Norma-nieuws 8 april 2022

- Op 6 april 2022 werd het boek ‘Citadelpark’ van de bekende huisarts Marc Cosyns voorgesteld in de Monard te Gent. Met dit boek brengt hij een hommage aan het Citadelpark in Gent. Hij laat 100 bomen in het park zelf hun verhaal vertellen. Zo leer je het Citadelpark ontdekken en kom je onder meer te weten dat er 26 erg zeldzame soorten bomen leven. Het boek is rijk geïllustreerd met prachtige foto’s van fotograaf Leo De Bock*.

*Leo De Bock heeft zijn ganse opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool, naar de Humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 24 april 2022 is er in de Slangstraat 12 te Hamme, van 13 tot 18 uur, de tentoonstelling ‘De Broederschool’, bijna 100 jaar geschiedenis (vanaf 1927) van de Broederschool in Hamme met nog nooit getoonde archiefstukken.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling stelt oud-onderwijzer Geert Van Houte (gediplomeerd aan de normaalschool Glorieux te Oostakker) zijn boek voor ‘Ik ben één uit de duizend’. Het boek, met meer dan 400 pagina’s, vertelt aan de hand van honderden illustraties de rijke geschiedenis van de broederschool.

De eerste twintig jaar waren het uitsluitend broeders van de Congregatie Onze-Lieve-Vrouw van Oostakker-Lourdes die er lesgaven. Marcel De Grave, gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1955, was de eerste onderwijzer die niet studeerde in Oostakker. Meerdere onderwijzers met opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool van Sint-Niklaas volgden later zoals Georges Van Lysebetten (O1951), Odilon Van Houte (O1958), André Van Kerckhove (O1963), René Rottiers (O1967), André Van Houte (O1967), Paul Bogaert (O1978), Dirk Tassent (O1978), Guy Van Lysebetten (O1981), Thom Nelis (O1995).

Het boek (€ 24,95) kan besteld worden op rekening BE 94 9731 2970 9545 met vermelding ‘Eén uit de duizend’.

-0-

- Zondag 3 april 2022 zat de Sint-Gerolfkerk in Drongen afgeladen vol voor de aanstellingsviering van pastoor Jan Coppens*. Hij werd overgeplaatst van Erpe-Mere, waar hij meer dan 30 jaar actief was, naar de parochie ‘De Goede Herder’ in Gent-West (in de plaatst van E.H. Patrick De Baets* die in oktober 2021 werd benoemd tot pastoor van de parochie Beveren/Zwijndrecht). Jan Coppens is nu de pastoor van zo’n 60 000 Gentenaars in Drongen, Mariakerke, de Brugse Poort en Ekkergem, terwijl hij in Erpe met 5 000 inwoners begon.

*Jan Coppens werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1985.

Lees meer over E.H. Jan Coppens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Priesterroepingen’ en ‘Terloops’.

*Patrick De Baets werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1989.

Lees meer over E.H. Patrick De Baets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Priesterroepingen’.

-0-

- Dirk Bosschaert* nodigt uit voor de opera ‘Cupid and Death’ uitgevoerd door de afdeling Oude Muziek van d’Academie Podium Sint-Niklaas met de medewerking van het kamerkoor en de afdeling dans en woord. ‘Cupid and Death’ is een werk van Matthew Locke (1621-1677) en werd bewerkt door Koen Laukens en Jan De Saegher. Acteurs, dansers, zangers, instrumentisten slaan de handen in elkaar om dit Engelse baroktheater opnieuw tot leven te brengen. Dirk Bosschaert speelt in het orkest alt- en tenorblokfluit.

Uitvoeringen op vrijdag 22 april en zaterdag 23 april 2022 om 20 uur en op zondag 24 april 2022 om 15 uur in de Don Boscokerk, Gladiolenstraat te Sint-Niklaas.

Ticketverkoop via ticketshop.ticketmatic.com/cc_sintniklaas/shop Inkom: € 8

Meer info: https://podium.academiesintniklaas.be/activiteiten/opera-cupid-death-0

*Dirk Bosschaert beëindigde zijn humaniorastudies aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988. Naast muzikant is hij ook een kunstschilder.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site Norma-Klasgenoten bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- E.H. Dick den Blauwen*, deken van het dekenaat Eeklo en pastoor-moderator van de parochie H. Clara van Assisi wordt op 1 augustus ook benoemd tot pastoor van de parochies Kaprijke O.L.V.-Hemelvaart, Sint-Jan-in-Eremo Sint-Jan Baptist, Sint-Laureins Sint-Laurentius, Sint-Margriete  Sint-Margriet, Waterland-Oudeman Sint-Niklaas en Watervliet O.L.V.-Hemelvaart in opvolging van E.H. David Willems die in het dekenaat Sint-Niklaas een nieuwe opdracht kreeg. Deze benoeming loopt over een periode van zes jaar.

-0-

- Fredy Mels* nodigt uit voor een concert, getiteld ‘O Schöne Nacht’, verzorgd door de gemengde koren ‘Cantigilli’ van Sint-Gillis-Waas en ‘Melos’ van Melsele, onder leiding van Luc Martens. Op het programma staat avond- en nachtmuziek van de 16e eeuwse Arbeau tot de hedendaagse Bikkembergs. Aan de piano: Dinara Krukziener.

Het concert heeft plaats op 15 mei 2022 om 11.15 u in Onze-Lieve-Vrouwekerk te Melsele en om 19.30 u in de Sint-Egidiuskerk te Sint-Gillis-Waas.

In het koor zingen o.a. Kathleen Jonkers, alt (O1989), Paul Lippens, tenor (O1982), Eddy Van de Velde, tenor (O1989), Jo Germeau, bas (O1975), Fredy Mels,bas (O1976).

Kaarten voor deze concerten kunnen besteld worden via mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voorverkoop: € 10 – kassa: € 12 – kinderen -12: gratis

-0-

- Sedert 1 april 2022 is Kris Bels* met pensioen. Hij zwaaide op 31 maart 2022 af in de Vrije Basisschool ‘De Stap’ in Lauwe waar hij bijna koninklijk is binnengereden met een oldtimer en er een onvergetelijke en feestelijke dag mocht beleven. Zijn laatste werkdag was dus in alle opzichten geen werk- maar wel een feestdag.

*Kris Bels werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool Sint-Niklaas in 1981.

Lees meer over Kris Bels op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hoe is het met…?’

-0-

- De Erfgoeddag 2022 op 24 april staat in het teken van onderwijs. Archiefvrijwilliger en heemkundige Jan Lampaert* zet de geschiedenis van de verdwenen gemeenteschool van Massemen in de kijker. Klasfoto’s, schoolfoto’s, anekdoten en verhalen werden verzameld. De tentoonstelling is open van 10 tot 18 uur.

*Jan Lampaert werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983.

Lees meer over Jan Lampaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Luc De Ryck* zegt de gemeentepolitiek vaarwel. Op 1 juni 2022 zwaait hij af als burgemeester van Temse. In 1982 nam hij voor het eerst deel aan de verkiezingen en werd meteen schepen. In 1993 werd hij burgemeester.

*Luc De Ryck behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels-Duits aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1969.

Lees meer over Luc De Ryck op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’ à ‘Burgemeesters’.

-0-