Norma-nieuws 10 mei 2023

- Exclusieve demonstratie!

Op 10 juni 2023 te 14.00 uur geeft Herman Slowack* bij hem thuis (Vosdreef 5 te Sint-Pauwels) voor ‘Norma-Klasgenoten’ een demonstratie van draaien op de pottenbakkersschijf van 2 baktechnieken: raku en sagar. Je kunt hiervoor inschrijven. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met vermelding ‘Pottenbak’. Let op: het aantal deelnemers is zeer beperkt. Deelnameprijs: € 5 (wordt geregeld ter plaatse). De demonstratie duurt anderhalf à twee uur.

- *Herman Slowack behaalde het diploma van onderwijzer in 1974 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Lees meer over Herman Slowack op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Oefenschoolonderwijzers’ en ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 10 maart 2023 overleed in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis te Aalst Romain Maes. Hij werd geboren te Beveren-Waas op 31 december 1946 en woonde nu in Aalst. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1967. Van 1998 tot 2011 was hij algemeen secretaris van het Christelijk Onderwijzersverbond (COV).

De afscheidsplechtigheid had plaats in intieme familiekring.

Lees meer over Romain Maes op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 20 april 2023 overleed te Gent Jenny Stoop, de echtgenote van Jo Van Eetvelde (kosterschool BNS 1953). Jenny werd geboren te Lokeren op 23 februari 1952. Net zoals Jo Van Eetvelde was zij organiste en erelerares van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (SAMW) te Lokeren.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 september 2023 gaat E.H. Frans Hitchinson*, pastoor-moderator van de Sint-Bartholomeusparochie te Geraardsbergen op 74-jarige leeftijd op rust.

*E.H. Frans Hitchinson was leraar godsdienst en van maatschappelijke en economische wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1977 tot 1982.

Lees meer over E.H. Frans Hitchinson op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-items ‘Leraars’.

-0-

- In de reeks audiodocumentaires over de jezuïeten in de Lage Landen, trekt Leo August De Bock* naar Amsterdam.

Aflevering 1: De Krijtberg: Zolang een kaarsje langer brandt dan ik kan bidden, steek ik kaarsjes op.

In het centrum van Amsterdam ligt de Krijtberg. De Krijtberg is een kerk. Ze ontstond als schuilkerk in een koopmanshuis, toen het katholicisme er verboden was. Al van bij de start werd deze schuilkerk bediend door jezuïeten. Eén van de sterk aan de Krijtberg verknochte jezuïeten is Jan Stuyt s.j. (°1950).

Aflevering 2: De Krijtberg: Koken met Gregory

In deze aflevering koken we met pater Gregory Brenninkmeijer (°1936). De Brenninkmeijers – eigenaar van de kledingketen C&A – is één van de rijkste families van Nederland. Maar Gregory wou en wil priester zijn voor mensen die lijden en in de problemen zitten. Eind mei 2022 trof Leo De Bock hem nog aan in de Krijtberg waar koken voor de confraters één van zijn gewaardeerde opdrachten was.

Je kunt beide afleveringen beluisteren via volgende link: Kerknet radio | Podcast on Spotify (Ctr + klikken voor koppeling)

*Leo De Bock kreeg zijn hele opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- E.H. Peter Kiekens*, lid van de dekenale equipe van het dekenaat Aalst en pastoor-moderator van de parochie Heilige Gudula (Aalst-Rechteroever) wordt op 1 augustus 2023 benoemd tot lid van de dekenale equipe van het dekenaat Zottegem en tot aalmoezenier van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Elisabeth in Zottegem. E.H. Peter Kiekens wordt ook vanaf 1 augustus 2023 benoemd tot parochievicaris in de parochie Heilige Apostelen Petrus en Paulus en tot meewerkend priester in het dekenaat Zottegem.

*Peter Kiekens behaalde in 1989 het diploma van regent Nederlands-Geschiedenis-Godsdienst aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Lees meer over Peter Kiekens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool’ – ‘Priesterroepingen’.

-0-

- Ter gelegenheid van Puivelde kermis 2023 is er een kunsttentoonstelling in de Sint-Jobkerk, Kruisstraat, Puivelde van ‘Het clubje van 4’: Herman Slowack* (gedraaide potvormen), Marleen Van Hemelrijck (beelden in brons), Dirk Blommaert (pentekeningen) en Suzy Van Buynder (aquarel).

De tentoonstelling is open van 13 tot 16 mei 2023 van 14 tot 18 uur en woensdag 17 mei van 12 tot 18 uur.

- *Herman Slowack behaalde het diploma van onderwijzer in 1974 aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

Lees meer over Herman Slowack op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Oefenschoolonderwijzers’ en ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 1 september 2023 verschijnt de nieuwe roman van Roger Vanhoeck*: ‘In mijn straat bloeien geen bloemen’ bij de Brugse uitgeverij Van Driel Publishing. Roger schreef dit boek volledig ten voordele van Vluchtelingenwerk Klein Brabant. Zowel verkoop als ereloon komen ten goede van Vluchtelingenwerk. Op vrijdag 6 oktober 2023 wordt het boek voorgesteld in zaal ‘De Spil’ in Cultureel Centrum Binder, Puurs-Sint-Amands.
In de aanloop naar deze publicatie, annex boekvoorstelling is er een zeer boeiend initiatief van Vluchtelingenwerk Klein Brabant:
‘Verhalenavond’, zaterdag 13 mei 2023 - 19.30 u – vrije bijdrage
Drie vrouwen (uit Eritrea, uit Palestina en uit Oekraïne) vertellen hun verhaal, hoe ze vanuit hun thuisland in Klein-Brabant zijn verzeild geraakt.
Van Roger Vanhoeck zijn nu ook twee nieuwe toneelstukken ter beschikking bij toneeluitgeverij Janssens:
‘Zwart-Wit-Grijs’, een oorlogsverhaal gekoppeld aan een hedendaagse situatie van een terminaal zieke man. Doelpubliek: Volwassenen.
‘Goal’, de toneelversie van een jeugdboek van Roger Vanhoeck met dezelfde titel. Doelpubliek: jeugd.

*Roger Vanhoeck werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1966.

Lees meer over Roger Vanhoeck op de site ‘Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 20 mei 2023 te 20.00 uur in Sint-Anna-ten-Drieën (Antwerpen Linkeroever) kun je luisteren naar het concert ‘Missa a buenos aires’ (Martin Palmers °1965) en ‘Te Deum’ (Peter Reulin °1966) onder de algemene leiding van Willy Vriesacker* met:

- de Wase Kantorij o.l.v. Willy Vriesacker

- Idsteiner Kantorei o.l.v. Carsten Koch

- Inez Carsauw (mezzospraan)

- Strijkkwartet o.l.v. Pascale Van Os

- Bram Van Weverberg (accordeon)

- Ellen Schepers (piano)

Toegangsprijs: € 18 – vvk € 16

Kaarten te bestellen via: www.dewasekantorij.be

-*Willy Vriesacker deed zijn humaniorastudies Menselijke Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool (Hum1980).

Lees meer over Willy Vriesacker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby & Talenten’.

-0-