Schooljaar 1976-77: Zwemmen troef!

Het werd een bliksemsnelle start dit schooljaar. Na een paar keer trainen volgde al een eerste wedstrijd: provinciale zwemestafetten vrij onderwijs te Gentbrugge op 17 oktober 1976. Jan De Maesschalck, Peter Dullaert, Nic Rumes, Jan Buyl, Steven van Aalst, Johan Mossu haalden het op de negen ploegen met liefst 7 seconden voorsprong op Eeklo.

Na onze 8-9-jarigen deden onze 10-jarigen (aangevuld met enkele jongere beloften) hetzelfde: Jan Van Roey, Stefan De Beule, Nico Mossu samen met Jan De Maesschalck, Steven Van Aalst en Peter Dullaert... ditmaal op 19 ploegen en onze B-ploeg werd nog zesde!

Onze 11-jarigen moesten tevreden zijn met een vijfde plaats op slechts 5 seconden van Dendermonde die deze reeks won. Hier eindigde onze B-ploeg 12e op een totaal van 24 deelnemende ploegen.

Zo ging de trein voor verdere deelname aan het bollen!

Er werd deelgenomen aan de finale van de Vlaamse provincies voor het Vrij Onderwijs te Berchem op 17 november 1976. De jongsten (8-9-jarigen) werden tweede achter Moorsele (West-Vlaanderen) op 10 deelnemende ploegen. Onze tijd: 3/10e seconde trager dan de winnaars, niettegenstaande dat een van de onze bij de start overkop ging. Tijd: 3.34.9 met 10 man. Filip Maljers, Koen Claessens, Hans Buysse en Marnix Moenssens kwamen de winnaars van Gentbrugge aanvullen.

Voor de 10-11-jarigen zwommen Jan Van Roey, Bart De Wolf, Geert Mariman, Evert De Witte, Peter De Backer, Filip De Meulenaer, Nico Mossu, Stefan Verbeke, Stefan De Beule en Johan Miechielssens. Ze eindigden vijfde op de 16 deelnemende finalisten met een tijd van 3.02.6.

Volgde dan een massale deelname aan de interscolaire zwemwedstrijden te Sint-Niklaas. Met ruim honderd zwemmers werd deelgenomen. Voor de lagere school werd gezwommen in 9 wedstrijden.  Zeven van onze jongens kaapten de eerste plaats weg: Piet De Maesschalck (°1969), Gert Cools (°1968 - streek), Peter Dullaert (°1967 - crawl), Bruno Goossens (°1966 - streek), Jan Van Roey (°1966 - crawl), Bart De Wolf (°1965 - streek), Filip De Meulenaer (°1965 - crawl). Verder nog tal van ereplaatsen zodat we 18 van de 27 medailles voor de lagere school wonnen.

Bij de ouderen wonnen Geert Waterschoot (°1964 - streek), Franky Lijssens (°1963 - crawl) en Jan D'hondt (°1962 - streek) en... ereplaatsen, waaronder zilver voor Jan Verbruggen (streek) wat de medailleoogst van 25 op 50 opleverde! Wat de punten betreft: Norma 231 punten, College 104, Broeders 89, R.L.S. 79!

Als voorlopig sluitstuk werd deelgenomen aan de finale Nederlandstalige landsgedeelte met de 6 beste ploegen van het Rijks- en de 6 beste ploegen van het Vrij Onderwijs in zwembad Palaestra te Deinze op 16 februari 1977. Onze 9-10-jarigen haalden de finale en zwommen een zilveren medaille achter Moorsele weer. Jantje De Maesschaclk kon er niet bij zijn en Gert Cools verving Marnix Moenssens. Onze 11-12-jarigen bereikten ook de finale en werden uiteindelijk zesde. Hier was Jan Van Roey afwezig wegens ziekte en Peter De Backer en Johan Miechielssens werden vervangen door Ronny Van Eetvelde en Johan De Boeck.

Hierna kon weer meer aandacht gegeven worden aan de toekomstige zwemmers en aan de brevettenslag op het einde van het schooljaar.

(Kasteelgalm, Pasen 1977)

Eén van de deelnemers aan de interscolaire zwemwedstrijden was Jan Verbruggen (Hum3a). Hij is blijven zwemmen en nam deel aan triatlonwedstrijden. Daarna zwom hij uitsluitend openwaterwedstrijden, met afstanden van 1,5 km tot 15 km. Hij nam ook deel aan het Belgisch kampioenschap. Hij zwemt nu veel in Nederland en soms ook wel in Spanje waar er een groter aanbod is aan dit soort wedstrijden en dan vooral in zee.