Diplomajaar 1928

E.H. Frans Masure

masure
Frans Masure werd geboren te Ertvelde op 17 mei 1908. Hij volgde een onderwijzersopleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool tot 1927, maar hij verliet vroegtijdig de Normaalschool om binnen te treden bij de Congregatie van de Missionarissen van het Heilig Hart van Jezus in het missiehuis te Asse. Hij werd geprofest in Bree op 12 september 1929 en verhuisde dan naar Heverlee waar hij op 12 augustus 1934 tot priester werd gewijd. Hij zou dan naar de missie in Kongo gaan, maar gezondheidsproblemen tijdens zijn hogere studies verhinderde de veeleisende Kongo-missie. Hij kwam in 1935 terecht in de missie-animatie.

Toen de Belgische provincie in 1948 besloot een nieuw werkterrein te openen in Brazilië, werd de aanvraag van Frans Masure aanvaard. Samen met twee anderen werd hij op 10 juli 1948 op verkenning gestuurd en kwam hij terecht in het priesterarme oerwoudgebied van ZW Parana - Santa Catarina. Op de aandringende vraag van de bevolking, vestigde hij zich in Descanso, waar hij 34 jaar zou werken en er stierf op 30 mei 1982.

Brazilië verloor in hem een pionier. Descanso had hem al het ereburgerschap verleend. Na zijn dood bedachten ze hem met een borstbeeld, als een blijvende nagedachtenis.