Diplomajaar 1983 regenten

E.H. Eric De Leenheer

ehdeleenheer
Eric De Leenheer werd geboren te Zele op 25.07.1962. In 1977 kwam hij naar de Bisschoppelijke Normaalschool, richting Menswetenschappen, en behaalde zijn diploma in 1980. Daarna ging hij naar het seminarie en een jaartje later, in 1981, keerde hij naar de Normaalschool terug en behaalde in 1983 het diploma regent Nederlands-Engels. Hij ging dan theologie studeren in het Groot Seminarie van Gent. Hij werd tot diaken gewijd in 1986 en tot priester in Gent op 4 juli 1987.

Hij werd dan leraar aan het Sint-Lodewijkscollege van Lokeren en van het Sint-Lievenscollege van Gent, onderpastoor van Kalken en verantwoordelijk voor de misdienaarswerking in het bisdom Gent.

Op 25.01.1996 werd hij benoemd tot lid van de pastorale equipe van het dekenaat Eeklo en pastoor van Kaprijke, later Watervliet, en Waterland-Oudeman. Op 06.09.2002 werd hij ook pastoor van Sint-Jan-in-Eremo en Sint-Margriete benoemd en op 02.07.2004 ook tot pastoor van de Sint-Laurentiusparochie van Sint-Laureins. Hij kreeg eervol ontslag als pastoor van deze zes parochies eind juni 2006. Hij begon toen theologiestudies aan de Katholieke Universiteit Leuven (master) en werd master in de gespecialiseerde theologie (liturgie en sacramententheologie) aan het Institut Catholique de Paris. Hij volgde postgraduaat Gezins- en relatiewetenschappen (LUC).

Op 26.09.2008 werd hij benoemd tot deken van het dekenaat Lede en tot pastoor van de Sint-Martinusparochie te Lede en de Sint-Pharaïldisparochie te Smetlede. Het dekenaat Lede is het pastoraal samenwerkingsverband van de parochies gelegen op het grondgebied Erpe-Mere (8) en Lede (5).

Hij is gastprofessor praktische theologie aan UCLouvain (Louvain-la-Neuve), lid ICLZ, lid diocesane commissie kerkelijk patrimonium, oecumene, lid vicariale commissie kerken en kapellen (aartsbisdom Mechelen-Brussel).