Norma-nieuws 21 april 2022

- Van 26 tot en met 29 mei 2022 fietst Armand Konings* voor de zesde keer als solorijder de ‘1000 km voor Kom op tegen Kanker’. Voor dit fietsproject ten voordele van ‘Kom op tegen kanker’ verzamelde hij al € 25 594. Armand en zijn motivering voor dit project leer je beter kennen op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’ à ‘Nieuws 2022’.

*Armand Konings werd als regent Frans-Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1977.

-0-

- Op 10 april 2022 liep Hans Burm* de marathon van Rotterdam in een tijd van 03.02.26, dat is gemiddeld 13,88 km/h. In de categorie ‘master 55’ was dat een 21e plaats op 645 deelnemers. Een topprestatie voor een 56-jarige!

*Hans Burm werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987.

-0-

- Na 10 jaar directeur, waarvan 8 jaar in de Kunstacademie Lede, Erpe-Mere en Wichelen wordt Bart Jonkers*, oud-leerling van de lagere oefenschool en humaniora en zoon van oefenschoolonderwijzer Willy Jonkers, op 1 september stafmedewerker in Brussel bij Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten (OVSG).

*Bart Jonkers was leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool) (1982-1988) en Lagere Humaniora (1988-1991).

-0-

- Op 15 mei 2022, Dag van de Zorg, verwelkomt het Rode Kruisopvangcentrum Sint-Niklaas, Kasteelstraat 8 (de vroegere Normaalschool) iedereen op zijn opendeurdag vanaf 10 uur. Het opvangcentrum in Sint-Niklaas opende zijn deuren in 2001. Ze vangt families, alleenstaanden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen op.

-0-

- Na een lange periode van inactiviteit door Covid kan Eddy De Wilde* weer exposeren met zijn RhB Mirabernina. Op 30 april en 1 mei 2022 is hij met zijn modelspoorbaan op de Passions Ferrovaires am Kaeserberg in Granges-Paccot Fribourg (Zwitserland) en op 21 en 22 mei 2022 op ‘Dordt in Stoom’ in Dordrecht (Nederland).

*Eddy De Wilde werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

Lees meer over Eddy De Wilde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Jozef Boden* ging op 1 september 2021 met pensioen, maar in november 2021 stond hij al opnieuw gedurende 4 weken voor de klas om de corona-collega’s te vervangen in de Gemeentelijke Basisschool ‘De Sleutelbloem’ in Brecht. En nu in april 2022 springt hij weer bij om Oekraïnse kinderen in de school mee te begeleiden.

*Jozef Boden werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

Lees meer over Jozef Boden op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 7 april 2022 overleed op 96-jarige leeftijd Carla Legrand, weduwe van chirurg Emmanuel Koslowski (+1967) en moeder van Emmanuel, Michaël, Georges, Luc, Peter, allen oud-leerlingen van de Lagere Oefenschool en de Humaniora, en van Anne-Marie en Carla. Ze werd geboren te Peer op 5 november 1925. De afscheidsplechtigheid had plaats in de kerk Onze-Lieve Vrouw Bijstand der Christenen te Sint-Niklaas op 16 april 2022.

-0-

In 2021 was het vijfhonderd jaar geleden dat de flamboyante Ignatius van Loyola in Pamplona gewond werd door een kanonskogel. Het incident leidde tot zijn bekering en naderhand de oprichting van de Sociëteit van Jezus ofte de jezuïetenorde. De algemene overste van de jezuïeten heeft daarom een jubileumjaar afgekondigd dat loopt van 20 mei 2021 tot 31 juli 2022.

Naar aanleiding van het Ignatiusjaar maakt Leo De Bock* een reeks audiodocumentaires onder de titel 'Tot meerdere eer van God: Jezuïeten in de Lage Landen'. In 2 inleidende afleveringen vertelt pater Mark Rotsaert over het leven van Ignatius en zijn betekenis voor onze tijd.

Voor een tweede reeks van 8 afleveringen verbleef Leo August De Bock in het jezuïetenhuis in Heverlee waar Vlaamse jezuïeten op rust wonen. Hun gemiddelde leeftijd is 87 jaar. De meesten van hen waren missionaris. In veel terugblikken die in de media aan bod komen, ontbreekt een juiste inschatting van hun inspiratie en engagement en het gebeurt dat ze – zeer onheus - met het kolonialisme in één bak gekieperd worden. Deze reeks wil hen recht doen. Ze geeft hen een stem.

De eerste aflevering wordt op 25 april 2022 gepubliceerd en daarna wekelijks een nieuwe aflevering. Later dit jaar volgt een laatste reeks afleveringen waarin Leo De Bock op pad trekt met actieve jezuïeten in Vlaanderen en Nederland.

Beluister vanaf 25 april de reeks audiodocumentaires met 8 Vlaamse jezuïeten op rust via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/tot-meerdere-eer-van-god-jezuïeten-op-rust-audio

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Ter gelegenheid van Puivelde kermis 2022 is er een kunsttentoonstelling in de parochiezaal Kemzekestraat 18 te Puivelde van vier kunstenaars in vier verschillende disciplines. Naast Marleen Van Hemelrijck (beelden in brons), Hedwig De Guchteneire (beelden in steen) en Dirk Blommaert (pentekeningen) stelt ook Herman Slowack* zijn ambachtelijk gedraaide potvormen tentoon.

De tentoonstelling loopt van 14 tot en met 18 mei 2022 van 14 tot 18 uur (op 18 mei vanaf 12 uur).

*Herman Slowack behaalde in 1974 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij was er oefenschoolonderwijzer van 1974 tot 1979. Daarna werd hij leerkracht en vanaf 2003 directeur van de Gemeentelijke Lagere School te Sint-Pauwels.

Lees meer over Herman Slowack op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Oud-leraar Walter De Meyere* is tachtig. En op 20 april 2022 was het 50 jaar geleden dat hij de allereerste mannelijke omroeper was op de Vlaamse televisie. Maar op 4 juni 1972 was het omroepsprookje al uit.

*Walter De Meyere was leraar Nederlands en Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1 september 1963 tot 31 oktober 1963, in vervanging van Leo De Meulenaer, in legerdienst.

Als tachtigjarige leest Walter nog elke week luisterboeken in voor ‘Licht en Liefde’, gaat hij geregeld bridgen en lekker eten en rookt hij elke dag één sigaartje tijdens een wandeling die precies een halfuurtje duurt.

Lees meer over Walter De Meyere op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- André Verstraeten*, medestichter, oud-voorzitter en grote bezieler van VZW Durme, heeft nu ook een boek geschreven over de geschiedenis van het imposante kasteel en het park ‘Verloren Bos’ in Lokeren. Als actieve stadsgids in Lokeren kreeg hij de vraag om een wandeling uit te stippelen die het kasteel en het park ‘Verloren Bos’ en zijn omgeving zou aandoen. Uit heel wat opzoekwerk in archieven ontstond uiteindelijk dit boek.

Het boek kost amper 10 euro en is te koop bij Infopunt Toerisme aan de Markt in Lokeren.

*André Verstraeten werd in 1962 gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas als regent wiskunde-fysica.

Lees meer over André Verstraeten op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Norma-nieuws 2017’

-0-

- Oud-leraar Freddy Cloet* en zijn Rotary Club Sint-Gillis Stekene Camasiacum nodigt uit voor haar concert ‘Lady Linn’ op vrijdag 6 mei 2022 om 20 uur in zaal De Route in Sint-Gillis-Waas. Deze organisatie dient ter ondersteuning van de uitrusting van het Welzijnshuis Sint-Gillis-Waas voor voedselbedeling en vorming voor kansengroepen.

Tickets en/of steunkaarten via www.rccamasiacum.be

*Freddy Cloet was leraar Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1976 tot 1986.

Lees meer over Freddy Cloet op de site 'Norma-Klasgenoten' bij het menu-item 'Leraars'.

-0-

- Het informatieblad ‘Info Sinaai’ bestaat 50 jaar. (Lees hierover in ‘Nieuwsbrief 23 maart 2022.) In samenwerking met ‘Sinaai Leeft’ en de ‘Koninklijke Toneelkring Baudeloo’ presenteert het een ‘Revue & Zangavond’, een gezellige Sinaaise avond met optredens, sketches, muziek… op 22 en 23 april 2022 te 20 uur en op 24 april 2022 om 15 uur in OC Troelant. Stefan Van Pottelberge* van toneelkring Baudeloo en nog steeds in het geheugen als acteur bij de toneelvoorstellingen van de leraars in de Normaalschool tijdens de jaren ’80, verleent ook zijn medewerking, al is het met een bescheiden rolletje.

Inkom: 10 euro

*Stefan Van Pottelberge behaalde zijn onderwijzersdiploma in 1962 aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Van 01.09.1962 tot 30.09.1991 was hij onderwijzer aan de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool. Op 1 oktober 1991 werd hij directeur van de Basisschool O.L.Vrouw-Presentatie Watermolenwijk te Sint-Niklaas.

Lees meer over Stefan Van Pottelberge op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Oefenschoolonderwijzers’.

-0-