Norma-nieuws 22 oktober 2021

- Op 23 september 2021 overleed te Sint-Niklaas Marc Valcke, oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool (1960-1966). Hij werd geboren te Antwerpen op 20 januari 1954.

-0-

- Nadat op 26 september 2021 op het voorplein van De Koolputten Kunstforum, nabij de Mirabrug de inhuldiging en onthulling plaats had van een poëziepaneel met het gedicht over tram H van Staf De Wilde*, werd op 1 oktober 2021 een tweede poëziepaneel onthuld aan de graanmolen Grote Napoleon in Hamme in de onmiddellijke nabijheid van het oude tramstation, ook met een gedicht van Staf De Wilde*: ‘Een afgeschafte tram’.

Beide poëziepanelen zijn een herinnering aan de tramlijn Hamme – Antwerpen, ‘tramlijn H’ genoemd, die van 1904 tot 1959 in gebruik was. In 1904 reed de eerste tram over de Mirabrug naar Temse, de eerste fase van het traject. In 1908 was de lijn in gebruik tot Linkeroever, het keerpunt. Op19 september 1959 stak de laatste tram de Durmebrug over en werd de dienst sindsdien verzekerd door autobussen.

*Staf De Wilde is afkomstig van Hamme en behaalde in 1967 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Hij studeerde later verder en werd licentiaat Germaanse filologie..

Lees meer over Staf De Wilde op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- De Belseelse Kunstvrienden houden hun jaarlijkse tentoonstelling in de zaal van ‘De Klavers’, Sint-Andriesstraat 4 te Belsele (Sint-Niklaas) van donderdag 11 november 2021 tot zondag 14 november 2021, telkens van 09.00 uur tot 18.00 uur. 17 deelnemers stellen hun nieuw werk voor, waaronder Dirk Bosschaert*.

Dirk Bosschaert deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988.

Lees meer over Dirk Bosschaert op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Nog tot 5 november 2021 is er in de sporthal Hemelrijk te Essen een tentoonstelling rond volleyballer Willy Gommeren*. Deze tentoonstelling is bedoeld als een ‘in memoriam’ aan een groot sportman. Organisator is Francis Claessens*.

*Willy Gommeren, als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1969, overleed op 28 augustus 2020 op 71-jarige leeftijd. Hij ging de geschiedenis in als de beste Belgische topvolleybalspeler.

Lees nog meer over Willy Gommeren op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Hobby’s & Talenten’ en ‘Nieuws 2020’.

*Francis Claessens werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1967 en was medespeler van Willy Gommeren bij volleybalclub Dosko Essen.

Lees meer over Francis Claessens en Willy Gommeren op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Normaalschool - Sport - Volleybal’.

-0-

- Het TV-cultuurprogramma ‘Affiche’ op Ment-TV met presentator Marc Boon* is te bekijken elke woensdag om 21.00 uur en zondag om 17.00 uur.

*Marc Boon behaalde aan de Bisschoppelijke Normaalschool het diploma van regent Nederlands, Geschiedenis en Economische Wetenschappen in 1991.

Lees meer over Marc Boon op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

Op zaterdag 30 oktober 2021 demonstreert Dirk Bosschaert*, in samenwerking met Lucas Creativ, de Vlaamse schildertechniek uit de 16e-18e eeuw.

De demonstratie vindt plaats van 14.00 tot 17.00 uur in de winkel van Lucas Creativ, Laagstraat 6 te Temse. Deze demo is toegankelijk voor iedereen.

Lees hier meer over op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

*Dirk Bosschaert deed zijn humaniorastudies (economie) aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1982 tot 1988. Sinds 2006 is hij tijdens de weekends lesgever in deze 'Vlaamse olieverfschildertechniek' in een privéatelier bij Lucas Creativ in Temse.

-0-

Het lerarentekort in het onderwijs is schrijnend. Bart De Smet* wilde daar iets aan doen en hij maakte een carrièreswitch. Na vele jaren werk als verkoper bij autobedrijf Rapid in Temse staat hij vanaf 18 oktober 2021 als leerkracht voor de klas in de Vrije Technische School in Sint-Niklaas (VTS3 – buitengewoon secundair onderwijs).

*Bart De Smet was leerling van de Lagere Oefenschool (wijk- en hoofdschool 1987-1993) en volgde de eerste graad humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool (1993-1995). De tweede graad volgde hij de biotechnische opleiding in de Broederschool Sint-Isidorus, Weverstraat te Sint-Niklaas. In de derde graad volgde hij een technische opleiding bakkerij aan Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij ook zijn diploma secundair onderwijs behaalde. Een zevende specialisatiejaar bakkerij volgde hij aan het Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen (PIVA). Zes jaar geleden begon hij de specifieke lerarenopleiding (SLO) voor volwassenen aan de CVO Panta Rhei te Gent en twee jaar later behaalde hij er zijn diploma van leraar. Een indrukwekkend parcours. We wensen hem veel succes, waardering en voldoening in het onderwijs.

-0-

- Freddy Cloet*, voorzitter ‘Dienst aan de gemeenschap’ van Rotary Club Sint-Gillis-Stekene Camasiacum, nodigt uit voor de Rotary Quiz 2021 op zaterdagavond 4 december 2021 te 20.00 uur in Centrum De Route, Stationstraat 201 te Sint-Gillis-Waas. Meer inlichtingen vind je op www.rccamasiacum.be.

*Freddy Cloet was leraar Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool van 1976 tot 1986.

Lees meer over Freddy Cloet op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij de menu-items ‘Leraars’ en ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Wally De Doncker* spreekt op de ‘IBBY-Nederland’-samenkomst op 29 oktober 2021 in het Kunstenmuseum Den Haag. Zijn onderwerp: ‘De ‘scouts’ van de kinder- en jeugdliteratuur’. IBBY = De International Board on Books for Young People. Het dient als internationaal netwerk van mensen die professioneel met kinderboeken en leesbevordering bezig zijn.

*Wally De Doncker werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1979. Van 2014 tot 2018 was hij president van IBBY Internationaal.

Lees meer over Wally De Docker op de site ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-items ‘Bekende oud-leerlingen’, ‘Nieuws 2018’ en ‘Nieuws 2019’.