Norma-nieuwsbrief 21 mei 2020

Een zalige Hoogdag!

- Onderwijzer Chris Geerts ging met pensioen op 1 maart 2020. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1979. Van 1979 tot 1987 was hij klastitularis in het stedelijk onderwijs te Lokeren. Van 1987 tot aan zijn pensioen was hij werkzaam in de Vrije Lagere School van het Sint-Jozefietencollege te Melle als klastitularis, taak/zorgleerkracht en tijdelijk vervangend directeur. In 1997 werd hij gewijd als permanent diaken voor het bisdom Gent. Begonnen als catechist en medeverantwoordelijke voor de vormselcatechese van het toenmalige dekenaat Lokeren, is hij na zijn wijding benoemd en verbonden aan het dekenaat Lokeren, lid van de parochieploeg Lokeren-Moerbeke, coördinator parochiale vormselcatechese, doopheer, homelies in woorddienst, verantwoordelijke (parochiale) ziekenzorg/Samana.

-0-

Op 17 mei 2020 overleed te Beveren Flor van de Velde op 81-jarige leeftijd. Hij werd geboren te Elversele op 14 maart 1939. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958. Gedurende zijn hele onderwijsloopbaan was hij onderwijzer in de Centrumschool te Beveren tot zijn pensionering in 1994.

Flor was de kapitein van de succesvolle Norma-voetbalploeg die in 1957 de halve finale en in 1958 de kwartfinale van de Kardinaalsbeker speelde. 

Na zijn studies in 1958 ging hij van Red Star Haasdonk naar 'La Gantoise' (nu AA Gent).

Naast zijn onderwijsopdracht was hij enkele jaren voetbaltrainer, maar vooral een sportpresentator, mede-organisator, wielercommentator en sportverslaggever in het bijzonder van wielerwedstrijden. Hij publiceerde meerdere boeken over het Wase wielerleven. Gedurende meer dan 65 jaar was hij persmedewerker bij meerdere kranten onder de schuilnaam Rolf Duchamps. Hij was ook te horen op Radio Waasland, radio Land van Waas en radio Beverland.

De uitvaart heeft plaats op vrijdag 22 mei 2020 in de aula van het Rouwcentrum Van Bogaert, Antwerpen Linkeroever.

Lees meer over Flor Van de Velde: klik hier.

-0-

Bij het begin van de meimaand heeft Walter Clippeleyr* een nieuw digitaal magazine ‘MARIA ONDER (EN VOOR) VRIENDEN’ gecreëerd dat vier keer per jaar zal verschijnen en gratis aangeboden wordt. Het magazine wil vernieuwend zijn, maar tegelijkertijd mooie herinneringen weer tot leven brengen. Het tijdschrift wil mensen verbinden die in het spoor van Maria op weg gaan een nieuwe toekomst – het Beloofde Land – tegemoet.

Je kunt zich op dit digitaal magazine abonneren door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Walter Clippeleyr doorliep de Humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool en was in 1971 bij de allereersten van de Menswetenschappen die afstudeerden. Hij studeerde verder aan de Normaalschool en behaalde in 1973 het diploma van regent Nederlands - Geschiedenis - Godsdienst.

-0-

De Watermolentriatlon van 2020 is verplaatst naar 12 en 13 juni 2021. Maar het organisatieteam met Paul Bogaert*, Thom Nelis* en Dirk Tassent* hebben een alternatief gevonden. Op 13 en 14 juni 2020 organiseren ze een Virtuele 2Wielen Watermolentriatlon 2020 voor alle sportievelingen, individueel of als duo. Je moet minstens 2 van de 3 onderdelen afleggen op een parcours naar keuze: 1,35 km zwemmen, 38 km fietsen en 9 km lopen. Je registreren kun je via een sportapp.

Ga voor meer gegevens naar http://kohamme.be/wmt/

*Paul Bogaert en *Dirk Tassent werden als onderwijzer gediplomeerd in 1978. *Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd in 1995 aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

-0-

Voorzitter André De Wael* van de voetbalclub Herleving Red Star Haasdonk kijkt met veel zorgen naar het volgende voetbalseizoen. Door de coronacrisis mist de club heel wat financiële inkomsten (geen paastornooi, stopzetting van de competitie, sponsering,…) “We rekenen op heel veel begrip” zegt de voorzitter. De eerste ploeg speelt volgend seizoen in tweede provinciale en dat heeft financiële voordelen, maar ook nadelen. Het nieuwe seizoen wordt een grote uitdaging nu men ook voor het eerst in de geschiedenis van de club het ‘label provinciaal jeugdvoetbal’ behaalde. ”Ik hoop dat we het hoofd boven water kunnen houden”, besluit de voorzitter.

*André De Wael werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1967. Het schooljaar 1967-68 was hij leerkracht in de BLO-school in de Kasteelstraat. Na zijn legerdienst werd hij onderwijzer in de Vrije Lagere Jongensschool te Haasdonk. Dit werd later de gemeentelijke basisschool ‘De Zeppelin’. Hij ging met pensioen in 2008. Zijn passie was steeds voetbal. In 1982 behaalde hij, na drie jaar cursus, het Heizeldiploma. Sindsdien trainde hij 18 jaar lang allerlei eerste elftallen in het Waasland en omgeving. In 2009 was hij mede-oprichter van de nieuwe club Herleving Red Star Haasdonk waar hij nu voorzitter van is. Hij is ook lid van het ‘Provinciaal Comité Oost-Vlaanderen’ van de KBVB.

-0-

Op vrijdag 15 mei, dag na zijn 74ste verjaardag, overleed in AZ Sint-Nikolaas Gaby Tersago. Hij is de zoon van de oud-directeur van de BLO-afdeling in de Kasteelstraat van 1966 tot 1975, José Tersago (O1938),.Tot 2009 was Gaby directeur van de Pedagogische Begeleidingsdienst van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in de Guimardstraat te Brussel. Hij is de bedenker van de rekenmethode ‘Nieuwe Tal-rijk’ die in vele lagere scholen wordt gebruikt.

-0-

In november 2019 verscheen het jeugdboek ‘Nian’ van Wally De Doncker*, dat zowel in China als in België en Nederland werd gelanceerd. In China werd het boek opgenomen in de lijst van de top 100 van ‘Beste Chinese Kinderboeken van 2019’. De Chinese Kinderjury droeg het boek in deze lijst voor als ‘Beste kinderboek van 2019’.

In 2018 stond in China het boek ‘Mijn neefjes zijn wolven’ van De Doncker eveneens in de top 100.

*Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1979.