Norma-nieuws 23 februari 2021

- Het boek ‘Straks doet het geen pijn meer’ van Dirk Bracke* dat verscheen in januari 2001 wordt verfilmd door Adil Arbi en Bilall Fallah waarvan de opnames starten in 2022. Dit filmduo verfilmde al het jeugdboek ‘Black’ van Dirk Bracke, waarmee Adil en Bilall de filmwereld veroverden en hun carrière lanceerde in de Verenigde Staten.

Hans Herbots verfilmde ook al in 2010 het boek ‘Het engelenhuis’ van Dirk Bracke.

*Dirk Bracke volgde de lagere Humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas (1965-1968) en volgde daarna een handelsopleiding.

Lees meer over Dirk Bracke op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 4 februari 2021 overleed zanger Kris De Bruyne. Zijn grootvader Emiel De Bruyne*(1873-1942) werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1892 en was onderwijzer aan de gemeentelijke jongensschool van Kruibeke. De vader van Kris, Arthur De Bruyne was ook onderwijzer, gediplomeerd aan de Normaalschool van de Broeders van Liefde in Oostakker.

Lees meer over Emiel De Bruyne op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Pas nu bekend: onderwijzer Gilbert De Maesschack, gediplomeerd in 1958, overleed te Gent op 29 juni 2019. Hij werd geboren te Zaffelare op 18 december 1939 en was oud-leerkracht van het Sint-Barbaracollege te Gent. Op 30 juni 1999 ging hij met pensioen.

-0-

- Het recentste boek van Dirk Bracke* ‘De oversteek’ is gedrukt in 2019 en het zou in De Klinge voorgesteld worden. Maar er was toen opeens corona en tot overmaat van ramp is de uitgeverij kort daarna failliet gegaan. Daardoor zijn alle boeken geblokkeerd en is het boek nergens te verkrijgen tot na de afhandeling door de curator.

Dirk Bracke schreef dit boek samen met jeugdschrijver Herman Van Campenhout. Rita Passemiers* zorgde voor de informatie en de controle erop. Haar grootvader vertrok destijds in het station van De Klinge om naar Amerika te emigreren. Dit authentieke levensverhaal werd gecombineerd met een parallel verhaal van mensen die Liberia ontvluchten.

In de krant van 10 februari 2021 lezen we nu ook dat jeugdauteur Dirk Bracke zijn schrijverscarrière noodgedwongen stopt omwille van gezondheidsproblemen.

Lees meer over Rita Passemiers op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Leraars’.

Lees meer over Dirk Bracke op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Op 1 maart 2021 gaat oud-leraar Eric Balthau* met pensioen. Hij is leraar en archivaris aan het College in Sint-Niklaas.

*Eric Balthau was van 1 september 1983 tot 31 augustus 1986 deeltijds leraar geschiedenis in de hogere cyclus van de Bisschoppelijke Normaalschool.

Lees meer over Eric Balthau op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Leraars’.

-0-

- In februari 2021 kregen we een stevige winterprik, maar die valt niet te vergelijken met de winter van 1962-63. E.H. Antoine Rubbens herinnert zich die winter nog heel goed. Hij werd toen op 1 november 1962 benoemd tot leraar opvoedkunde aan de Bisschoppelijke Normaalschool in vervanging van E.H. Roger Beirnaert die directeur werd van de Normaalschool. Die winter van 1962-63 was de koudste winter in België en gans Europa sinds 1789. Het begon al in december. Op 8 december vroor het al 10 graden onder nul en op 2de Kerst viel de eerste sneeuw. Achttien dagen sneeuwde het en al die sneeuw bleef liggen. Tot de eerste week van maart bleef het vriezen en pas vanaf 8 maart begon het te dooien. 71 dagen en nachten aan een stuk raakte het kwik niet boven het vriespunt.

-0-

- Op 4 februari 2021 overleed in het WZC Den Anker te Serskamp Magda De Vusser, echtgenote van oud-onderwijzer Achiel De Vuyst (O1959). Magda werd geboren te Wetteren op 18 maart 1944. Een afscheidsplechtigheid had plaats in intieme kring in de parochiekerk te Massemen op vrijdag 12 februari 2021.

-0-

- Op 14 februari 2021 overleed thuis in Goeferdinge onverwacht Erick Dupont. Hij werd geboren te Steenhuize-Wijnhuize op 15 juni 1936. Hij behaalde het diploma regent Nederlands-Geschiedenis aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1961. Hij was jarenlang leraar aan het Sint-Jozefinstituut in Geraardsbergen. In 1984 werd hij in Gent tot diaken gewijd. Hij was nu diaken op rust.

Lees meer over Erick Dupont op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Dank zij het populaire tv-programma ‘Liefde voor Muziek 2021’ op VTM (15 februari) kwam Philippe Robrecht* weer in de belangstelling te staan. Willy Sommers coverde zijn lied ‘Magie’, en meteen werden Willy Sommers, Philippe Robrecht en zijn lied ‘Magie’, hit uit 1993, naar de top van de hitlijsten gekatapulteerd.

-*Philippe Robrecht woont al jaren teruggetrokken op het Ierse eiland Inishbofin, een godvergeten eiland met nog geen tweehonderd bewoners op drie kwartier varen van de Ierse westkust. Hij heeft er een muziekstudio (www.rcstudio.be) en een gastenverblijf.

Philippe Robrecht werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1987.

Lees meer over Philippe Robrecht op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

In november 2020 verscheen het nieuwe album '2020' van Philippe Robrecht*. Het album werd opgenomen in zijn eigen 'R & C Studio' in Inishbofin, een eiland in Ierland. De cd '2020' is een mix van nieuwe liedjes, gekruid met Ierse en Vlaamse ingrediënten, stemmen, blazers en vele grote en kleine snaren.

Op 21 februari 2021 wou Philippe zijn nieuwe album voorstellen in 't Ey te Belsele, maar omwille van de coronacrisis is dit uitgesteld.

Lees hier meer over op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Op 18 februari 2021 overleed in het woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt te Roosdaal Etienne Serverius*. Hij werd geboren te Sint-Niklaas op 13 augustus 1941.

*Etienne Severius werd als regent Moderne Talen gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1963. Hij is oud-leraar Frans in Sint-Carolus te Sint-Niklaas.

Lees meer (met rouwbrief) op de site https://www.andreasboel.be/normal bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-