Norma-nieuws 8 juni 2022

- De Durmenschool (nu ‘De Vlinderbloemschool) vierde het laatste weekend van mei zijn 150-jarig bestaan. Ter gelegenheid van dit jubileum verscheen een rijkelijk geïllustreerd boek ‘150 jaar Durmen’. Prof. Marc Van Uytfanghe en Mark De Block* zorgden voor de teksten en Marc Ronsse verzamelde het beeldmateriaal. Deze uitgave is een prachtig kijk- en leesboek over de geschiedenis van de school.

Meer info over het boek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en 0489422668

*Mark De Block werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.

Lees meer over Mark De Block op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 14 juli 2022 verzamelen de onderwijzers van diplomajaar 1960 in ‘Hotel de Lourdes’ te Oostakker, door corona een uitgestelde diamanten jubileumreünie van 2020.

-0-

- Op 24 mei 2022 overleed te Sint-Niklaas Annie Van Hende, weduwe van Gilbert Capens,(overleden op 5 april 2021). Ze werd geboren te Sint-Niklaas op 20 december 1939. Zij en haar gezin waren in augustus 1966 de eerste bewoners van de bungalow op de Hoge Kouter. Tot 1970 was Gilbert Capens de huisbewaarder op het 'buitengoed' van de Bisschoppelijke Normaalschool. Annie is de moeder van Jean-Paul en Benny, oud-leerlingen van de Normaalschool en van Betty, Benjamin en Myriam. Op 19 mei 1967 kwam door een smartelijk ongeval op Hoge Kouter het driejarig zoontje Benjamin Capens om het leven.

De uitvaart had plaats op 31 mei 2022 in Aula De Singel te Sint-Niklaas.

-0-

- Van 26 tot en met 29 mei werd de ‘1000 km voor Kom op tegen Kanker’. Armand Konings*  nam voor de zesde keer hieraan deel en dit jaar verzamelde hij voor zijn fietsproject 28 611 euro. Zijn verslagen van deze editie lees je op zijn site We trappen door. Ook Kurt Van Moeseke* nam met zijn team ‘Drij Wespen en een Gesneen Brood’ voor de derde keer deel aan deze ‘1000 km Kom op tegen Kanker’. Zijn team verzamelde 10 730 euro. Lees over hun project via volgende link:

https://www.de1000km.be/team/drij-wespen-en-een-gesneen-brood

*Armand Konings werd als regent Frans-Geschiedenis aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

Lees meer over Armand Konings op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’ – ‘Nieuws 2022’

*Kurt Van Moeseke deed zijn humaniorastudies menswetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool en voltooide die in 1985.

-0-

- Leo De Bock* had kort na Pasen een gesprek met Willem Vermandere over geloof, kunst en het leven: “Laten we stil zijn en houden van elkaar.”

Beluister deze podcast via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/willem-vermandere-laten-we-stil-zijn-en-houden-van-mekaar

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 juni 2022 overleed in het woonzorgcentrum ‘Populierenhof’ te Nieuwkerken-Waas Maria Maes, echtgenote van Hubert Puylaert* en moeder van An Puylaert*.Ze werd geboren te Sint-Niklaas op 22 april 1940. De uitvaartliturgie in de parochiekerk van O.L.Vrouw ten Bos te Nieuwkerken heeft plaats op zaterdag 11 juni 2022 om 9.30 uur.

Hubert Puylaert werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1957. An Puylaert werd als onderwijzeres gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1989.

-0-

- Deze maand juni zijn op verschillende tentoonstellingen beeldende constructies van Hugo Kaïret* te zien.

Van 8 tot 13 juni 2022 is hij met beeldende constructies aanwezig op de tentoonstelling, georganiseerd door Davidsfonds Kemzeke in ’t Koerken, Molenstraat 13 te Kemzeke. Er zijn ook natuurfoto’s van Ann Coppens te zien. De tentoonstelling is toegankelijk: woensdag 8 juni van 14 tot 17 uur, donderdag 9 juni van 10 tot 12 uur en van 19 tot 21 uur, vrijdag 10 juni van 14 tot 17 uur, zaterdag 11 juni van 14 tot 18 uur, zondag 12 juni van 10 tot 18 uur en maandag 13 juni van 10 tot 17 uur.

*

KIK organiseert een kunstwandeling in het dorp van Kemzeke langs de muziekwijk, een locatie met mooie waterpartijen, veel groen en natuur. Een 25-tal beeldhouwers, waaronder Hugo Kaïret, stellen elk een beeld tentoon.

Men kan dit beeldenparcours volgen op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni, telkens van 10:00 uur tot 18:00 uur.

*

Op 11 en 12 juni is er ook de tentoonstelling eindwerken, afstudeerprojecten van d’Academie Beeld. Op deze tentoonstelling zijn een 60-tal studenten van alle richtingen uit de 4de graad en specialisatie vertegenwoordigd zijn met hun jurypresentatie.

Deze tentoonstelling, waaraan Hugo Kaïret deelneem met zijn eindwerk schilderkunst, staat opgesteld in ’t Bau-huis, Slachthuisstraat 60 te Sint-Niklaas en is open op zaterdag 11 juni en zondag 12 juni, telkens van 14:00 uur tot 18:00 uur.

Aangezien deze drie activiteiten doorgaan op 11 en 12 juni zal Hugo Kaïret op zaterdag 11 juni aanwezig zijn op de tentoonstelling in ’t Koerken te Kemzeke en op zondag 12 juni in ’t Bau-huis te Sint-Niklaas.

-0-

- Ter gelegenheid van de Open tuinen van de Landelijke Gilden op 25 en 26 juni 2022 stelt Walter Rottiers* ook zijn vijvertuin met een oppervlakte van 13 are, open voor het publiek van 10 tot 18 uur. De tuin, 42 jaar oud, is gelegen Waterstraat 34d te 9220 Hamme.

*Walter Rottiers werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1972. Hij was onderwijzer in 'Het Laar' te Dendermonde, afdeling van het huidige Romerocollege (vroeger de BLO-school van het Heilig Maagdcollege te Dendermonde).

-0-

- Iga Swiatek, de huidige nummer één in het damestennis, won op 4 juni het grandslamtornooi Roland Garros. Dat heeft ze voor een deel te danken aan Dieter Calle* die haar rackets ‘tunet’, dat wil zeggen de rackets afstemmen op maat. Topspelers voelen elk verschil en willen dat hun rackets 100 procent identiek zijn aan elkaar. Van over de hele wereld vinden de tennistoppers hun weg naar Dieter Calle in Stekene. Momenteel heeft hij 80 topspelers die hun materiaal door hem laten tunen. En als je bedenkt dat een topspeler tot wel 60 rackets per jaar verslijt…

Naast zijn hoofdzakelijk werk met toppers heeft Dieter ook een samenwerking met de jeugdwerking van Tennis Vlaanderen, de Vlaamse tennisfederatie.

*Dieter Calle deed zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en beëindigde ze in het zesde jaar Menswetenschappen in 1989.

Lees meer over Dieter Calle op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 juni 2022 ging burgemeester van Temse, Luc De Ryck*, met pensioen. Op 30 mei woonde hij zijn laatste gemeenteraad bij, na er net geen veertig jaar te hebben gezeteld, waarvan 29 jaar als burgemeester. Er werd hulde gebracht en werd geprezen voor zijn grote kennis over de gemeente. Tevens werd hij geroemd om zijn verbindende factor net als zijn welbespraaktheid.

Bij de Vlaamse regering is een aanvraag ingediend om hem de titel van ereburgemeester toe te kennen.

*Luc De Ryck werd gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool als regent Nederlands, Engels, Duits in 1969.

Lees meer over Luc De Ryck op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’ – ‘Burgemeesters’.

-0-

Ter nagedachtenis van jeugdauteur Dirk Bracke werd op 4 juni 2022, de dag van zijn verjaardag, onder ruime belangstelling en in aanwezigheid van zijn echtgenote Marja Luyckx, door het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas een gedenkplaat ingehuldigd aan de gevel van de bibliotheek van De Klinge, zijn geboortedorp.

Dirk Bracke overleed in Stekene op 15 juni 2021 op 68-jarige leeftijd.

Dirk Bracke volgde de lagere Humaniora aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas (1965-1968), daarna een handelsopleiding

Lees meer over de inhuldiging op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’ – ‘Nieuws 2022’.

Lees meer over Dirk Bracke op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

Naar aanleiding van het Ignatiusjaar maakte Leo De Bock* een reeks audiodocumentaires onder de titel 'Tot meerdere eer van God: Jezuïeten in de Lage Landen'. Op 6 juni 2022 verscheen al de zevende aflevering: André Cnockaert s.j.: Ik heb 30 jaar tegen Mobutu gevochten.

Beluister de reeks audiodocumentaires via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/tot-meerdere-eer-van-god-jezuïeten-op-rust-audio

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 30 mei 2022 overleed te Beveren Georgette Van Schoote, weduwe van Roger Puylaert en moeder van Dirk, Guy en Raf Puylaert, oud-leerlingen van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool. Ze werd geboren te Vrasene op 19 mei 1938. De uitvaartliturgie had plaats op 3 juni 2022 in de Sint-Andreaskerk te Belsele.

-0-