Nieuwsbrief 27 januari 2021

- In november 2020 ging de 10e editie van de Priester Daens Vredesloop in Aalst niet door. In de plaats kwam er een coronaproof alternatief. Vredeshuis Aalst stippelde in samenwerking met andere verenigingen een wandelroute van 9 km uit langs 29 historische en symbolische plaatsen. Stefaan Van Den Abbeele* van Vredeshuis Aalst schreef in een verzorgde wandelbrochure nog onbekende geschiedenissen over oorlog en vrede van de stad Aalst. Deze wandelgids (48 A5 pagina’s - € 3) is verkrijgbaar in het infokantoor toerisme Aalst, de Standaard boekhandel en bij Emmaüs.

Wil je Aalst op eigen tempo verkennen? Deze brochure biedt een interessante en hoopvolle bril. Want de geschiedenis leert ons dat elke zwarte bladzijde uiteindelijk omgedraaid wordt. Geweld heeft nooit het laatste woord. Vroeg of laat staan mensen op tegen machtsmisbruik en onrechtvaardigheid. Zelfs dictators die vast in het zadel zitten, worden ooit de laan uitgestuurd en wereldrijken die onoverwinnelijk leken, kwamen ooit aan hun einde.

- *Stefaan Van Den Abbeele werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1978.

-0-

- Sinds 18 oktober 2020 is kunstenaar keramist-beeldhouwer Leo Van der Heyden* ‘Ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat’. De klimaatambassadeurs ondersteunen het engagement waar ‘Grootouders voor het Klimaat’ voor staat, d.w.z. dat ze bezorgd zijn om de gevolgen van de klimaatontwrichting. Dat ze elke gelegenheid aangrijpen om de maatschappij te helpen dit grote probleem serieus te nemen.

De ambassadeurs komen uit alle hoeken van de samenleving en ze willen met hun engagement, bekendheid en expertise de maatschappij van morgen een duw in de rug geven. (Sinds 4 juni 2020 is ook germanist en cultuurfilosoof Marc Colpaert, broer van oud-leraars Hector en Guido, ‘Ambassadeur van de Grootouders voor het Klimaat’.)

- *Leo Van der Heyden werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1975.

Lees meer over Leo Van der Heyden op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Hobby’s & Talenten’.

-0-

- Jo Van Eetvelde* maakte ter gelegenheid van Kerst en Nieuwjaar op het orgel een persoonlijke versie van ‘We wish you a Mary Christmas and a happy New Year’.

De fantasia is opgebouwd met de bekende melodie in verschillende toonsoorten en versies; de tekst ‘and a happy’ wordt vele keren gebruikt om de spanning op te bouwen. Tussendoor is er een vrolijke variant van ‘We wish you’ met als voorlopig hoogtepunt de statische bekende melodie ook nog eens onderbroken door enkele ‘and a happy’ om te eindigen met het majestatische ‘and a happy new year’.

Je kunt deze ‘Fantasia ‘We wish you a Mary Christmas and a happy New Year’ beluisteren via volgende link: http://www.van-eetvelde.be/orgelklanken-daknam

- *Jo Van Eetvelde behaalde het diocesane kosterdiploma aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1953.

Lees meer over Jo Van Eetvelde op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Bekende oud-leerlingen’.

-0-

- Ken jij ‘Pasta alla Norma’? In de Norma-eetzaal hebben we dit nooit gegeten. Volgens Wikipedia is het een Italiaans pasta- en auberginegerecht. Het is een typisch gerecht van de Siciliaanse keuken, oorspronkelijk gemaakt in Catania, Sicilië, Italië. Het originele recept is gemaakt met macaroni, tomaten, gebakken aubergines, geraspte ricotta salata-kaas en basilicum.

-0-

- ‘Jo en Karin: vakbondsafgevaardigden in hart en nieren’. Zo staat te lezen in het laatste ledenblad ‘Basis’ van COV, 16 januari 2021.Jo De Wolf* en zijn echtgenote Karin zijn beiden COV-vakbondsafgevaardigden en zorgleerkracht in Sint-Anna Goetheschool op Linkeroever en wonen in Wechelderzande. Beiden zijn ook bestuurslid van de grootste Antwerpse COV-kring KOG (Katholieke onderwijzersgild), en doen het secretariaatswerk.

Het artikel sluiten ze af met volgende quote: “Wij kijken nog steeds en al jàren uit naar de dag dat men ‘het onderwijs’ echt aantrekkelijker gaat maken, met schrapping van onnuttige taak- en administratiebelasting. We hopen dit nog te kunnen meemaken.”

- *Jo De Wolf werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1985.

-0-

- Ken jij Mamadou N’Diaye nog? Het is de ‘kraker’, oneerbiedige naam voor chiropractor in Roubaix die een onconventionele manuele praktijk beoefende bij de behandeling van allerlei kwalen. De patiënten kwamen bij hem van einde en verre. Achiel De Vuyst*, onderwijzer en vader van een patiënt, volgde Mamadou jarenlang. Vanaf 1975 werd hij zijn assistent en vertaler voor de vele Belgische patiënten tot aan de dood van Mamadou in 1985. Achiel schreef een biografisch boek over Mamadou dat ook vertaald werd in het Frans (Mon ami Mamadou, 1979) en een tweede boek waarin de technieken (chiropractie) van Mamadou, de processen, de getuigenissen en dankbetuigingen, voorzien van foto’s, worden beschreven (Genezende Handen, 1980).

36 jaar na de dood van Mamadou wordt een documentaire van 52 minuten over hem uitgezonden op televisie. Achiel De Vuyst werkte intens mee aan deze documentaire: ‘Diffusion Mamadou’. Deze reportage wordt uitgezonden op 1 februari 2021 op France 3 Région Hauts-de-France om 23.00 u en op 5 februari 2021 om 9.15 u. Op RTBF 3 op 20 februari 2021 (uur staat nog niet vast) in het programma “Fenêtres sur documentation”.

- *Achiel De Vuyst werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1959.

-0-

- Kinderen kunnen een boeiende poëziewandeling maken in Kasteelpark Berlare en Boerenkrijgpark Overmere. De kinderpoëzieroute is een parcours met tien haltes waarop kinderen een gedicht van Frank Pollet* kunnen lezen. De route is vrij toegankelijk tot 7 februari 2021.

- Beluister het podcastverhaal ‘Waasmonster’ van Frank Pollet* via www.sprekendwaasland.be

- *Frank Pollet behaalde het diploma van regent Nederlands-Engels aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1980.

-0-

- Leo De Bock* maakte voor Kerknet tijdens de kerstperiode 2020 in de gevangenis van Beveren een audiodocumentaire in 4 afleveringen: ‘Het verdriet van den bak: Gij heb mij bezocht’. Leo geeft een indringend beeld van het werk van aalmoezeniers en de betekenis ervan voor gedetineerden.

Je kunt deze audiodocumentaire beluisteren via deze link: https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/audio/het-verdriet-van-den-bak-gij-hebt-mij-bezocht-audiodocu

- *Leo De Bock is oud-leerling van de Sint-Franciscus Lagere Oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool (1965-1971). Hij deed daarna in de Normaalschool zijn humaniorastudies (1971-1977) en het regentaat Nederlands - Engels - Duits (1977-1979).Hij werkte 20 jaar voor de VRT: als documentairemaker, netmanager van Canvas en Ketnet en hoofdredacteur van de televisienieuwsdienst.

-0-

Op 4 januari 2021 verscheen bij Uitgeverij Elikser in Leeuwarden het boek ‘De meester van het leven’, geschreven door Peter Knapen*. Peter deelt voor het eerst zijn fascinatie voor de innerlijke wereld van de mens, en voor de inspiratie die ons vanuit de psychologie, filosofie en spiritualiteit wordt geschonken.

Het boek is nu al verkrijgbaar in de boekhandel voor € 26.95.

- *Peter Knapen deed zijn basisopleiding vanaf het vierde leerjaar in de lagere oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool (1970-1973).

Lees meer over Peter Knapen en zijn boek op de website ‘Norma-Klasgenoten’ bij het menu-item ‘Nieuws’.

-0-

- Op 19 januari 2021 overleed te Sinaai Peter Mariman (°Sint-Niklaas 10.06.1956 +Sinaai 19.01.2021). Hij is oud-leerling van de lagere oefenschool van de Bisschoppelijke Normaalschool (1962 – 1973).