Norma-nieuws 5 oktober 2022

- Op 21 september 2022 overleed te Waasmunster Danny Temmermans. Hij werd geboren te Waasmunster op 29 mei 1958. Hij behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels in 1978.

De rouwplechtigheid had plaats in intieme kring.

-0-

Op 23 september 2022 overleed te Aalst oud-onderwijzer Willy Keymeulen. Hij werd geboren te Ninove op 28 februari 1939. Hij behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958.

Lees meer over Willy Keymeulen op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Hobby’s & Talenten’, ‘Nieuws’ – ‘Nieuws 2021’ en ‘Nieuws 2022’.

-0-

- Een bijzondere reünie! De klasgenoten van het vierde leerjaar van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool, schooljaar 1973-74, organiseren een eerste reünie op vrijdag 25 november 2022 om 20.00 uur in taverne De Witte Molen in de Don Boscowijk te Sint-Niklaas. Deze klasgenoten zaten in het vierde en zesde leerjaar bij meester Romain Bombeke die bij iedereen een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten. De organisatoren Patrick Braem en Marnix Eggermont konden al contact leggen met de klasgenoten Johan de Clerck, Kris Knapen, Jan Van Eeckhout, Freddy Rotthier en Geert Penneman. Ze zoeken nog naar contactgegevens van de andere klasgenoten: El Khali Achbita, Geert De Boeck, Christian De Cock, Clark De Cock, Bruno Decraene, Gunther Delaruelle, Guy De Mol, Stefan De Pauw, Patrick De Potter, Gery Heyndrickx, Kurt Keppens, Eric Maes, Jean Ouwerx, Marc Roggeman, Ralph Schellen, Danny Smet, Patrick Smet, Willy Smet, Ivan Van Acker, Kris Van Britsom, Alex Van Cauteren, Philippe Van Daele, Danny Van de Voorde, Rudi Van de Voorde, Luc Vanhaute, Marcel Van Rumst, Freddy Van Wiele en Geert Verbeeck. Deze klasgenoten kunnen zich melden bij Patrick Braem (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en/of Marnix Eggermont (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Of wie kan de organisatoren tips geven om de nog  ‘vermiste’ klasgenoten op het spoor te komen?

-0-

- In de reeks podcasts ‘Het Kwade in naam van het Goede’ verscheen het derde en vierde gesprek van Leo De Bock* met professor Roger Burggraeve, Salesiaan van Don Bosco.

Op 30 september 2022 verscheen het derde en vierde gesprek:

Derde gesprek: Het Salesiaanse a priori: een (jonge) mens is nooit verloren.

Vierde gesprek: Liefde, barmhartigheid en rechtvaardigheid.

Je kunt al deze gesprekken beluisteren via volgende link:

https://on.soundcloud.com/21mbyw57oWqqnm3U6

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/roger-burggraeve-en-het-kleine-goed-podcast

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- De werkgroep Kinderklimaatboek en Voorlezen heeft de shortlist voor de verkiezing tot Kinderklimaatboek van 2019 - 2022 vastgesteld. Zes boeken werden genomineerd waaronder het boek ‘Frida’s coole klimaatboek’ van Frank Pollet* en zijn echtgenote Moniek Vermeulen.

Op 7 oktober 2022 wordt de winnaar van de titel ‘Kinderklimaatboek van het jaar 2022’ bekend gemaakt te Amersfoort.

- Bij Gottmer Uitgevers Groep verscheen het jeugdboek ‘Heel de wereld wordt wakker’, een prestigieuze bloemlezing van de moderne kinderpoëzie in 333 gedichten. Het gedicht ‘De Neuroloog’ van Frank Pollet* werd in dit boek opgenomen.

*Frank Pollet deed zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er in 1980 het diploma regent Nederlands, Engels, Geschiedenis.

-0-

- Van 27 tot 30 oktober 2022 is er te Hamme de tentoonstelling ‘Het koningshuis’ in Oud Huys Mariman, Posthoornplein 6a van 14.00 tot 18.00 uur (zondag 30 oktober van 10 tot 18 uur). Op deze tentoonstelling zijn twee portretten te zien van prinses Elisabeth  - potloodtekening en aquarel op papier – van Luc Van den Branden* die hij maakte ter gelegenheid van de 18e en 21e verjaardag van de prinses. (Deze twee portretten staan ook in de kijker op de home-pagina van ‘Norma-Klasgenoten’.)

*Luc Van den Branden deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool (1974-1980) te Sint-Niklaas en behaalde in 1983 het diploma van regent Nederlands-Engels-Godsdienst.

Lees meer over Luc Van den Branden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Marc Boon* staat de komende weken weer volop in de schijnwerper. Hij is de ringmaster van het ‘Wintercircus Vlaanderen’ op 24 en 25 november 2022 in de circustent op de Grote Markt te Sint-Niklaas.

Meer info: www.wintercircusvlaanderen.be

Marc is ook ringmaster in het Wintercircus Apeldoorn en het Limburgs Nieuwjaarscircus Sittard-Geleen.

Marc Boon* is tevens ringmaster in het circus ‘Sint in de piste’ op 19, 20, 26 en 27 november 2022 in de circustent op de Grote Markt te Sint-Niklaas. Het allerleukste Sinterklaasfeest in Vlaanderen.

Meer info: www.sintindepiste.be

*Marc Boon behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Nederlands, Geschiedenis en Economische Wetenschappen in 1991.

Lees meer over Marc Boon op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Het nieuwe ‘Ysengrin Kunstcollectief’ (voorheen De Belseelse Kunstvrienden) met de nieuwe voorzitter Dirk Bosschaert* organiseert zijn eerste tentoonstelling in het Cultureel Centrum De Klavers, Sint-Andriesstraat 4 te Belsele op 11, 12 en 13 november 2022 van 10 tot 18 uur (op 12.11 van 14 tot 18 uur).

Op de vernissage van 10 november 2022 zal de ondervoorzitter van het Reynaertgenootschap de figuur van Ysengrin (of Isengrim) "de wolf van Belsele" komen duiden. Ook zal de opening officieel door schepen Baeyens gedaan worden. Het “Ysegrin Kunstcollectief’ is ook door de Cultuurraad van Sint-Niklaas verkozen om tijdens die vernissage een ceremoniële overdracht van publieke kunstwerken te laten plaatsvinden in samenwerking met Kunst in de Stad. Het zal dus een gans gebeuren worden die avond.

Voorzitter Dirk Bosschaert en het nieuwe ‘YSENGRIN Kunstcollectief’ toont en promoot Wase topamateurkunstenaars uit de meest uiteenlopende kunstdisciplines. Het YSENGRIN Kunstcollectief wil een forum bieden aan de beste talenten, zowel beeldende kunstenaars, muzikanten, schrijvers als dansers. Een unieke expo in het Waasland! 

*Dirk Bosschaert beëindigde zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988. Hij is leerkracht Frans-Engels aan de Sint-Maarten middenschool te Beveren.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 24 september 2022 overleed te Sint-Niklaas Lutgarde Colpaert, echtgenote van Guido Everaert (regent sectie letteren 1957) en zus van oud-leraars van de Bisschoppelijke Normaalschool Hector, Guido en Marc, en van Lieve, Marcel (+), Andréa (+), Edgard (+) en Luc. Ze werd geboren te Sint-Niklaas op 2 december 1940.

De uitvaartliturgie had plaats op 30 september 2022 in de Sint-Rochuskerk te Waasmunster-Sombeke.

+

- Op zondag 9 oktober 2022 om 10.30 u  is de startvergadering van het Davidsfonds Lochristi-Zeveneken in de Reinaertbibliotheek, Koning Boudewijnlaan 6 te Lochristi. Dirk Meul* leest er voor uit Boerenpsalm, Pallieter, werk van Paul Van Vliet en Gerard Vermeersch. Het muzikaal deel wordt verzorgd door Veerle Hermans, Willem De Sutter, Jan Boone en Wim Baert.

Inkom: € 10 Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0476743087

*Dirk Meul behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels-Duits aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

Lees meer over Dirk Meul op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Wie Stefan Van Pottelberge*, na twee jaar uitstel door corona, terug op het toneel wil zien, moet naar Sinaai. De toneelkring Baudeloo speelt er ‘Ik, ik ben totaal’ op 11, 12, 13, 17, 18 en 19 november 2022 in de parochiezaal, Dries 70 om 20 uur (op 13 november om 15 uur). Het toneelstuk werd geschreven door Lutgarde Callebaut, lid van de toneelkring. De regie is in handen van Kristel De Mulder.

Tickets: www.baudeloo.be

*Stefan Van Pottelberge werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1962.

Lees meer over Stefan Van Pottelberge op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Oefenschoolonderwijzers’.

-0-

- De Jonatanschool en Berkenboom Mozaïek zijn sinds 1 september 2022 op dezelfde campus gehuisvest in de Kasteelstraat te Sint-Niklaas, in de gebouwen van de vroegere Sint-Franciscus Lagere Oefenschool en de regentenafdeling. Deze samensmelting vroeg heel wat aanpassingen. De speelplaats van de Jonatanschool werd volledig heraangelegd, de lerarenkamer kreeg een grondige aanpassing,… Op de campus zijn nu een vierhonderdtal leerlingen.