Norma-nieuws 15 januari 2022

- Op 11 januari 2022 overleed in het woonzorgcentrum Warlandis te Jette oud-leraar Guido Colpaert. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 19 december 1938. Hij behaalde in 1959 aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Moderne Talen en aan de KU Leuven werd hij in 1975 licentiaat Germaanse Filologie. Aan de Bisschoppelijke Normaalschool was hij sinds 1959 leraar in de Humaniora en later in het regentaat.

Lees de rouwbrief op de site: klik hier.

-0-

Op 23 december 2021 overleed te Grimbergen Kamiel D'Hooghe. Hij werd geboren te Vrasene (Beveren) op 17 november 1929. Hij volgde de kostersopleiding aan de Bisschoppelijke Normaalschool en werd als koster-organist gediplomeerd in 1947. Hij werd een wereldbekend organist.

De uitvaart- en dankplechtigheid had plaatst in de Basiliek van Sint-Servaas te Grimbergen op 30 december 2021 om 10 uur.

Lees meer over Kamiel D’Hooghe op de site bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Een gloednieuwe cd ‘Wie bemint zingt’ verscheen op 15 december 2021. Leo De Bock* leefde een week mee met de monniken van de Sint-Sixtusabdij in Westfleteren. Hij maakte er unieke opnames van hun gezangen, gebeden en orgelmuziek. De mooiste 29 fragmenten zijn gebundeld op deze cd. De cd is tijdelijk uitverkocht en zal weer beschikbaar zijn vanaf 15 januari 2022. Te bestellen bij uitgeverij Halewijn NV te Antwerpen. € 16

*Leo De Bock heeft zijn hele opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool naar de humaniora (Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979).

Lees meer over Leo De Bock op de site bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- In Basisschool De Hoge Geest in De Klinge van directeur Bart Weemaes* werd twee achtereenvolgende nachten, 28 en 29 december 2021 ingebroken. De inbreker slaagde er de eerste nacht in binnen te dringen in een container waar hij meerdere computers meenam. Hij probeerde ook binnen te dringen in de klaslokalen, maar dat is hem niet gelukt. De tweede nacht slaagde hij er niet meer in om iets buit te maken. Bij de inbraken werd heel wat schade aangericht aan de beveiligingsapparatuur en aan deuren en glasramen. Ook de andere basisscholen in De Klinge kregen al ongewenst bezoek. De dader is inmiddels al gegrepen.

*Bart Weemaes werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1988 en sinds 2005 directeur van de Basisschool De Hoge Geest.

-0-

Op 14 december 2021 werd de Albert Van Hoeij Strasse in het Duitse  Blankenburg officieel ingehuldigd. Het is een eerbetoon aan Albert Van Hoeij*, de verzetsheld uit Stekene die zich groots inzette voor herinnering én verzoening na Wereldoorlog II. De straat die nu naar Albert Van Hoeij werd genoemd, verbond het concentratiekamp met de ondergrondse wapenfabriek die de codenaam ‘Klosterwerke’ kreeg.

*Albert Van Hoeij werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1943. Hij overleed op 25 januari 2019 op 95-jarige leeftijd.

Lees meer over Albert Van Hoeij en de inhuldiging van de Albert Van Hoeijstrasse op de site bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’ en bij ‘Nieuws 2022’.

-0-

- Voor het vierde opeenvolgende jaar werd in 2021 het jeugdboek ‘Mijn neefjes zijn wolven’ van Wally De Doncker* opgenomen in de Chinese top 100 van beste kinderboeken voor 8-10-jarigen. Het boek verscheen in België in 1998.

 *Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1979.

-0-

Op 27 januari 2021, gedichtendag, verschijnt de allereerste verzamelbundel van leden van de poëzie- facebookgroep ‘Wie goedgezinde woorden zaait’ met werk van zijn dichters. Het bundel draagt dezelfde naam als de facebookgroep en werd samengesteld door Hilde De Paepe en is met zes thematekeningen binnenin van Luc Van den Branden*. Kostprijs: € 15 (+eventuele verzendingskosten) te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Luc Van den Branden werd als regent Nederlands-Engels-Godsdienst gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1983

Lees meer over Luc Van den Branden op de site bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten.

-0-

- Jeugdauteur Frank Pollet* en zijn echtgenote Moniek Vermeulen schreven het scenario van het hilarisch stripverhaal ‘De Familie Blet tikt door’. De tekeningen zijn van Wout Melvin Schildermans. Het boek is nu in druk en ligt volgende maand in de boekhandel. 

*Frank Pollet deed zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er in 1980 het diploma regent Nederlands, Engels, geschiedenis.

-0-

- Overleden oud-leraars van de Bisschoppelijke Normaalschool in 2021

            André Beghyn         (°11.10.1933 +18.09.2021)

            E.H. Hugo Verbeke (°19.02.1930 +24.12.2021)

Bewaar hen in uw herinneringen.

-0-