- Begin november 2019 stond de teller van de site ‘NORMA-Klasgenoten’ op 2 000 000 bekeken hits (twee miljoen!). Inmiddels staat de teller al op 2 006 773. Een aanmoedigend aantal om door te gaan.

                                                                                 -0-

- Nog tot 23 november 2019 houdt voormalig journalist, historicus en oud-leraar van de Normaalschool Hugo De Looze* een fototentoonstelling over de Hamse Vredefeesten na de Eerste Wereldoorlog in het nieuw Administratief Centrum aan de Nieuwstraat in Hamme. Hugo De Looze focust er op het inplanten van een ‘verlossingsboom in augustus 1919 op het Sint-Pieterspleintje (nu Varkensmarktje) en de onthulling van het oorlogsmonument in 1921 op het toenmalige Statieplein (nu Koning Albertplein). Na honderd jaar staat de vrijheidsboom er nog altijd. De aanplanting lokte honderd jaar geleden een massa volk naar het pleintje. Ook de installatie van het oorlogsmonument zorgde voor een enorme volkstoeloop.

Hugo De Loose bundelde zijn historische studie rond de bevrijding ook in een dik boek (88 blz.).

*Hugo De Looze is oud-leraar van de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas van 1975 tot 1978 in de afdeling Menswetenschappen.

Lees meer over Hugo De Looze: klik hier en klik hier.

                                                                               -0-

- Op 31 oktober 2019 verscheen editie 75 van het digitaal tijdschrift ‘Goeiedag – Mensen maken het goede nieuws’. Een jubileumnummer! De samensteller en redactie van dit tijdschrift is Walter Clippeleyr*. Hij startte hiermee op 22 augustus 2013 en wil hiermee een bescheiden portie goed nieuws brengen. Het lezersbestand is inmiddels aangegroeid tot bijna drieduizend lezers.

Je kunt je gratis abonneren op het tijdschrift door een berichtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

*Walter Clippeleyr doorliep de Humaniora in de Bisschoppelijke Normaalschool en was in 1971 bij de allereersten van de Menswetenschappen die afstudeerden. Hij studeerde verder aan de Normaalschool en behaalde in 1973 het diploma van regent Nederlands – Geschiedenis    - Godsdienst.

Lees meer over Walter Clippeleyr: klik hier.

                                                                                 -0-

- ‘Aquarel Ninove’ houdt een aquareltentoonstelling in het Oud-Stadhuis, Oudstrijdersplein 1 te Ninove op vrijdag 27 en zaterdag 28 december van 14 tot 18 uur en op zondag 29 december 2019 van 10 tot 18 uur. Zeventien leden van ‘Aquarel Ninove’, waaronder Luc De Smet*, stellen hun meest recente werken tentoon.

*Luc De Smet werd als onderwijzer gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1960.

Lees meer over Luc De Smet:klik hier en klik hier.

                                                                                 -0-

- Op donderdag 5 december 2019 geeft Freek Neirynck* zijn ‘Laatste Koozerieje als Perfesser Gensch’  te Gent om 19.30 uur in de Pacificatiezaal van het Stadhuis. Aansluitend wordt zijn biografie voorgesteld: ‘Freek Neirynck – Levensverhaal van een rebelse artistieke duizendpoot’, opgetekend door Eric Bauwens. De inkom is gratis, maar inschrijven is verplicht via go.gent/weekvanhetGents of via 09.2101010.

Op zondag 8 december wordt Freeks biografie eveneens voorgesteld te Oostende, om 11 uur en om 16 uur in ’t Leeshuis, Groentemarkt 3.

Inkom: 5 euro, inschrijven via info@leeshuis of via 059.427483.

*Freek Neirynck begon zijn studies regentaat Germaanse Talen aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1968 maar maakte in 1970 zijn studies niet af en dook dan in de journalistiek en het theater.

Lees meer over Freek Neirynck: klik hier.

                                                                                -0-

- Op zondag 1 december 2019 is er in de Openbaar Muziekclub ’t Ey te Belsele een concert Sophie Cavez en de boekvoorstelling van ‘Muziekradio’, een bundeling columns over muziek van Frank Pollet*. Op het programma o.a. een woordje van Dirk Van der Speeten (coordinator ’t Ey), Patrick Bernauw (uitgever), een kleine muziekquiz voor iedereen, een optreden van Sophie Cavez en Frank Pollet die voorleest uit en vertelt over zijn boek.

Als je naar deze voorstelling gaat, graag een seintje vóór 25 november 2019 naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 03.7721193.

*Frank Pollet werd als regent Nederlands - Engels - Geschiedenis gediplomeerd aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas in 1980.

Lees meer over Frank Pollet: klik hier en klik hier en klik hier.

                                                                         -0-

-Wie graag nog Willy Coppens* en Patrick Van Cauteren* zien schitteren op het podium kunnen nog naar het toneel van de Koninklijke Toneelvereniging Sint-Genesius dat de tragie-komedie ‘Alletwee’ speelt in het Museumtheater te Sint-Niklaas. Ze spelen nog op 15, 16, 22 en 23 november 2019 om 20.00 uur en op 24 november 2019 om 15.00 uur.

*Willy Coppens behaalde het diploma van regent wiskunde-fysica aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1963 en was er ook nog leraar in de middelbare afdeling tot 1966.

*Patrick Van Cauteren behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1982.

Lees meer over Willy Coppens: klik hier.