Diplomajaar 1942

E.H. Hendrik Verwilst

Hendrik (Henri) Verwilst werd geboren te Sint-Laureins op 14.03.1923.

Hij was in de Normaalschool vanaf 1937 en behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1942. Hij was onderwijzer aan de Sint-Gerolfschool te Eeklo van 1942 tot 1944. In oktober 1944 ging hij naar het Klein Seminarie te Sint-Niklaas voor Wijsbegeerte.

Hij werd priester gewijd op 03.07.1950 en toen keerde hij als directeur terug naar de Sint-Gerolfschool waar hij een nieuw gebouw liet optrekken.

In 1959 werd hij onderpastoor van de jonge Onze-Lieve-Vrouwparochie in Eeklo waar pastoor De Kesel hulp nodig had om een kerk te bouwen. Verwilst trok het Meetjesland rond om te vertellen over de jonge Oostveldparochie en kwam telkens met gevulde beurs terug.

Na 12 jaar mocht Hendrik Verwilst als pastoor herbeginnen in de andere nieuwe Eeklose parochie Sint-Jozef, waar hij na weer jaren werken en bedelen een kerk en een parochiaal centrum bouwde.

Na een kort verblijf in Sleidinge (waar hij het jeugdhuis hielp bouwen en de ommegang) werd hij aangesteld als deken in Beveren. Dertien jaar lang kon hij er zich uitleven. In 1994 vertrok hij dan naar het Onze-Lieve-Vrouw-ziekenhuis van Oudenaarde om er nog zeven zware jaren als aanmoezenier te beleven.

In 2001 ging hij op rust en keerde hij terug naar het Meetjesland om er zijn laatste levensjaren door te brengen bij de Zusters Bernadinnen in Bassevelde.

Hij overleed in oktober 2003 en werd begraven in zijn geboortedorp Sint-Laureins.