG 2507

Algmene leiding en regie: E.H. Emiel Van Hecke

Acteurs:

Wortel, hotelhouder:                    Paul Bernaers

Kobus, bediende:                        Gerard Emmen

Deroos, dichter:                           Willy Celie

Bonsky, anarchist:                       Aster Vereecken

Blaasky, anarchist:                      Marcel De Jonghe

Pik Drop, reiziger in wijnen:         André Boel

Feel Drop, detectieve                  Etienne Baeke

 

Grime: Amedee De Smet

Opgever: Marcel De Backer

Verlichting en decor: Arnold Cuypers en Rik Brijs

KORTE INHOUD

Kobus, knecht in een dorpshotel, kan geen onderscheid maken tussen de verschillende bezoekers van het hotel. Hij begaat de ene stommiteit na de andere, tot grote ergernis van de rijke kliënten en van Wortel, de hotelhouder. Als een detectieve meldt dat er bommen in het hotel gemaakt worden, zijn baas en knecht de wanhoop nabij. Nu zal Kobus echter zijn moed tonen en het ganse zaakje verder alleen opknappen.

1959 toneel2

 

1959 toneel1

In 'Kasteelgalm' verscheen het volgende artikel.

Er hing iets in de lucht. En 't viel! Op 5 december 1959 gaf het vierde jaar een 'toneelvoorstelling' voor de leerlingen van de oefenschool bij wijze van de forme te pakken te krijgen. Bepaalde kringen hielden een spoedvergadering en bestempelden de opvoering als onpedagogisch! Dat u 't niet goed begrijpt? Wacht maar, 't komt!

Het sinterklaasfeest gegeven door het vierde jaar zette een 'traditie' verder die vorig jaar begon. Toen werd gebroken met het gooien van de traditionele koekjes en het geven van steken onder water. Ook nu huldigden wij 'revolutionaire' theorieën. Op de deur van de feestzaal prijkte de volgende waarschuwing: 'Kinderen geweigerd'. Voelt u reeds de spanning komen? Vooruit dan: 'Ankers los!' van de sinterklaasboot!

Valeer had 'ze' meegebracht en samen met Gerards piano toverde 'ze' (de klarinet) moderne tonen in de feestzaal. Een greep uit hun repertorium: 'In the mood' en 'La Paloma' of 'Het duifje' vliegt in drie verschillende ritmes. Ondertussen was de Sint aangekomen. De gymploeg met Gaby Buytaert, René Stuer, Willy Slock en Gaby Van Opstaele brachten ons felgesmaakte acrobatische nummers. Niets dan verwonderde gezichten... bij de leraars en goedkeurend gemompel verderop in de zaal.

Kwam dan uiteindelijk het 'beruchte, onpedagogische' toneelspel 'Het rare hotel', onder regie van E.H. Van Hecke. Hartelijk dank! De acteurs, u vindt ze op bijgaande foto, gaven het beste van zichzelf: zweet, plankenkoorts en zenuwen. Een geluk dat de verlichting en het decor (vijf deuren om weg te lopen) van Arnold (Cuypers) en Rik (Brijs) en een droge keel van 'souffleur' Marcel (De Backer) de oplossing brachten. Hoofdzaak was een avond ontspanning te brengen en die hebben de normalisten zeker gekregen. Na de voorstelling maakten de vierdejaars nog veel leute en dronken een weinig 'Colibri'.