1936-37: De vakantie in...

Bij het begin van de vakantie in 1937 kregen de ouders volgende suggesties in een brief van directeur E.H. Emiel Steeman.

Beminde ouders,

Wij willen u wijzen op enkele puntjes met betrekking tot het gedrag van uw zoon onder de vakantie. Hoe inniger de samenwerking is tussen Huis en School hoe meer en rijker vrucht ons werk van de opvoeding zal schenken.

Geachte ouders, gij weet dat de vakantietijd een zeer gevaarlijke tijd is. Onnodig u dat te bewijzen. In de loop van het schooljaar hebben we in de mate van het mogelijke ervoor gezorgd dat uw zoon deugdzaam zou blijven. We hebben er al onze krachten aan besteed om hem een zo degelijk mogelijke vorming te geven én op verstandelijk, én op zedelijk, én op godsdienstig gebied. Herhaaldelijk hebben we in de loop van het schooljaar erop gewezen hoe juist door het ambt dat uw zoon verkozen heeft, hij ook grote verplichtingen op zich nemen moet en wel zodanig dat nu reeds sommige van die verplichtingen moeten aangenomen worden.

Gijzelf, geachte ouders, hebt u vele opofferingen getroost om uw zoon te laten studeren. Hoe jammer toch moesten uw grote opofferingen voor het geluk van uw kind en onze grote inspanning in de vakantie verloren gaan. En toch, er bestaat gevaar voor. We noemen als bijzondere gevaren: de ledigheid, sommige gezelschappen en de gevaarlijke lezingen. 

Daarom zijn we dan ook zo vrij u te vragen al het mogelijke te doen opdat uw zoon goed, ja beter, uit de vakantie zou mogen weerkeren. En daarom ook vragen we uw aandacht voor de volgende punten:

1 In de Normaalschool heeft uw zoon de gelegenheid iedere dag de H. Mis bij te wonen en te communiceren. Hij heeft daarenboven veelvuldige gelegenheid tot biechten. Zorg ervoor dat uw jongen ook onder de vakantie dikwijls, ja, indien mogelijk, dagelijks de H. Mis bijwoont. Dat hij ook op tijd en stond de heilige sacramenten nadert. Wat hij misschien niet gewoon was te doen vóór de aanvang van zijn studies in de Normaalschool, dat mag hij nu wél doen. Moet een onderwijzer het voorbeeld zijn in de parochie van echt godsdienstig leven, dan mag ook de normalist zich daar reeds op toeleggen.

2 Zorg ervoor dat uw jongen niet ledig zij. Er werd gezorgd voor een goed overlegd vakantiewerk. Gij zult uw belangstelling ervoor tonen door nu en dan eens na te gaan hoe het vordert.

Doch dat vakantiewerk kan en mag ook niet alle dagen en uren vullen. Uw jongen kan u wellicht helpen in de handel, op het veld... Onze oude Vlaamse spreekwijze zegt toch: "Werken is geen schande."

Wellicht heeft hij een liefhebberij, die terzelfdertijd haar nut opleveren kan: de Muziek, de Nat. Wetenschappen, de vreemde talen... . Moedig zulks aan.

3 Zorg er bijzonder voor dat uw zoon in geen gezelschappen verkeert die hem niet passen. De kameraden waarmee hij vroeger misschien omging hebben hun weg ingeslagen, uw zoon heeft zijn weg ingeslagen en 't is goed mogelijk dat de kameraden van vroeger hem nu niet meer passen. Het gebeurt helaas maar al te dikwijls dat studenten braaf in vakantie trokken en bedorven weerkeerden. Opgepast, gij verstaat me.

Zorg ervoor dat uw jongen in zulke gezelschappen niet gaat. We mogen weten waar onze jongens naar toe gaan en desnoods ook onderzoeken.

4 Er zijn plaatsen waar uw jongen nooit mag te zien zijn: in sommige herbergen, in sommige cinema's... Uw zoon heeft zeker ontspanning nodig: hij vindt deze bij u, bij goede kameraden, in een gezonde liefhebberij, bij het werk dat hij misschien met en bij u verrichten kan, en ook in de gezonde lezing. Over dit laatste gesproken, mogen wij u zeggen dat er meer dan ooit is op aangedrongen om op verstandige manier nu en dan een boek te lezen. Dat gebeurt wel in het schooljaar, doch de studiën laten niet altijd toe dat de lezing in voldoende mate kan geschieden. De vakantietijd is wellicht een beste gelegenheid om in het tekort te voorzien. Moedig langs die kant gerust aan. Doch hier ook zij voorzichtigheid geboden.

5 We bevelen vooral aan dat uw zoon een helpende hand zou verlenen in de parochiale werken voor zoveel dat hem gevraagd wordt door E.H. Pastoor of Onderpastoor; dat hij zou meehelpen aan al de verschillende uitingen van Katholieke Actie; dat hij met zijn kameraden vriendelijk zou omgaan.

Geachte ouders, we zijn er meer en meer van overtuigd dat we weinig kunnen als we niet uw medewerking hebben. Laten we dan samen werken opdat uw zoon een zo goed onderwijzer mogelijk worde. De zaak is de moeite waard. Wees niet benauwd ons in te lichten over het gedrag van uw jongen onder de vakantie en vindt ge het nuttig of nodig, we zijn te uwen dienst bereid.

Aanvaard, geachte ouders, de verzekering van onze gevoelens van eerbied en van priesterlijke genegenheid.

De bestuurder,

Em. Steeman

 

 

{gotop}