Norma-nieuws 17 mei 2023

- Op 2 april 2023 overleed te Oudenaarde Emiel Vandenabeele. Hij werd geboren te Nukerke op 9 maart 1944. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1965. Hij was leerkracht aan het Sint-Antoniuscollege te Ronse tot 2004. Hij is de broer van Hedwig (O1960) en Herwig (R1960).

-0-

- Op 8 mei 2023 overleed te Lochristi op 95-jarige leeftijd oud-oefenschoolonderwijzer Werner Smet. Hij werd geboren te Nieuwkerken-Waas op 20 april 1928. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1947. Hij begon als godsdienstleraar in het Rijksonderwijs, vervolgens onderwijzer bij de Broeders te Sint-Niklaas en in 1954 oefenschoolonderwijzer in Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool. In 1970 werd hij kantonnaal inspecteur in het lager onderwijs.

-0-

Op 7 mei 2023 overleed in het AZ Monica ziekenhuis te Deurne op 89-jarige leeftijd onderwijzer en kunstenaar Robert Wuytack. Hij werd geboren te Sint-Pauwels op 18 januari 1934. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953. Hij begon zijn onderwijsloopbaan in Sint-Niklaas (stadsschooltje in de Don Boscowijk). In Borgerhout, waar hij later woonde,  was hij leerkracht in het Bijzonder Onderwijs. Van 1973 tot 1977 was hij leraar aan de Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas. Robert Wuytack was vooral een groot kunstenaar (tekenaar graficus).

Lees meer over Robert Wuytack op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Nog tot eind augustus 2023 is er de tentoonstelling van fotografisch werk en schilderijen van Bart Wynant* in de inkomhal van het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Ten Rozen, Rozendreef 190 te Aalst.

- *Bart Wynant werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Bart Wynant op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Kunstgalerij’.

-0-

- De Zafflo-en-co-band uit Beervelde brengt zijn woord- en muziekprogramma ‘Een grenzeloze liefde!’ in het Kunstencentrum ‘De Vlasbloem’ in Nieuwkerken-Waas (Sint-Niklaas) Gyselstraat 9 op zondag 25 juni 2023 om 15 uur.

Dirk Meul* brengt teksten van o.m. Paul Van Vliet, Louis Verbeeck, Godfried Bomans, Toon Hermans,  Stijn De Paepe … De “Zafflo-en-co”-band (voor de gelegenheid bestaande uit accordeonist Willem De Sutter, gitarist Patrick Bonne en zangers Peter Van Bogaert en Veerle Hermans) speelt en zingt daarbij in verschillende talen enkele bekende en minder bekende liedjes over de liefde.  Toegang: 12 € (kaarten vooraf te reserveren per mail bij Veerle: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de dag zelf ter plaatse aan de kassa te betalen). (In mail duidelijk je naam + aantal plaatsen vermelden)

- *Dirk Meul werd als regent Nederlands-Engels-Duits gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Dirk Meul op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Van 3 tot en met 25 juni 2023 is er de tentoonstelling ‘Higher ‘Love’ Frequencies’ in de Dacca Loft, Vlietdam 19 te Temse. Het is een artistiek-spiritueel samentreffen van drie kunstenaars (Lieve Segers, Ellie Van Oppens en Walter De Bock*) met verschillende levensvisies, die toch ergens elkaar raken daar waar het om het ultieme begrip LIEFDE gaat. De tentoonstelling is vrij toegankelijk elke zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

De vernissage van de tentoonstelling heeft plaats op zaterdag 3 juni om 14 uur. Na een inleidend woord en een toelichting van exposanten en oeuvre gebeurt de officiële opening door ereburgemeester Luc De Ryck*, gevolgd door receptie.

*Walter De Bock werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1956.

- Lees meer over Walter De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’

- *Luc De Ryck werd gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool als regent Nederlands, Engels, Duits in 1969.

Lees meer over Luc De Ryck op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’ – ‘Burgemeesters’.

-0-

- Voor de zevende keer neemt Armand Konings* als solorijder deel aan de ‘1000 km Kom op tegen Kanker’ van 18 tot en met 21 mei 2023. Mechelen is vier dagen telkens de vertrek- en aankomstplaats. Armand fietst in het peloton met als kleur ORANJE aan een gemiddelde snelheid van 27 km/u. Elke avond schrijft Armand een kort verslag. Je kunt dit lezen op de site https://wetrappendoor.jimdofree.com. Je leest er ook over zijn trainingsschema en zijn vorige deelnames.

Je kunt zijn initiatief steunen via de website https://www.1000km.be/team/we-trappen-door.

Frans Goiris* en zijn echtgenote Valentina Hammenecker steunen ook ‘Kom op tegen Kanker’. Zij maken ‘bloemen van hoop’. Deze bloemen worden verkocht voor € 5 per bloem.

Lees meer over de initiatieven van Armand Konings en Frans Goiris op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuwsberichten’ – ‘Nieuwsberichten 2023’ – ‘Steunacties ‘Kom op tegen kanker’ door oud-studenten BNS’

*Armand Konings werd als regent Frans - geschiedenis, gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

*Frans Goiris werd als regent Moderne Talen gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1963.

-0-

- Op 10 juni 2023 te 14.00 uur geeft Herman Slowack* bij hem thuis (Vosdreef 5 te Sint-Pauwels) voor ‘Norma-Klasgenoten’ een demonstratie van 2 baktechnieken ( raku en sagar) bij het pottenbakken. Je kunt hiervoor inschrijven. Er zijn nog enkele plaatsen vrij. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding ‘Pottenbak’.

Deelnameprijs: € 5 (wordt geregeld ter plaatse). De demonstratie duurt anderhalf à twee uur.

- *Herman Slowack behaalde het diploma van onderwijzer in 1974 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Lees meer over Herman Slowack op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Oefenschoolonderwijzers’ en ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- In de reeks audiodocumentaires van Leo August De Bock* over de jezuïeten in de Lage Landen heeft Leo in de derde aflevering een gesprek met één van de bewoners van de Krijtberg: Nikolaas Sintubin s.j., internetpastor. Na een korte loopbaan als advocaat, werd Sintubin in 1989 jezuïet. Over het internet zegt hij: “Ik beschouw internet als een heerlijke trampoline om het christelijk geloof midden in de wereld aan te bieden en steeds meer te ontdekken.”

Je kunt nu deze derde aflevering beluisteren via volgende link: Kerknet radio | Podcast on Spotify (Ctr + klikken voor koppeling)

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- De oorlog in Oekraïne blijft ons beroeren. De gruwel die we te zien krijgen is onvoorstelbaar. Wie midden in dat geweld werkt sinds maart 2022 is de 51-jarige verpleger Thomas Opgenhaffen*, afkomstig uit Sint-Niklaas. Hij werd door Artsen zonder Grenzen gedetacheerd om in Oekraïne aan boord van een speciale evacuatietrein te werken. De wagons zijn omgebouwd tot ziekenhuiskamers waarin 40 zwaargewonden en zieke patiënten kunnen verzorgd worden en naar veilige oorden worden gebracht. In de oostelijke gebieden van Oekraïne draagt hij en het medisch team verplicht een zwarte vest die bescherming biedt tegen kogels en granaatscherven. In het verleden werkte Thomas voor de Vlaamse en federale overheid in rampgebieden, sinds een aantal jaren is hij voor Artsen zonder Grenzen in de meest extreme  (oorlogs)gebieden beland (Turkije na de aardbeving, Jemen, Zuid-Soedan, Irak, Haïti, India, Griekenland, Nepal, Filipijnen, Ivoorkust, Pakistan). Mensen in nood helpen is zijn roeping.

*Thomas Opgenhaffen was student aan de hogere jaren humaniora Menswetenschappen van het Sint-Franciscuscollege in de Bisschoppelijke Normaalschool (1988 - 1991). Hij studeerde verder aan de Karel de Grote Hogeschool tot verpleegkundige. De missies voor Artsen zonder Grenzen combineert hij met een job als verpleegkundige in het AZ Klina Brasschaat in Antwerpen.

-0-