De Cultuurraad van Sint-Niklaas gaf op haar uitreiking van de Cultuurprijzen 2019 in februari, een speciale vermelding voor jarenlange inzet als stadsbeiaardier aan Jos D'Hollander* die op 85-jarige leeftijd nu vervroegd zijn ontslag indiende na een hartoperatie. Hij startte in 1973 als stadsbeiaardier in Sint-Niklaas.

In 1952 behaalde *Jos D’hollander het diocesane kosterdiploma na een driejarige opleiding in de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij studeerde verder…

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Filip Paelinck*, leerkracht aan de Gemeentelijke Lagere School van Meerdonk, kreeg de Burgerlijke Medaille Eerste Klasse omdat hij er 25 jaar lesgeeft.

In 1992 behaalde *Filip Paelinck het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op zaterdag 3 mei 2019 om 13.30 u wordt het 23e dichtbundel ‘Liefdes Kreten’ van Staf De Wilde* voorgesteld in de tuin van de bib, Grotestraat in De Haan. In september 2019 volgt nog een voorstelling in Hamme.

In 1967 behaalde *Staf De Wilde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij studeerde verder…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het woonzorgcentrum Ter Engelen in Lokeren stelde Eddy Picavet* in december 2018 zijn laatste bundel met cursiefjes en gedichten voor: ‘De laatste rozen’.

In 1956 behaalde *Eddy Picavet het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool.

Op 4 april 2020 zal ‘De Passie’ voor de vierde keer in Vlaanderen worden opgevoerd. De Parochie Sint-Niklaas brengt het lijdensverhaal van Christus naar de markt van Sint-Niklaas. Stefan Van Guyse* is de regisseur. De stuurgroep, onder leiding van Chris De Beer* werkt de komende twee jaar aan een omvattend programma, waarin de parochies van het dekenaat Sint-Niklaas, de vormelingen van het bisdom Gent, de scholieren van Sint-Niklaas en gelovige en zoekende jongeren van heel Vlaanderen betrokken worden.

*Stefan Van Guyse is onderwijzer (1996 KaHo Odyssee) en werkzaam in het Jeugdtheater Ondersteboven; hij is de zoon van onderwijzer Etienne Van Guyse (O1958).

*Chris de Beer behaalde het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool in 1990.

Op vrijdag 29 maart van 18 u tot 21 u, zaterdag 30 maart van 9 u tot 18 u en zondag 31 maart van 13 u tot 18 u stellen W. Alter (Walter Van Hecke)* en Olga Ladik hun schilderijen gemaakt met paletmes tentoon te Stekene, Dorp 42.

*Walter Van Hecke deed de laatste twee jaar van zijn humaniorastudies in de Bisschoppelijke Normaalschool (1977-1979).

 E.H. Luc Mertens* haalde deze week de krantenkoppen. ‘Overal waar pastoor Mertens komt, wordt ruzie gemaakt’ stond er te lezen. Hij is pas sinds oktober 2018 pastoor in Maldegem en de kerkraad neemt collectief ontslag. Dat overkwam hem ook al in 2014 in Stekene. En in 2011 gebeurde net hetzelfde in Bevegem-Zottegem. Blijkbaar wordt zijn manier van werken niet altijd door iedereen geapprecieerd. “Ik ben net als Onze-Lieve-Heer rechtlijnig. Die is daarom gestorven aan het kruis,” zegt pastoor Mertens.

*Luc Mertens behaalde in 1990 het diploma van onderwijzer aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas. Op 2 juli 1994 werd hij priester gewijd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Theatergezelschap KET (Kamer Edelweiss Toneelgroep) speelt ‘Liefde Half om Half’ in een regie van Marc Boon* in het Minitheater, Oud-zwembad, Klapperstraat 103 te Beveren.

Voorstellingen op 16, 17, 22, 23, 29 en 31 maart om 20.00 uur; op 24 maart om 15 uur en op 1 april om 20.00 uur.

*Marc Boon behaalde in 1991 het diploma van regent Nederlands-Geschiedenis-Economische Wetenschappen aan de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas.

 Hugo Kaïret* stelt zijn beeldende constructies tentoon in Meubelzaak Verberckmoes te Sint-Gillis-Waas, alle dagen, behalve dinsdag, van maart tot augustus 2019.

*Hugo Kaïret deed zijn middelbare studies in de Bisschoppelijke Normaalschool te Sint-Niklaas en behaalde er ook het diploma van regent wiskunde-fysica-godsdienst in 1972.

Op 10 maart 2019 overleed in Sint-Niklaas E.H. Roger Van den Abeele. Hij werd geboren in Maldegem op 19 mei 1937 en priester gewijd in Gent op 27 mei 1961. Hij was o.a. onderpastoor in Belsele (1977-1986) en zo vooral actief in de wijkkerk Pastoor Van Ars in de Watermolenstraat te Belsele, juist naast de wijkschool van de Normaalschool. E.H. Van den Abeele was geregeld de voorganger bij vieringen in de wijkkerk voor de leerlingen van de wijkschool.

De uitvaartliturgie heeft plaats in de Christus Koningkerk te Sint-Niklaas op zaterdag 16 maart 2019 te 10.00 uur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ludwig Schack* stelt zijn tekeningen en schilderijen tentoon in de foyer van het Cultureel Centrum De Meert, Gemeenteveldstraat 34 in Alsemberg - Beersel van 20 maart tot en met 12 april 2019, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 15 uur tot 17.00 uur.

*Ludwig Schack is oud-leerling van de Lagere Oefenschool (1967-73) en van de Humaniora (1973- Ec. 1979) in de Bisschoppelijke Normaalschool. Hij studeerde verder...