Norma-nieuws 20 november 2021

- Jacques Zaman*, directeur van de Vrije Basisschool Sint-Vincentius in Gijzegem ging op 1 november 2021 met pensioen. Hij was gedurende 30 jaar directeur van de school. Bij zijn afscheid op 29 oktober 2021 kreeg hij een hele show gepresenteerd. Alle kinderen waren verkleed als directeur. Dat zorgde voor een vrolijke en mooie laatste schooldag.

*Jacques Zaman volgde de menswetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool en behaalde er in 1980 het diploma van onderwijzer.

-0-

- In de inkomhal van de groepspraktijk van dokter Mertens in Bonheiden kun je creaties bewonderen van Hubert De Smet*. Nu zijn er twee creaties te zien: ‘Hoop in bange dagen’ en ‘Licht in de corona-jungle’, (acryl 50 x 50), abstracte titels, aangepast aan een doktersomgeving waar corona ‘kind aan huis’ is. Leaflets in de inkomhal geven meer duiding bij de creaties aan belangstellenden. Een originele manier van een mini-expositie.

*Hubert De Smet behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1958. Na verdere studies werkte hij als chemicus in de petrochemie.

Lees meer over Hubert De Smet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Op 10 november 2021, op de vooravond van Wapenstilstand, herdacht Hamme de honderdste verjaardag van het oorlogsmonument op het Koning Albertplein, het toenmalige Statieplein (ingehuldigd op 14 augustus 1921) in Hamme, met een viering en een expo-wall die geopend werd door burgemeester Herman Vijt*. Hammenaar Hugo De Looze*, historicus, oud-journalist en oud-leraar, schreef een boek over de honderdjarige geschiedenis van dat ‘Monument van de vergeten helden’: ‘Naoorlogse feesten in Hamme’. Het oorlogsmonument is een blijvende herdenking van de 54 gesneuvelde Hamse soldaten en de ruim 120 gestorven opgeëiste burgers.

Het boek kost € 15. Info: 0476-28.98.82

*Hugo De Looze was leraar aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1975 tot 1978 in de Menswetenschappen en gaf het keuzevak ‘moderne technieken’.

Lees meer over Hugo De Looze op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Leraars’.

*Herman Vijt behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980. Sinds 2010 is hij burgemeester in Hamme.

Lees meer over Herman Vijt op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen - Burgemeesters’.

-0-

Op 29 oktober 2021 overleed in het UAZ in Edegem broeder Lodewijk (Louis) Verschueren (broeder van Liefde). Hij werd geboren te Merksplas op 17 oktober 1941. Hij werd broeder van Liefde op 19 juli 1962. In 1967 behaalde hij het diploma van regent aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

De afscheidsplechtigheid in de kerk van Sint-Simon en Sint-Judas te Gentbrugge, had plaats op 6 november 2021.

Lees meer over broeder Lodewijk Verschueren op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Op 10 november 2021 werd E.H. Jan Coppens* benoemd als lid van de dekenale equipe van het dekenaat Gent en tot pastoor-moderator van de parochie De Goede Herder (Gent-West) (de vroegere parochie van E.H. Patrick De Baets*). De parochie omvat Drongen Sint-Gerulphus, Mariakerke O.L.Vrouw, Gent Sint-Martinus. De benoeming loopt over een periode van zes jaar.

*Jan Coppens werd als regent Nederlands-Engels gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1985.

Lees meer over E.H. Jan Coppens op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Priesterroepingen’ en ‘In de kijker’.

*Patrick De Baets werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1989.

Lees meer over E.H. Patrick De Baets op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Priesterroepingen’.

-0-

- In november 2021 werd de jaarlijkse nieuwsbrief verstuurd van ‘vzw Kalasi’, opgericht door Bert De Wolf* en enkele medewerkers, met als doel het verbeteren van de onderwijskwaliteit in 12 scholen in de provincie Kongo-Central in de Mayombe-regio. In de nieuwsbrief lees je de gerealiseerde doelstellingen in 2021.

Wil je deze nieuwsbrief lezen of wil je meer weten over dit prachtig project, surf dan naar de site www.kalasi.be.

*Bert De Wolf behaalde in 1968 het diploma van regent Frans-Geschiedenis-Godsdienst aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Als licentiaat Pedagogische Wetenschappen kwam hij terug naar de Normaalschool en werd er leraar tijdens het schooljaar 1975-76.

Lees meer over Bert De Wolf op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Leraars’, ‘Nieuws 2017’ en ‘Nieuws 2018’.

-0-

- Op 2 november 2021 is thuis te Sint-Niklaas zachtjes ingeslapen Gunther Wauman op 64-jarige leeftijd. Hij was oud-leraar wiskunde aan het Koninklijk Atheneum in Sint-Niklaas. Van 1963 tot 1969 was hij leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool en was hij zes jaar lang de primus van de klas.

Er werd afscheid genomen in intieme kring.

-0-

- In november 2021 maakte Leo De Bock* weer een nieuwe documentaire: ‘Pleidooi voor God – Pelgrim Christine Timmermans’. Je kunt deze bekijken en beluisteren via volgende link:

https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/video/bekijk-de-documentaire-pleidooi-voor-god-christine-timmermans

*Leo De Bock heeft zijn ganse opleiding gekregen in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas: van de lagere oefenschool, naar de Humaniora

(Menswetenschappen) en regentaat Nederlands, Engels, Duits (1979). 

Lees meer over Leo De Bock op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Het zijn drukke tijden voor Geert Vandenhende*, voorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap en coördinator van het ‘Huis van de Sint’ in Sint-Niklaas. Met de coronapandemie moeten heel wat schikkingen getroffen worden.

De ‘Dag van de Sint’ op 14 november op de Grote Markt werd een eendaags stadsfestival op kindermaat.

Een bezoek aan het ‘Huis van de Sint’ is heel beperkt en volgens strenge coronamaatregelen. Er zijn dit jaar geen schoolbezoeken. Vrije bezoeken zijn mogelijk, maar alles is hiervoor al volzet.

Marc Boon*, bedenker van het showconcept en het scenario, is tevens ringmaster in het circus ‘Sint in de piste’, een 90 minuten durende show op 20, 21, 27 en 28 november 2021, telkens om 10.30 uur, 14.00 uur en 17.00 uur. Hij is dat ook in het ‘Wintercircus Vlaanderen’, een 120 durende show vol wereldacts op 25 en 26 november om 20.00 uur in de circustent op de Grote Markt in Sint-Niklaas.

Meer info vind je op sintindepiste.be en op wintercircusvlaanderen.be

*Geert Vandenhende werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1984.

*Marc Boon behaalde het diploma van regent Nederlands, Geschiedenis en Economische Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1991.

https://www.andreasboel.be/normal