Nieuwsbrief 27 november 2020

- Op 23 november 2020 overleed in AZ Nikolaas Raoul Corrijn. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 23 januari 1935. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953. Hij is oud-onderwijzer en oud-directeur van de lagere afdeling van het Sint-Jozef Klein Seminarie (College) te Sint-Niklaas. Hij is de vader van Ives Corrijn (Humaniora MW6A 1985).

De uitvaartdienst heeft plaats in familiekring.

Online condoleren kan via www.condoleances.be/raoulcorrijn.

Lees de rouwbrief op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’: https:www.andreasboel.be/normal

-0-

- Op 9 november 2020 overleed op 93-jarige leeftijd Omer Burm, oud-onderwijzer in Belsele (gediplomeerd aan de Normaalschool van de Broeders van Liefde in Zwijnaarde) en vader van Hans Burm, onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1987 en nu onderwijzer aan de Stedelijke Basisschool in Belsele. Omer Burm was o.a. stichter van ‘Raaklijn’, een vzw die opkomt voor de kwaliteit van de leefomgeving van Belsele.

-0-

- Welk Nederlandstalig gedicht uit de 21e eeuw mag niet ontbreken in een bloemlezing? Bij PoëzieCentrum zijn ze zo’n bloemlezing aan het maken. Ze selecteren zelf 70 gedichten en laten 30 gedichten kiezen door een breed publiek.
Stem mee! Stuur een mailtje met jouw favoriete gedicht dat na het jaar 2000 verscheen en wie weet verschijnt het in de bloemlezing! Vermeld de titel, de auteur en de bundel waarin het gedicht verscheen.

Stuur je favoriete gedicht naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Is het misschien een gedicht van een oud-leraar of een oud-student van de Bisschoppelijke Normaalschool? Je vindt er heel wat op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Gedichten’.

-0-

- Oud-leraar Freddy Cloet, lid van Rotary Club Sint-Gillis–Stekene Camasiacum, nodigt uit voor de Rotaryquiz ‘Quiz@Home’, een organisatie voor een goed doel. Dit keer voor de OKAN-klassen, onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers. Het is een quiz die je thuis kan spelen tussen 12 december 2020 en 15 januari 2021. Men heeft 150 gevarieerde en leuke vragen voor ‘jong en oud’ bedacht. Info en inschrijven kan je via www.rccamasiacum.be

-0-

Willem Barnard overleed op 21 november 2010, net 10 jaar geleden. Wie les gekregen heeft van Ignace De Sutter kent zeker deze Nederlandse theoloog, schrijver en dichter die heel wat teksten leverde voor psalmen die E.H. De Sutter op muziek zette.

Op 21 november stond In ‘Kerknet’ een interview met de zoon van Willem, Benno Barnard. Hij vertelt o.a.: “Mijn vader nam me mee naar Vlaanderen, waar hij zoveel vrienden had, onder wie Bert Pelckmans, de uitgever, en Ignace De Sutter, de componist. Beiden door mij met ‘nonkel’ aangesproken. Het droeg allemaal bij aan mijn mythische levensbesef, dat mij al jong ongeschikt maakte voor een loopbaan in het bankwezen”.

-0-

De voorbije maanden moesten we in de Norma-nieuwsbrieven soms overlijdens als gevolg van corona melden van leden van onze Normaalschoolgemeenschap. Gelukkig heeft het virus niet altijd deze rampzalige gevolgen. Basiel Anné* en zijn echtgenote Georgette werden ook besmet door Covid-19 en na een maand hospitalisatie zijn ze beiden sinds 25 november nu weer samen thuis, waar ze verder moeten revalideren. “Een verschrikkelijke ervaring” zegt Basiel. Dus: hou je zeker goed aan de regels!

*Basiel Anné werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1961 en werd dan oefenschoolonderwijzer tot 1997 (wijk- en hoofdschool).

-0-

Deze maand verscheen de nieuwsbrief 2020 van ‘vzw Kalasi’, het missiewerk ‘Solidair met scholen in Congo’ van o.a. Bert De Wolf*. Lees hier meer over op de website www.kalasi.be

*Bert De Wolf is oud-student (regent Frans-Geschiedenis-Godsdienst - 1968) en als licentiaat Pedagogische Wetenschappen oud-leraar (1975-76) van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

-0-

In de maand november 2020 verscheen een nieuw boek van Mark De Block* dat hij schreef samen met Frank Coene: 'Gezinnen XL'. Een prachtig dik boek van meer dan 400 pagina's met heel veel foto's, waarin 203 Zeelse kroostrijke gezinnen met vijf kinderen of meer, tussen 1900 en 2020, in woord en beeld gebracht werden. Een boek waaraan twee jaar werd gewerkt (na 'Metamorfose' dat in 2018 werd uitgegeven). Unieke familieverhalen met bijpassende foto's, stambomen en nog zoveel meer.

Lees meer op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

*Mark De Block werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.