Door mailingproblemen is deze nieuwsbrief niet verstuurd naar de personen die opgenomen zijn in de mailinglijst.

Wil je in de toekomst 'Norma-nieuws' en 'Norma-post' in je mailbox ontvangen, stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met de melding: Hernieuwing abonnee Norma-berichten.

Norma-nieuws 23 maart 2022

- De dichtbundel ‘Ingepolderd’ van Paul Vereecken* wordt eindelijk – door allerlei coronale omstandigheden al enkele keren uitgesteld – officieel voorgesteld op zaterdag 2 april 2022 in de zaal van de gemeentelijke bibliotheek, Kerkstraat 67 te Sint-Gillis-Waas om 15 uur. Een fijne namiddag poëzie met een verhaal, onderlijnd met een streepje muziek en songs van Salmon Trout bij teksten van de auteur. Er is mogelijkheid tot signeren van het boek.

Aanwezigheid graag melden via mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Paul Vereecken werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1976.

Lees meer over Paul Vereecken op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 1 april 2022 gaat Kris Bels met pensioen. Hij werd als onderwijzer gediplomeerd eind juni 1981 en op 15 juli 1981 trok hij naar Afrika om er les te geven (wiskunde, fysica, chemie, biologie) aan de Motse High School in Doornspruit, Zuid-Afrika. In 1983 werd hij verkoopchef van Evopan en van september 1985 tot 31 maart 2022 was hij leerkracht aan de Vrije Basisschool ‘De Stap’ in Lauwe.

-0- 

- Op 13 maart 2022 won Tom Hellemans* de 10 km ‘Bardelaereloop’ te Lembeke in een tijd van 34 minuten 44,05 seconden.Op 19 maart was hij present in Vlissingen voor het Zwemloopcircuit. Hij werd tweede in zijn categorie (500 m zwemmen en 5 km lopen). 

*Tom Hellemans deed zijn lagere school in de Oefenschool (wijk- en hoofdschool 1987-93). Daarna deed hij zijn humaniorastudies, de eerste vier jaar in de Normaalschool (1993-97), het vijfde in het College (1997-98) en het laatste jaar in de Berkenboom te Sint-Niklaas (1998-99). Lees meer over Tom Hellemans op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0- 

- Op 10 maart 2022 overleed in Vitaz Sint-Niklaas Ernest De Maesschalck. Hij werd geboren te Stekene op 6 mei 1938. Hij is de vader van Ernest, Bart, Jan en Piet De Maesschalck, oud-leerlingen van de Bisschoppelijke Normaalschool. Ernest was lange tijd voorzitter van het oudercomité van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool. 

-0-

- Het informatieblad ‘Info Sinaai’ bestaat 50 jaar.  Op 1 april 1972 verscheen voor het eerst ‘Info Kultuur’. Onderwijzer Emiel Aerssens* was er een halve eeuw geleden al bij toen vanuit de toenmalige Sinaaise culturele raad dit initiatief werd genomen. Een halve eeuw houdt men dat al vol en dat enkel met vrijwilligers en met steun van de lokale middenstand. Het informatieblad dat begon met een gestencild blad op A4-formaat is uitgegroeid tot een onmisbaar informatiebron voor het Sinaaise verenigingsleven.

In 2004 werd in Sinaai ook de Heemkundige Kring ‘Den Dissel’ opgericht. Emiel Aerssens* werd mede stichtend lid van de Heemkundige Kring evenals onderwijzer Etienne De Meester* die tevens voorzitter werd. Het tijdschrift ‘Sinaïtiek’ van de heemkundige kring werd uitgegeven als katern van het driemaandelijks blad ‘Info Sinaai’.

*Emiel Aerssens werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1959. Na één maand leerkracht in Beveren werd hij in oktober 1959 onderwijzer aan de Lagere School van het College te Sint-Niklaas.

*Etienne De Meester werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1957. Hij was onderwijzer en directeur aan de Lagere School in Sinaai.

Lees meer over Emiel Aerssens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Diplomajaren - onderwijzers - 1959’.

-0-

- Naast zijn onderwijsopdracht is Lieven De Bondt* acteur bij de toneelvereniging ‘De Catharinisten’ en in zijn eigen theater ‘StudioMatinee’ in Aalst. Je kan hem nog aan ’t werk zien in het toneelstuk ‘Er was eens iets anders’, een luchtige voorstelling waarin alle rollen in sprookjes worden omgedraaid. De voorstellingen zijn op 18, 19 25 en 26 maart 2022 in Zaal ’t Katrientje, Vooruitzichtstraat 1A te Aalst om 20 uur.

In april is Lieven ook te zien in ‘Dimmen’, een bewerking van ‘De getemde feeks’ van William Shakespeare. De voorstellingen zijn op 23, 28, 29 en 30 april 2022 en op 6 en 7 mei 2022 om 20 uur en op 24 april 2022 om 15.00 uur.

Inkomkaarten kun je online reserveren via catharinisten.be/reserveer-online

*Lieven De Bondt werd als regent sectie Nederlands gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1988.

Lees meer over Lieven De Bondt op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- De barokke Sint-Jozefkapel in Hamme Sint-Anna staat weer in de belangstelling na een inspectie van Monumentenwacht Vlaanderen. De Sint-Jozefkapel van 1709 is een materiële getuigenis van de oude verspreide traditie tot oprichting van een kleine bidplaats op initiatief van particulieren ingevolge een wens of gelofte en van het volkse gebruik om bij bezoek van dergelijke bidplaats om bijstand te verzoeken. De kapel is nog steeds een plek van volksdevotie tot Sint-Jozef. Dat is de verdienste van de Koninklijke Sint-Jozefgilde, met aan het hoofd deken (voorzitter) Thom Nelis* die er alles aan doet om de kapel te bewaren voor het nageslacht. Sinds 2019 werd één van haar grootste tradities nieuw leven ingeblazen door de bedeling van het Sint-Jozefsklokje. Het ‘gulden boek’ dat de gilde al sinds jaar en dag in haar bezit heeft, toont herinneringen aan verschillende feesten en personen. Zo is er in het boek een getekende pagina met handtekening van Panamarenko (15 augustus 2008).

De gilde staat nu voor noodzakelijke renovatiewerken.

Wie lid wil worden van de gilde kan contact opnemen met Thom Nelis.Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*Thom Nelis werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1995. Hij is ook betrokken bij de jaarlijkse Watermolentriatlon in Hamme, een organisatie van de basisschool KOHA Sint-Pieter te Hamme.

-0-